kapat
25.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

EIU: Türkiye'nin riski yüksek


Economist Intellegence Unit (EIU) borçlarının zamamında ödeme riski en yüksek olan ülkelerin Arjantin, Türkiye ve Brezilya olduğunu açıkladı.
Merkezi Londra'da olan ve The Economist Dergisi araştırma kuruluşu olan EIU'nun dün yayınladığı rapora göre bu yıl ve gelecek yıl gelişmekte olan piyasalar riskinde artış olabileceğini ve finansmana ihtiyacı olan bu ülkeleri savunmasız kalabileceğine dikkat çekti.

EIU, raporunda, "Arjantin, Türkiye ve Brezilya'nın iç borç stokları çok yüksek, dolayısıyla ödeyememe riskinin en yüksek olduğu ülkeler de bunlar" denildi.

Arjantin ve Türkiye, daha önce yaptıkları takas işlemleriyle borç kompozisyonlarında değişikliğe giderken; Arjantin para birimindeki düşüş serbest kur rejiminin uygulandığı Brezilya'yı da olumsuz etkiledi.

BORÇ LİDERİ MEKSİKA
EIU'ya göre, Meksika 47.4 milyar dolarla en yüksek dış borç yükümlülüğüne sahip ülke konumunda bulunurken, Brezilya 42.2 milyar dolarla ikinci, Arjantin 24.7 milyar dolarla üçüncü konumda yer alıyor.

Türkiye ise, gelişmekte olan ekonomiler arasında yapılan sıralamaya göre 10.7 milyar dolarla 8. sırada bulunurken, 2002 yılında dış borç yükümlülüğü 18.2 milyar dolar düzeyine çıkacak. Arjantin ve Türkiye'nin en riskli ülkeler konumuna gelmesinin nedeni ise, borçların yüzde 60'ını oluşturan yüksek anapara ödemeleri.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır