kapat
25.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

banner
 

Siyasi güven faizi 13 puan düşürdü


Hükümetin siyasi istikrarı elden bırakmayacağı mesajını vermesi piyasaları rahatlattı.
Döviz durulunca faiz de düştü Geçen hafta Hazine'ye sırt çeviren bankalar dün ihaleye 2.6 katrilyon liralık teklif götürdü.

Faizler bir haftada 13 puan geriledi
Güven ortamının sarsılmasının faturasını önceki haftaki Hazine ihalesinde ağır bir şekilde ödeyen hükümet siyasi istikrarı elden bırakmayacağı mesajını verince rüzgar tersine döndü. Bir hafta önce yüzde 104 faize burun kıvıran ve ihaleye 222 trilyon liralık talep götüren bankalar, Derviş'in de yer aldığı Liderler Zirvesi'nin ardından Merkez Bankası'nın piyasada etkinliğini hissettirmesi ile moral buldu. IMF Birinci Başkan Yardımcısı Stanley Fischer'in yatırımcılara "Türkiye'nin arkasındayız" şeklinde kuvvetli mesaj vereceği beklentisi de piyasaların iyileşmesinde büyük rol oynadı.

RAHAT BORÇLANDI
Bu gelişmeler sonucunda dün yapılan 3 aylık ihaleye son zamanların en yüksek teklifi geldi. 2.6 katrilyon taleple karşılaşan Hazine yüzde 91.88'den programladığı gibi 722 trilyonluk borçlanmayı hiç zorlanmadan karşıladı. Faizler bir önceki ihaleye göre 13 puan birden düştü. Bireysel yatırımcının da yoğun talep gösterdiği ihalede net dönem getirisi ise yüzde 17.69 olarak gerçekleşti.

Arka arkaya yapılan iki ihalede ortaya çıkan sonuçlar güven ortamının ve siyasal istikrarın piyasalardaki göstergeleri nasıl belirlediğini ortaya koydu. Geçen salı günü Hazine'nin başarısız ihalesinin ardından doların 1 milyon 600 bini aşması Telekom krizinin mimarı Ulaştırma Bakanı Enis Öksüz'ü istifaya götürdü. MHP Lideri Bahçeli'nin "İstifayı ben istedim" açıklaması, piyasalar tarafından "MHP hükümeti bırakmak istemiyor" diye algılanırken ardından Derviş'in de katıldığı Liderler Zirvesi, yıkılan güvenin onarılmasını sağladı. Bu sırada Merkez Bankası devreye girerek doların ipini bırakmamakta kararlı olduğunu gösterdi. Tüm bu gelişmelerin sonuçları dünkü ihalede kendini gösterdi.

Dolar 200 bin lira geriledi
BİR hafta önce 1 milyon 600 bin sınırına dayanan dolar güven ortamıyla birlikte 1 milyon 311 bine kadar indi. Bir haftada 200 bin lira gerileyen dolarda halen bireysel talebin sürmesi hızlı düşüşün önünü kesiyor. Ancak Merkez Bankası'nın oluşan talebi karşılayarak, doların ipinin ucunu bırakmayacağını göstermesi önümüzdeki döneme yönelik olumlu beklentileri güçlendiriyor. Krizin en ateşli döneminde 8 bin 688 puana gerileyen borsa dün Hazine ihalesini önceden satın aldığı için sadece yüzde 0.65 yükseldi. Ancak endeks uzun bir aradan sonra 10 bin 100 puana çıktı ve gözünü Fischer'in ziyaretine çevirdi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır