kapat
02.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Aydın'a şartlı destek


Bahçeli: "Yargı kararı olmadan kimse peşinen suçlu ilan edilemez"dedi ve Koray Aydın'ı ticari işlerini bırakması konusunda uyardı
MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, vurgun operasyonu ile bütün gözlerin üzerine çevrildiği Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'a destek çıktı. Bahçeli, "Yargı kararı ve deliller olmadan kimse peşinen suçlu ilan edilemez" derken, MHP'nin yolsuzlukla mücadelede kararlı olduğunu ama ucu kime uzanırsa uzansın bundan geri dönüşün söz konusu olamayacağını söyledi. Bahçeli, Bayındırlık Bakanlığı'nın çeşitli birimlerinde DGM savcılarınca yürütülen operasyona bakanlıkça gerekli kolaylığın sağlanması ve Başbakanlık Teftiş Kurulu ile Devlet Denetleme Kurulu'nun da bu konuda harekete geçmesini istedi.

YARGI KARARI GEREKİR
Bahçeli, partisinin Kızılcahamam Patalya Oteli'nde yapılan MYK ve il başkanları toplantısı öncesinde gündemdeki konuları değerlendirdi. Bahçeli, 57'nci Hükümet'in yılların birikimi olan ekonomik meselelerin çözülmesi yanında, ekonomik boyutu 6 katrilyon 53 trilyona ulaşan 36 büyük yolsuzlukla mücadele operasyonuna imza attığını söyledi.

Konuşmasında Koray Aydın hakkındaki iddiaları, Cumhur Ersümer olayıyla bağdaştıran ve MHP'nin tutumunu eleştiren ANAP'lılara da yanıt veren Bahçeli, şöyle konuştu:

"Hükümetimiz yolsuzlukla mücadelede tavrını ortaya koymuştur. Geçmişte bu tür yolsuzluklar, üst üste patlak veren onlarca skandal pazarlıklar ve karşılıklı anlaşmalarla örtbas edilmiş kamuoyunun siyasete güveni eritilmiştir. MHP, belgelerle ve yargı kararıyla kanıtlanmadıkça hiç kimseyi peşinen suçlu ilan etmemiş bu tür iddiaları siyasi malzeme olarak kullanma yoluna gitmemiştir. Tavrımız her türlü yolsuzluk ve suistimal iddialarının titizlikle incelenmesinden yanadır. Ancak yargı kararı ve deliller sabit olmadıkça da kimsenin suçlu ilan edilmesine izin vermeyeceğimiz açıktır."

GEREKİRSE ÇEKİLİRİZ
Bahçeli, Başbakan Ecevit'ten de Başbakanlık Teftiş Kurulu ve Denetleme Kurulu'nu, başbakanlığa ve bakanlıklara intikal eden her türlü ihbar ve şikayeti değerlendirmesini talep etti. Bahçeli, dün MYK ve il başkanlarıyla yaptığı değerlendirmede, Vurgun Operasyonu'nun doğuracağı sonuçları Başbakan Bülent Ecevit'le görüştüklerini bildirdi. Ecevit'in DSP'nin gensoruya destek vermeyeceğini dile getirdiğini anlatan Bahçeli, bakanın soruşturma sonucunda suçlu bulunması halinde istifa ettirilmesinin doğru olacağını görüşünü savunduğunu söyledi. Bahçeli, Ecevit'in bu konuda MHP'ye destek verdiğini kaydetti. ANAP'ın operasyonu MHP aleyhine bir siyasi kampanyaya dönüştürebileceğine dikkat çeken Bahçeli, "Bu işe siyaseti karıştırmak isteyenler var. Medya daha olay netleşmeden bakanın istifasını istemeye başladı. Olay, MHP aleyhinde bir kampanyaya dönüştü. Hükümet ortağı ANAP, herhangi baskı yoluna giderse, gensoruya destek verme yönünde tavır alırsa hükümetin konumu tartışmalı hale gelir. Gerekirse istifa ederiz. MHP olayın araştırılıp, soruşturulmasından yanadır" dedi. ANAP ise gensoruyu desteklemeyeceğini açıklamıştı.

YA SİYASET YA TİCARET
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Hem siyaset, hem de ticaret diye ısrar edenler varsa bakan da, milletvekili de olsa gerekli tedbiri alacağız. MHP'de bunun başka türlüsü olamaz. Buradan bir kez daha uyarıyorum. Ticaretle uğraşanlar lav mı ederler, ikinci şahıslara mı devredeler ne yapacaklarsa yapsınlar" diye konuştu. Kızılcahamam'da gazetecilerin Bayındırlık Bakanı Koray Aydın hakkında sorduğu sorulara açık ve net cevaplar veren Bahçeli, Bakan Aydın'ın ortağı olduğu şirketlerin faaliyetlerinin, bakanlık görevine rağmen devam etmesinin hatırlatılması üzerine, Aydın'ın ticari durumunu gözden geçirmesi için de uyarıda bulunduğunu belirtti. Bahçeli, Aydın'a "Bekle" dedi

