kapat
25.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

Kur rejimine melez model


Kur politikasına ince ayar geliyor. Serbest dalgalı kur rejimi yerine, yönlendirilmiş dalgalı kur yaklaşımını içeren melez kur modeline geçilecek. Yeni modelin makyajını Fischer yapacak
Ekonomik programın en önemli bölümünü oluşturan kur politikasında ince ayar bekleniyor. Serbest dalgalı kur rejimi yerine, yönlendirilmiş dalgalı kur yaklaşımını içeren melez kur modeline geçiş için hazırlık yapılıyor. Kur serbestisini esas alan ancak piyasaya Merkez Bankası kanalıyla sinyal gönderilmesini öngördüğü belirtilen yeni modele, IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'ın iki günlük Türkiye ziyareti sırasında son şeklinin verilmesi bekleniyor.

IMF ÖNERDİ
Ekonomik programın; kur rejimi başta olmak üzere tüm göstergelerin revize edilmesine ilişkin önerinin, Devlet Bakanı Derviş'in son ABD seyahati sırasında gündeme geldiği öğrenildi. IMF'nin, "Eylül ayında programı bir kez daha gözden geçirelim" yönündeki talebine, Kasım 2000 krizini dikkate alan Derviş'in, "Sonbaharı beklemeyelim, hemen çalışalım" yanıtı verdiği bildirildi.

Mevcut sistemde; Merkez Bankası, ani artışlar dışında kurlara müdahale etmeyeceğini, önceden ilan edilen miktarda döviz satış ihaleleri düzenleyeceğini açıkladı. Ancak, piyasada oluşan kurların, spekülatif hareketlerle yukarıya çekilmesi Merkez Bankası'nı da rahatsız etti ve kur rejiminde düzeltme talepleri IMF ile tartışmaya açıldı.

ESKİ SİSTEM GİBİ
Merkez Bankası'nın dalgalı kura daha belirgin yapı kazandırmak için uygulayacağı belirtilen yeni modelin, 1999 öncesindeki sisteme benzemesi bekleniyor.

Buna göre; Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gerçekçi bir enflasyon hedefi belirleyecek. Bu hedefe göre, aylık enflasyon oranları öngörecek ve kur artış gereğini günlük ilan edeceği döviz fiyatlarının içine yedirecek. İç ve dış şoklara karşı esneklik içeren bu modelde, piyasalara sinyal göndermeyi tercih eden Merkez Bankası, öngördüğü ancak açıkça ilan etmediği kur limitlerinin zorlanması durumunda derhal müdahale edecek.

Önceden açıklanmış döviz satış ihaleleri yöntemi farklılaştırılacak. Bunun için gerek net uluslar arası rezervler taban değeri aşağı çekilerek Merkez Bankası'nın satabileceği döviz miktarı arttırılacak. Ayrıca, net iç varlıklar taban değeri de yükseltilerek TL yaratma ve sterilizasyon yeteneği geliştirilecek.

Ecevit: Sosyal bir patlama olmaz
Kur rejiminde bu değişiklikler için çalışmalar sürerken, Başbakan Bülent Ecevit enflasyon hedefinde de revizyona gidilebileceğini söyledi. Ecevit, "Enflasyon hedefinde belki sapma olabilir. Gerçi bildiğiniz gibi Mayıs ve Haziran aylarında özellikle de Haziran ayında enflasyonda beklenilen ötesinde bir düşüş oldu. Ona rağmen hedefin az gerisine düşülmüş olunabilir. Ama önemli olan son aylardaki başarıdır" dedi. Ecevit, Türk toplumunun ağır şartlar altında bile tepkisini sınırlı tuttuğuna işaret ederek, "Sosyal bir patlama olacağını düşünmüyorum" dedi.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır