kapat
02.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

Devlerin casus savaşı


Dev perakende üreticileri Unilever ile P&G arasında casusluk savaşı başladı. P&G, Unilever'e yolladığı üç eski FBI ajanı ile 80 ürünün formülünü çaldığını kabul etti
Procter&Gamble ve Unilever... Parfümden şampuana, meyve suyundan çikolataya, tuvalet kağıdından bebek bezine kadar her alanda faaliyet gösteren dünyanın en büyük iki perakende üreticisi... Yıllardır her alanda rekabet eden iki büyük firma. Bu iki dev arasında, daha önce de büyük tartışmalar çıkmış, ancak rekabet şimdiye kadar hiç bu kadar "bel altına" inmemişti.

Unilever, geçen hafta bir açıklama yaparak P&G'nin Nisan ayında firmalarına üç casusu çalışan olarak gönderdiğini ve bu casusların Unilever'in saç bakımı ve şampuan ürünleriyle ilgili sırları P&G'ye aktardığını açıkladı. Unilever'in açıklamasına göre casuslar Unilever'e, işçi olarak başvuruda bulundu ve gerekli yeterliliklere sahip oldukları için işe alındı. Ancak, kısa süre sonra bu casuslar Unilever'in Organics, Salon Selectives gibi önemli markalarının formüllerini, şişe ve ambalaj tasarımlarını, yeni trendlerle ilgili olarak yapılan araştırmaların sonuçlarını Procter&Gamble'a raporlamaya başladı. Hatta casuslar, giremedikleri noktalardaki ürünlerle ilgili bilgi toplayabilmek için Unilever'in çöplerini dahi karıştırıp buldukları kimyasal örnekleri P&G'ye gönderdi. Unilever, P&G'nin "bilgi gizliliği ilkesini" ihlal ettiği iddiasıyla onlarca milyon dolarlık tazminat davası açılacağını bildirdi.

KENDİLERİ UYARDI
Ancak, işin ilginç yanı casusluk olayını açığa çıkaran tarafın Unilever değil, P&G'nin üst yönetimi olmasıydı. Özellikle araştırma-geliştirme departmanındaki bazı görevlilerin "daha yüksek prim" amacıyla bu yola başvurduğunu keşfeden P&G yönetimi, Unilever'in kapısını çalarak olayı aktardı.

Konuyla ilgili açıklama yapan P&G Sözcüsü, "Olay maalesef doğru. Ancak bu konuyu gönüllü olarak Unilever'e biz götürdük ve bu konunun daha fazla büyümesini engellemek istedik. Unilever'den alınan bilgilerin hiçbiri kullanılmadı ve gizlilik ilkesinin korunması amacıyla emin bir şekilde saklandı. Unilever ile bu konuyu yasal platforma taşımadan görüşmek istiyoruz" dedi. Olayı açıklamak için P&G'nin Başkanı John Pepper'ın, Unilever'in Başkanı Niall Fitzgerald'ı özellikle şirketin genel merkezine davet ettiği de öğrenildi.

ESKİ CIA AJANLARI
Ancak, ABD'deki birçok danışman ve uzman, P&G'nin bu kadar iyiniyetli bir yaklaşım içinde olduğuna inanmıyor. Piyasadaki söylentilere göre P&G, bilgilerin çalınması için merkezi Alabama'da olan ve eski CIA yöneticilerinin kurduğu bir casusluk şirketi ile anlaşma yaptı. Vietnam Savaşı sırasında görev yapan casusların, birçok şirket için aynı işi yaptığı da belirtiliyor. Verilen bilgiye göre bu casuslar, firmanın giriş kartlarını ve ar-ge bölümü giriş kodlarını bulduktan sonra formülleri çalıp anında Cincinatti'de bulunan casusluk şirketinin laboratuvarına geçiyor. Gelen bilgilerin P&G'ye gönderilmesi de buradan sağlanıyor. Özel yazılımlar sayesinde, bu bilgilerin herhangi bir araştırma şirketinin P&G için yaptığı araştırmalar olduğu izlenimi veriliyor. ABD'li dondurulmuş gıda üreticisi Kraft da geçtiğimiz günlerde dondurulmuş pizza üretimindeki rakibi Schwan's'ın aynı yolla kendi bilgilerini çaldığı iddiasıyla mahkemeye başvurmuştu.

İki şirketin avukatlarının ilk birleşmelerinde ortak bir zeminde buluşamadığı belirtildi. Avukatların önümüzdeki hafta içinde tekrar biraraya gelmeleri bekleniyor.

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır