kapat
25.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

İşkembe ve döner AB'den kurtulur mu?


Avrupa Birliği'ne üye olma durumunda yasaklanacak olan işkembe ve dönerin standartlarını belirleme çalışmaları şekillenince, işkembeci ve dönerciler 'oh' çekti
Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üye olması durumunda yasaklanacak ürünler arasında bulunan gıdalarla ilgili standart çalışması sürüyor. İşkembe ve dönere standart getirilirken, Türk mutfağına has kokoreç için de standart ve kodeks çalışması sürüyor. Türk Standartları Enstitüsü'nce yürütülen çalışmada, işkembe ve döner standardı ve bu ürünlerin satılacağı işyerlerinin özellikleri şöyle sıralandı:

MUAYENE 'KOKLAYARAK'
İŞKEMBE: Taze, soğutulmuş ve dondurulmuş olarak piyasaya sürülecek. Kendine has şekilde, kokuda, renkte, kıvamda ve görünümde olacak. İşkembenin dış yüzeyindeki bütün doku bağları ve işkembeye saran yağlar alınmış, iç yüzeyinden bağlantı kısmındaki yağlardan arındırılmış olacak. Yabancı madde ve işkembe muhtevası iyice temizlenmiş olacak. Muayenesi gözle, elle ve koklanarak yapılacak.

İŞKEMBECİLER: İşyerinin başka mesken veya işyeri ile doğrudan bağlantısı olmayacak. Salonda havalandırma tesisatı bulunacak. Bulaşıkhanede devamlı sıcak su bulunacak. Kaplar paslanmaz çelik olacak, soğutucu bulunacak. Yakma aleti, paslanmaz çengeller bulunacak. Çalışanlar için soyunma odası düzenlenecek. Salonun müşteri kapasitesi, işyeri ve salon alanının 1 metrekareye bölünmesi yoluyla hesaplanacak.

DÖNER, TOSUNUN BUT ETİNDEN
DÖNER: Döner, tosunun but etinden ince yaprak şeklinde kesilerek; yeterli miktarda süt, rendelenmiş soğan ve tuz karışımıyla birlikte, bir küvetin içinde en az 24 saat bekletilip terbiye edilir. Daha sonra döner şişine alttan yukarı genişletilerek ve kuyruk yağı konularak takılır, döner ocağı karşısında belli bir kıvamda pişirilir. Son olarak yaprak şeklinde kesilerek hazırlanır.

DÖNERCİ: Dönerciler, çırak, kalfa ve usta olarak sınıflandırılır. Dönercide, ocak, şiş, bıçak, kepçe, kesme kütüğü, kıyma makinesi, ekmek dolabı, soğan doğrama makinesi, soyma makinesi, rende, satır, küvet, eldiven, şapka, kep, fular, mutfak ceketi, pantolon, katar, merdane, yangın söndürücü bulunacak.

Metrekareye 1 müşteri zor

İsmail Karakaya (İşkembeci):
"Belirlenen standartlar bizim için çok iyi bir gelişme. En azından olası bir AB üyeliğinde işkembenin üstünden yasağın kalkması çok sevindirici. Ama yetkili merciler bu standartlara ne kadar uyulup uyulmadığını devamlı takip ve kontrol etmeliler. Bizim gibi sakatat işleri yapan lokantalarda vatandaşın sağlığı açısından en önemli şey hijyen, en büyük problem ise denetimsizliktir.

Bana göre, standartlarda uygulanması zor olan tek şey, 'bir metrekareye bir müşteri' anlayışı. Çünkü bazı günler çok yoğun oluyoruz ve kapasitenin çok üstüne çıkıyoruz. Ben de haliyle, gelen müşteriyi kapıdan çeviremem ki."

Yasaklansın, isyan bile çıkar

Volkan Çılbır (Kokoreççi):
"İşkembe ve dönerdeki gibi bize de bir takım standartlar lazım. Bu, AB'ye girince yasaklanması gündeme gelen kokoreçi kurtarır. Ayrıca standartların gelmesi el arabasıyla satış yapan seyyar kokoreççilere de iyi bir çözüm olur diye düşünüyorum. Ayrıca Türkiye'de kokoreç yasaklanamaz. Eğer yasaklanırsa kokoreç severler sokaklara dökülür ya da kimse yasağı takmaz. Yunanistan'da yasaklandı ama biz onlar gibi değiliz. İki hafta önce Yunanlı bir müşteri geldi. Orada kokoreç yiyemiyorlarmış. Bana şikayet etti. Buradan giderken de dondurulmuş 3 şiş kokoreçi de yanında götürdü."

Nevin BİLGİN


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır