kapat
02.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.borusanmakina.com
 

En buruk satış


Kriz, servetin el değiştirmesine yol açtı. Nakde ihtiyacı olan bankalar, sanayici ve vatandaştan hacizle aldığı gayrimenkulü ucuz fiyata satıyor
Türkiye'yi sarsan ekonomik kriz, bankalardan kredi alan vatandaşın, yıllarca emek verip fabrika kuran sanayicinin ve işini büyütmek isteyen tüccarın elinde avucunda ne varsa yitirmesine neden oldu. Ödeme güçlüğü içine düşen sanayiciler fabrikalarını, vatandaşlar evlerini-eşyalarını bankaların gönderdiği hacizle kaybetti. Bir anda Türkiye'nin dört bir köşesinde ev, arsa, bağ, fabrika sahibi olan bankalar, şimdi bunları nasıl elden çıkaracağını düşünüyor. Çünkü Bankalar Yasası gereği, bu yolla bankalara geçen gayrımenkullerin 3 yıl, menkullerin ise 9 ay içinde elden çıkarılması gerekiyor. Zaten nakit ihtiyacı olan bankalar, bir an önce ellerindeki bu değerleri paraya çevirmeye çalışıyor.

LİSTE KABARIYOR
Bunun için düğmeye basan bankaların artık bir de 'gayrimenkul köşesi' var. Bankalar, gerek internet üzerinde, gerekse şubelerinde ellerindeki gayrimenkul ve menkullere müşteri arıyor. Fon'a devredilen 6 bankanın menkul ve gayrimenkullerini müzayede yoluyla satan Sümerbank'ın ardından, şimdi de Esbank, İnterbank ve Etibank için aynı yöntem deneniyor. Bu üç bankaya ait toplam 1000 gayrimenkulün de müzayede ile satılması gündemde. Fon bankaları müzayedeyi tercih ederken, Osmanlı, Bank Ekspres, Pamukbank, Toprakbank ve Vakıfbank ise internet üzerinden yapılan duyurular ile ellerindeki gayrimenkul ve menkulleri satışa sundu. Birçok banka da şubelere astığı listeler ile elindeki menkul ve gayrimenkullere müşteri arıyor. Geri dönmeyen krediler sonucunda her biri 'emlakçı, pazarcı" hale gelen bankaların elinde ne ararsanız var. Örneğin Tekfenbank'a satılan Bank Ekspres'in listesinde bürodan, villaya kadar bir çok gayrimenkulün yanı sıra çeşit çeşit mala da rastlamak mümkün. Listede yer alan VTR cihazı, resim masası, monitör ve kameraları alarak bir TV kanalı kurmak işten bile değil. Meyve tabağı, çatal bıçak takımı, tepsi gibi mutfak eşyaları bile listede.

NE ARARSAN VAR
Listesi oldukça kabarık olan Toprakbank ise sadece elindeki gayrimenkulleri satışa sunmuş: 156 fabrika ve işyeri, 99 konut ve 126 arsa. Aralarında 1.3 trilyon liralık yağ fabrikası başta olmak üzere, bağ ortasındaki kerpiç evlerden, dönümlerce arsaya kadar ne ararsanız bulmak mümkün. Toprakbank'ın bu gayrimenkuller için biçtiği toplam değer yaklaşık 54 trilyon lira. Aynı şekilde elinde bol miktarda fabrika, bina ve konut bulunan başka bir banka da Vakıflar Bankası. Banka satmayı planladığı gayrimenkuller için 16 trilyon lira değer biçmiş durumda.

EMLAKÇI GİBİ
Bu durum fabrika, işyeri, konut almak isteyenlerin bundan sonra emlakçıdan önce bankalara şöyle bir uğraması sonucunu da doğurdu. Sayılarını hesaplamakta zorlandıkları malları bir an önce elden çıkarmak isteyen bankaların fiyatları da bu amaçla cazip belirlediği görülüyor. Örneğin Kadıköy'de kaloriferli iki büro için istenen bedel 17 milyar lira, Antalya'daki dubleks bir daire içinse 13 milyar lira. Kısacası bankaların gayrimenkullere biçtikleri değerler kesin rakamları ifade etmeyip daha ucuza da gidebiliyor.

SEDEF ADASI'NDA VİLLA
Bugün Türkiye'nin gayrimenkul zengini haline gelen bankaların elinde 2-3 milyarlık arsa ve konutların yanı sıra idare binası, lojmanı da olan fabrikalar bile var. Bankaların internette yayımlanan listeleri incelendiğinde en dikkat çekici yerlerden birisi Sedef Adası'nda yer alan 373 metrekarelik tripleks villa. 200 milyar lira değer biçilen bu villanın yanı sıra bir başka dikkat çeken yer de Ankara'daki Panel Radyatör Fabrikası. Bunun için Vakıflar Bankası'nın biçtiği değer 5.5 trilyon lira.

Hacer GEMİCİ

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır