kapat
25.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

Krizde şans Tofaş'a güldü


Yılın ilk 6 ayında 335 milyon dolarlık ihracat yapan Tofaş Grup Başkanı Özaydınlı, "Devalüasyon, ihracatımızı üçe katladı. Bu yıl 800 milyon, gelecek yıl ise 1 milyar dolar ihracat hedefliyoruz" dedi
Koç Holding Tofaş Grubu Başkanı Bülend Özaydınlı, ekonomik krizin eksileri ve artılarının bulunduğunu belirterek, "Hep eksisi yok, artısı da var. Devalüasyon iyi bir şey midir? Genelde değildir, ama ihracat açısından da olumlu yönleri olan bir gelişmedir" dedi. Özaydınlı, sadece otomotivde değil, Türkiye'nin genel ihracat rakamlarında da önümüzdeki dönemlerde daha ciddi artışlar olması gerektiğini kaydetti. Geçtiğimiz yıl sonbaharda yapılan Paris Otomobil Fuarı'nda Fiat Auto Başkanı Roberto Testore de, Türkiye'de gerçekleşen devalüasyonun Doblo ihracatı nedeniyle kendilerine yaradığını söylemişti.

'EYLÜL'DE İŞLER AÇILIR'
Koç Topluluğu'na bağlı 8 ildeki 11 şirketin Koç Holding ile birleşmesinden sonra oluşan Birmot Koç Holding Nakkeştepe Tesisleri'nde düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldı. Birmot, bundan sonra Tofaş-Fiat Otoyol-Iveco ürünlerinin satış, satış sonrası hizmetleri ve Alfa Romeo satış sonrası hizmetlerini sunacak. Toplantıda konuşan Bülend Özaydınlı, otomotiv sektörü ile ilgili olarak olumlu mesajlar da verdi. Özaydınlı, "Yakın bir tarihte güven ortamı oluşturulur ise hiç şüpheniz olmasın ki Eylül ayından itibaren Türkiye'de yavaş yavaş toparlanma başlayacaktır" şeklinde konuştu.

700 MİLYON $'LIK BİRLEŞME
Birmot'un, Tofaş'ın yurtiçi satışlarındaki payının yüzde 60, Otoyol grubu satışlarında da yüzde 70 olduğunu belirten Özaydınlı, geçen yıl 11 şirketin toplam cirosunun 700 milyon dolara ulaştığını aktardı. Özaydınlı, "Birmot'un 2001 cirosu geçen yılın yüzde 60'ı olabilir" dedi.

Tofaş'ın iç talepteki hızlı iniş çıkışları dikkate alarak, ihracata ağırlık verdiğini hatırlatan Özaydınlı, "Doblo tüm Avrupa ülkelerinde satılıyor ve bugün bir Avrupalı müşteri Doblo alabilmek için 2 ay beklemek durumunda. Bu talebi karşılamakta zorlukla karşılaşıyoruz" şeklinde konuştu.

2002 İHRACATI 1 MİLYAR $
Özaydınlı, bu yılın ilk 6 ayında Türk otomotiv üreticilerinin ve ithal markaların satışlarında yüzde 91'lere varan düşmeler söz konusu iken ihracat dahil toplam satışlarını artıran tek otomotiv şirketinin Tofaş olduğunu söyledi. Bu artış oranının yüzde 34 olduğunu kaydeden Özaydınlı, Tofaş'ın ihracatının bu yıl yaklaşık 800 milyon dolar, gelecek yıl ise 1 milyar dolar olarak gerçekleşeceğini anlattı.

Otomobil alımı seramoniye dönecek
Birmot Genel Müdürü Ersin İkier de mevcut 11 şirketin 43 ile 53 yıl arasındaki tecrübelerini yeni şirkete taşıdıklarını vurguladı. 15 bin müşteriye servis ve teknik hizmet verdiklerini, kıyaslanabilir örnek şirket olmak için çalışacaklarını kaydeden İkier, oluşturdukları 60 kişilik bir gezici ekiple, yılda 100 bin noktaya hizmet götüreceklerini ve girmedik şirket bırakmayacaklarını anlattı. Birmot'taki değişim sürecine ilişkin örnekler veren İkier, artık şirkette otomobil teslimatının bir seramoni şekline dönüştürüldüğünü bildirdi.

6 ayda 335 milyon dolarlık ihracat
TofaŞ, ilk altı ayda 335 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirerek, geçtiğimiz yıla oranla yüzde 370 artış sağladı. Bu artış büyük oranda Tofaş'ın yeni ürünü Doblo'nun ihracatından kaynaklandı. 51 bin adet otomobil ve hafif ticari aracın 46 binini Doblo oluşturarak tek başına Türkiye otomobil ve hafif ticari araç ihracatının yaklaşık yarısını gerçekleştirdi. Tofaş'ın yıl sonu ihracat hedefi ise 112 bin adet araçla 793 milyon dolar olarak revize edildi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır