kapat
25.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Aykırı sorulara cevap!


Tamer Korugan'ın yazdığı, Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi, hamburgerin adı nerden geliyor, erkekler niçin kravat takar gibi sorulara açıklık getiriyor!
Merak edilen ancak yanıtları için nereye başvuracağımızı bilemediğimiz "aykırı sorular" için artık bir kitap var. Tamer Korugan'ın kaleme aldığı "Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi" adlı kitapta, "Erkek bebeklerin giysileri niçin mavidir?", "Bozuk paraların kenarı niçin tırtıllıdır" , "Şemsiyelerin çoğu neden siyah renklidir", "Günümüzde üniformalar neden haki renktir" gibi toplam 146 sorunun yanıtı, "Adetler", "Batıl İnançlar", "Günlük Yaşam", "İnsan", "Hayvanlar Dünyası", "Teknoloji", "Yiyecekler" ve "Dünyamız" başlıkları altında yer alıyor. Tamer Korugan'ın, yabancı yazarların benzer kitapları ile Focus, Bilim ve Teknik Dergileri'ni referans alarak hazırladığı "Lüzumsuz Bilgiler Ankislopedisi" Aykırı Yayıncılık'ın "araştırma" dizisinden piyasaya çıktı. İşte kitapta yer alan bazı ilginç sorular ve yanıtları:

BOZUK PARALARIN KENARI NEDEN TIRTILLI?
Kağıt para devrinden önce alışverişte kullanılan altın ve gümüş paraların kenarları, değerli madenlerini az da olsa alıp tekrar biriktirmek için düzenbaz kişilerce yontuluyordu. O devirde tüccarlar parayı tartıyor ve ağırlığı eksikse kabul etmiyorlardı. Bu sorunu çözmek ve halkı eksik paraya karşı korumak için bozuk paraların kenarları tırtıllı yapılmaya başlandı. Bu tırtıllar sayesinde paranın kenarının kazındığı hemen belli oluyordu ve kenarı kazınmış parayı kimse almıyordu. Bu adet günümüze kadar devam etti. Artık içinde değerli bir maden bulunmamasına rağmen bozuk paralarımızın kenarlarında ya tırtıl ya da bir yazı vardır.

GAZETELER NİÇİN ENİNE DÜZGÜN YIRTILMAZ
Denerseniz göreceksiniz, bir gazete sayfasını yukarıdan aşağıya düzgün olarak yırtabilirsiniz. Ancak sağdan sola yani enine yırttığınızda düzgün yırtamazsınız, muhakkak zikzaklar oluşur. Gazete kağıdının ana maddesinin ağaç olduğunu hepimiz biliyoruz. Bir gazete kağıdında ağacın lifleri yukarıdan aşağıya olacak şekilde gelir. İşte bu sebeple gazete sayfasını düşey olarak yırtarsanız yırtık, liflerin yolunu takip ederek düzgün bir şekilde aşağıya kadar iner. Enine yırtıldığında, her life rastlayışında yırtılma zikzak çizer.

ERKEKLER NİÇİN KRAVAT TAKAR?
1660'da Osmanlılar Avusturya ordusuna yenilince o zamanlar Avusturya-Macaristan İmparatorluğu sınırları içinde olan Hırvatistan'dan bir alay asker zaferin kahramanları olarak Paris'e götürüldüler ve kralın huzuruna çıkarıldılar. Bu askerler boğazlarına renkli mendiller takmışlardı. Bu mendiller Romalılar devrinde hatiplerin ses tellerini sıcak tutmak için boğazlarına sardıkları mendillere benziyordu. Kral çok beğendi ve kendisi de krallık kravatları takan bir alay kurdu. Kravat kelimesi de Hırvat anlamındaki 'Croat'tan türedi. Çok geçmeden bu moda İngiltere'ye sıçradı. Hiçbir centilmen boğazına bir şey sarmadan kendini iyi giyinmiş hissetmiyordu... Kravat çeşitli şekillerde yüzyıllarca yerini korudu, yüzden fazla değişik bağlama şekli geliştirildi...

HAMBURGERİN ADI NEREDEN GELİYOR?
Hamburgerin tarihi Orta Asya'ya Tatar diye bilinen Türk toplumlarına kadar uzanır. O zamanlar savaşçı Tatar atlıları çiğ et yiyorlardı. Zamanla bu eti eğerlerinin altına koyduklarında, uzun seferlerde atın hareketleri sonucunda bu etin bir şeklinde az da olsa piştiğini ve daha kolay çiğnenir hale geldiğini keşfettiler. Yıllar geçtikçe Asya steplerindeki uzun seferlerinin sonunda bu eti eğerin altından çıkarttıklarında ona tuz, biber ve soğan ilave ettiler ve sonunda bugünkü "Tatar bifteği" ortaya çıktı. Almanya'nın Hamburg şehrinden bir tüccar, ticaret amacı ile gittiği Orta Asya'da 19. yüzyılın ortalarında Tatar Bifteği'ni görür ve Almanya'ya getirerek Hamburg Bifteği olarak sunar. Daha sonraları bir aşçı bu eti kızartarak servise sunar ve ona "Hamburg'a ait" anlamına gelen Hamurger adını verir

Şule TÜRKER


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır