kapat
25.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Pilavdan vazgeçtik makarnaya talimiz


Türk yemek kültürünün en önemli yiyeceği pilav, saltanatını makarnaya kaptırdı. Zira makarnadan ucuzu yok!
Bu kriz eski krizler gibi değil. Eskiden cebimizde para azaldığında pirzolayı, rakıyı keserdik. Şimdi pilavdan bile feragat ediyoruz. Vatandaş mecburiyetten makarnaya, bulgura talim ediyor. Deterjanın yerine artık herkes anneannesinin sabununu kullanıyor. Kısacası, bu kriz alışkanlıklarımızı da, pazar filelerinin içini de tümden değiştirdi.

3 BİN KİŞİLİK ARAŞTIRMA
Procon GfK Grubu şirketlerinden GfK Panel'in 12 ilde 3 bin aileyi kapsayan araştırma sonuçları da, tüketici için alışverişte en önemli kriterin ucuzluk olduğunu gösteriyor.

Koç Holding Tüketim Grubu Başkanı Cengiz Solakoğlu'nun sözleri de bu araştırmayı doğruluyor. Solakoğlu, krizden sonra gıdada çok önemli bir gelişme olduğunu söylüyor: "Tüketici pirinçten vazgeçti, makarna yiyor. Dövizin beklenmedik artışı, Türkiye'de pirincin fiyatının da artmasına neden oldu. Çünkü, pirincin yüzde 60'ı ithal. Türkiye'de pilav yeme kültürü var, makarna yeme kültürü az. Ama son aylarda bakıyoruz, makarnaya olan talepte artış var."

MAKARNA DAHA UCUZ
Krizden önce Ocak ayında kilosu 995 bin lira olan baldo pirinç, bugün 1 milyon 350 bin liradan satılıyor. Aynı süre içinde bir kilo makarnanın fiyatı ise 440 bin liradan 560 bin liraya çıkmış. Yani, makarna fiyatları pirincin yarı fiyatından bile ucuz. Böyle olunca makarna satışlarında patlama da kaçınılmaz oluyor.

Pasta Villa Makarnacılık Genel Müdürü Cemali Kırmızıoğlu, "İlk 6 ayda Kartal makarnanın satışlarında yüzde 25'lik bir artış sağladık. Pasta Villa'da ise artış sadece yüzde 2. Çünkü daha sofistike bir ürün. Şu anda makarna en ucuz gıda. O kadar ucuz satıyoruz ki adeta amme hizmeti yapıyoruz. Normalde makarnanın kilo fiyatı ortalama 60 cent civarında olur. Ama şu anda kilosu sadece 36 cent. Tarihinin en ucuz dönemini yaşıyor. Bu kadar ucuz olmasının sebebi ise içerde kurulu kapasite fazlası nedeniyle müthiş bir rekabet yaşanması" diye konuşuyor.

ARAP SABUNU GÖZDE
Kriz döneminde, temizlik malzemelerinde de tüketim azalıyor. Ancak en ucuz ürün olan Arap sabununun tüketimi yüzde 32 oranında arttı. Doğal olarak fiyatı da bir haftada 500 bin liradan (900 gram) 750 bin liraya çıktı. Kriz döneminde aynı ürünle birçok ihtiyacını gidermek isteyen tüketici, bir tek temizlik ürünü ile evin tüm temizlik işlerini görüyor. Promosyonlara rağmen temizlik ürünlerinde bir önceki yılın aynı dönemine göre kriz sonrası yüzde 20'lik bir düşüş gözleniyor.

ARAÇ SAYISI AZALDI
Kriz nedeniyle piyasalardaki, özellikle otomotivdeki durgunluk trafiğe yeni çıkan araç sayısına da yansıdı. Bu yılın Ocak-Mayıs döneminde trafik kaydı yapılan araç sayısı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 57.6 azaldı. Sadece Mayıs ayları itibarıyla bakıldığında ise trafiğe kayıt ettirilen araç sayısındaki azalma yüzde 65.4'e ulaştı.

Uğur Dönmez (25 yıllık bakkal)

Artık kuruşun hesabı yapılıyor
Eskiden herkes et alırdı, sebze, meyve alırdı. Oysa şimdi adam 50 bin lira ucuza ekmek alabilmek için sabahın erken saatlerinde sıraya giriyor. Bu yüzden ana yemek olarak da makarna yemeye başladı halkımız. 400 bin liraya makarna alıyor, margarinle birlikte 1 milyona mal ediyor yemeğini. Domatesli makarna yapıyor ve ailecek afiyetle yiyorlar. Halkın alım gücü iyice düştü, insanlar artık 100 bin liranın hesabını yapar oldular.

Arzu Köroğlu (Kuaförde çalışıyor)

Yaratıcılığımızı kullanıyoruz!
Aslında makarnayı yazın evde çok fazla yemezdik. Ama artık hayat şartları zorlaştı ve haftada en az 3-4 kez makarna yemeye başladık. Uçuz ve yaratıcı olabileceğiniz bir yemek. Evde ne varsa bir şekilde makarnaya ekliyebiliyoruz ve öyle yiyoruz. Bu kriz böyle devam ettiği sürece makarna yemekten kilo bile alacağız." diyor.

İsa Gündoğar, 12 yaşında öğrenciZengin olsam da makarna yerim
Yaz tatilinde aile bütçesine katkıda bulunmak için berberde çırak olarak çalışıyorum. Akşam işten çıktıktan sonra bakkala uğruyorum, kardeşime çikolata anneme de bize pişirmesi için burgu makarna alıyorum. Ben en çok burgu makarnayı seviyorum,. Domatesli yapınca yanında bir de yoğurt, güzel bir yemek oluyor. Makarna hem ucuz hem de güzel bir yemek. Çok zengin olsam da yine makarna yerim." diyor.

MİNE ŞENOCAKLI


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır