kapat
25.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

Eski program sizin için fazla kırılgandı


Ekonomik programda revizyon tartışmaları sürerken, "IMF mi, Türkiye mi suçlu?" tartışmaları yeniden alevlendi.
Çöpe giden eski programın başarısızlığını şimdiye kadar hep dış nedenler ve hükümetin reformları zamanında yapmamasına bağlayan IMF, dolaylı da olsa kendi hatasını ilk kez kabul etti.

Dünya Bankası Asya Bölgesi eski Başekonomisti Oktay Yenal'ın, Financial Times (FT) gazetesinde yayınlanan yazısına yanıt veren IMF Avrupa Birinci Bölge Direktörü Michael Deppler, eski programın Türkiye şartlarına göre fazla kırılgan olduğunu söyledi.

BAŞTA İYİYDİ
Gazeteye yazdığı mektupta, "Eski programın sorunu borç ödeme ve yeni borçlanma ile yüksek enflasyondu. Bunun cevabı da, dövizde çıpa rejimi ve Merkez Bankası kredilerine sıkı limitler getirilmesiydi. Bu yaklaşım, başlangıçta başarılı oldu. Başarısızlık, petrol fiyatlarının artması ve gelişmekte olan ülkelerin borçlanmalarının zorlaşması gibi şanssızlıklar, talep patlaması ve bankacılığa hükümetin zamanında müdahale edememesinden kaynaklandı. Ancak bununla birlikte geriye bakıldığında, programın tasarımı, Türkiye koşulları için belki biraz fazla kırılgandı" dedi.

'Suçluyu içerde arayın' demişti
Deppler'in yanıt yazdığı Prof. Oktay Yenal, aynı gazetede yayınlanan mektubunda, IMF'nin Türkiye'ye yaklaşımını eleştirmiş ve özellikle çıpalı kur politikasının faturasının çok ağır olduğunu belirtmişti. Programın sonunu hazırlayan gelişmenin Türk Lirası'ndaki aşırı değerlenme olduğunun altını çizen Yenal, IMF'yi bu konuda herhangi bir çözüm üretmemekle suçlamıştı.

FT, daha önce de Türkiye'nin krize girmesinde kim haklı, kim haksız tartışmalarının arenası olmuştu. FT okur köşesine konuk olan Ercan Kumcu ve Mahfi Eğilmez gibi ekonomistler de IMF'nin Türkiye'ye karşı tutumunu eleştirmişti. Daha önce de Eğilmez'in mektubunu yanıtlayan Deppler, "Suçluyu içerde arayın" demişti. Aynı köşede Prof. Korkut Boratav'ın eleştirilerini yanıtlayan IMF Türkiye Masası eski Şefi Cottarelli ise eski programın hem dış faktörler, hem de hükümet hataları nedeniyle çöpe gittiğini söylemişti.

Okan MÜDERRİSOĞLU


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır