|
|
 |
| |
|
Derviş: Bu iş 12 ayda biter
Derviş, TİM üyeleri ile yaptığı toplantıda dengelerin yerine oturması ile birlikte ihracat açısından 6 ile 12 ayda güçlü bir Türkiye yaratılabileceğini söyledi
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, dün ihracatçıların dertlerini dinledi. Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) İstanbul'daki kompleksinde biraraya gelen Derviş ve TİM üyeleri, Fon'a devredilen bankaların mevzuatlar ölçüsünde Eximbank'la ihracatçı arasında köprü görevi yapmaya devam edeceği konusunda anlaşmaya vardı.
ABD FAKTÖRÜ
Yaklaşık 2.5 saat süren toplantının ardından bir açıklama yapan Derviş, olumsuzluklara rağmen dengelerin oturması halinde önümüzdeki 6 ay, 12 ay içinde dış satım açısından son derece güçlü bir Türkiye yaratılacağını vurguladı.
TÜRKİYE İYİ YOLDA
Dünya ticaretindeki durgunluğa ve finans sektöründeki dengesizlikten kaynaklanan zorluklara rağmen dış satımın geliştiğini söyleyen Derviş, Temmuz'da yüzde 13'lük büyümenin sevindirici olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Malezya'da dış satım eksi yüzde 22, Tayvan'da eksi yüzde 16, Kore ekside. Zor dünya şartlarına rağmen şu anda bir ölçüde başarılıyız. Bu konuda ne yapılabilir? Bunu tartışabiliriz. Bu yıl yüzde 15 gibi bir hedefi tuttururuz diye ümit ediyorum."
KUR BÜYÜK KOZ
Türk ekonomisinin başarısının dış satımın başarısında olduğunu söyleyen Derviş, "Rekabet gücünü artıran bir kur da tek sihirli değnek değil ama, dış satım için büyük bir kozdur. Mali dengeler, finans sektöründeki çalkantılar, aşırı iniş-çıkışlardan kurtulursak, bu kur size çok yardımcı olacak" dedi.
|
|
 |
|