MHP lideri Bahçeli, Vurgun Operasyonunda hazırlık soruşturmasının sonucuna göre Bakan Koray Aydın hakkında karar vereceklerini bildirdi. Olayın ardından Bakan Aydın'ın "istifa edebileceğini" kendisine bildirdiğini kaydeden Bahçeli, "Kendisine beklemesini söyledim. Bakanın erken gelen istifası hem suçlamaları kabul etmek, hem de MHP'nin aleyhine durum yaratabilirdi. Sabırlı davranmak gerekiyor. Hazırlık soruşturmasının sonucuna göre gereken yapılacaktır. Bakan zaten suçlu çıkması halinde bakanlık koltuğunu derhal bırakacaktır" dedi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıda Bahçeli, MHP'lilere savcının 3-4 aydır inceleme yaptığını söyledi. Olayın medya ve bazı kesimler tarafından MHP'yi suçlamaya dönük kullanılmaya çalışıldığına dikkat çeken Bahçeli, "Vurgun operasyonunun ardından partimiz aleyhine bir durum ortaya çıktı. Hazırlık soruşturmasının bitmesini bekliyoru. Aydın bana, halen ortak olduğu şirketi bırakacağını söyledi. Sonra da gün gün bilgi aldım. Soruşturma sonucunda suçlu olan koltuğu bırakacaktır, millete hesap verecektir. Olayın üzerine sonuna kadar gidilecektir. MHP'ye yakışan da budur. Şeffaf şekilde olayın üzerine gidilmesini istiyoruz"

Daha önce partilileri "Parti yöneticisi olup devlet ihalesine gireni yakarım" diyererek uyaran Bahçeli, MYK''nın bu konuda daha sert bir denetim mekanizması kuruacağını belirterek, bakanlardan ayrıntılı olarak iki yıllık icraat raporlarını aldığını ve bunları incelettirdiğini söyledi.

Bahçeli, ayrıca kimilerinin olayı yapımına başlanan genel merkez inşaatına kadar götürerek, Genel Merkez'in bağışlarla yapıldığını iddia ettiklerini kaydetti. Bahçeli, "Burası Başbuğumuzun projesini kabul ettiği bir yerdir. Burada lider Türkiye'nin kurulmasına önderlik yapacak, Türk dünyasının meseleleri görüşülecek. Böyle kutsal ve ulvi bir yerin harcında bile tek kuruş haram olamaz. Ne bir kişi, ne de bir kuruluştan tek kuruş yardım alınmamıştır" diye konuştu.

Siyasi tavrı affetmem
* Aydın'ın istifasının soruşturmanın selameti açısından gerekli olduğunu savunanlar var, siz ne düşünüyorsunuz?

MHP üzerine düşen herşeyi yapacaktır. Hazırlık soruşturmasının tamamlanmasını bekliyoruz. Herkese de bu aşamada soğukkanlı olmayı tavsiye ediyorum.

* Daha önce "Vurgun operasyonunda siyasi bir koku sezersem bunu affetmem" şyeklinde bir ifadeniz oldu, bunun arkasında mısınız?

Önünde ve arkasında herhangi bir siyasi amaçla bir tavır görür veya hissedersem affetmeyeceğimi ifade ettim.

* Şimdiye kadar böyle bir kanaate ulaştınız mı?

Konu şu an hazırlık soruşturması aşamasında bulunuyor. Soğukkanlı olmak gerekir.

*"Affetmem" demeniz, hükümetteki durumunuzu tartışılır hale getireceğiniz anlamına mı geliyor?

Onu da bize bırakınız.

* Savcının iddianamesini tamamlamasını mı bekliyorsunuz?

Hazırlık soruşturmasının tamamlanmasını bekliyoruz.

* Bazı MHP'lilerin Aydın'ı istifa etmesi yönündeki görüşlerinin basında yer aldı. Bunlar doğru mu?

Onlar kendi partileri ile meşgul olsun.

* Sizce MHP'nin temiz siyaset imajı zedelendi mi?

Hayır. Daha sonuçlanmamış bir konuda partiyi zedelemek kirletmek, lekeletmek böyle şeyler düşünmek milliyetçi hareketin izin vermeyeceği şeylerdir.

Aydın gizlice geldi
Vurgun operasyonu ile Türkiye gündemine oturan Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, MHP'nin Kızılcahamam Patalya Oteli'ndeki basına kapalı toplantısına, öğleden sonra saat 15.20'de katıldı. Bahçeli açıklama yaparken, kameralardan kaçmak için basın toplantısına gelmeyen Aydın, toplantıya sonradan katıldı. Perdelerinin kapalı olduğu görülen 31 numaralı kırmızı plakalı makam arabasıyla, kampa katılan Koray Aydın, kampa gelişinden bir saat sonra milletvekili arkadaşlarıyla otelin bahçesindeki havuz ve otoparkta yürüyüş yaptı. Sıkıntılı ve stresli olduğu görülen Koray Aydın'ı bu yürüyüşte milletvekili arkadaşları Orhan Bıçakçıoğlu, Mehmet Gül ile Vahit Kayırıcı yalnız bırakmadılar.

Bu arada MHP'li il başkanları ve MYK üyeleri, yoğun toplantılardan fırsat bularak havuza da girdi. 2 MHP'linin ayaklarını havuza sokarak sohbet etmeleri, objektiflerden kaçmadı.

Nevin BİLGİN-Cengiz UYSAL

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır