kapat
02.09.2001
Son Dakika
Haber İndeksi
Yazarlar
Editör
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor
banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

GREENCARD
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Yağmur bombası skandalı


İngiltere'de Ağustos 1952'de yaşanan, 35 kişinin yaşamını kaybettiği sel felaketine İngiliz ordusunun yağmur bombası denemelerinin yol açtığı ortaya çıktı

ARŞİVLER AÇILDI
15 Ağustos 1952'de meydana gelen İngiltere'nin en büyük sel felaketinde Devon kentinde evler ve köprüler yıkılmış, 35 kişi de hayatını kaybetmişti. İngiliz hükümetinin kısa süre önce halka açtığı arşivler doğal afet sanılan felakette İngiliz ordusunun parmağı olduğunu ortaya çıkardı. Arşivlere göre bu dönem İngiliz Hava Kuvvetleri "Kümülüs Operasyonu" adlı gizli bir operasyon başlattı. Amaç yapay yollarla yağmur yağdırmaktı. Yöntem savaş durumunda düşman birliklerinin hareketini engellemek için kullanılacaktı.

GİZLİ DENEY CAN ALDI
Operasyon 4 Ağustos 1952'de başladı. Len Otley adlı pilotun yönetimindeki bir filo düzenli olarak bulutların üzerine kuru buz bıraktı. 15 Ağustos günü Bedfordshire kentindeki üslerine dönen ekip, yarım saat sonra yağmurun başlamasıyla şampanyalar patlatıp kutlamaya başladı. Ancak, bir süre sonra haberlerde aniden başlayan yağmur sonucu Devon kentini su bastığını öğrenince donup kaldılar. Gizli deney 35 kişinin ölümüne yol açmıştı. Sel felaketi üzerine Kümülüs Operasyonu iptal edilerek proje rafa kaldırıldı.

www.superbahis.com

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır