kapat
25.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

banner
Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

www.euronet-tr.com
Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

ABD su çiçeğine teslim oldu


ABD biyolojik saldırılara senaryo ile hazırlanıyor. Olası bir saldırıyı konu alan 'Kara Kış' adlı film Temsilciler Meclisi üyelerini şok etti
ABD Temsilciler Meclisi'nde önceki gün gösterilen bir film tüm meclis üyelerinin ağzını açık bıraktı. Ancak bu film herkes tarafından bilinen, ünlü oyuncuların oynadığı bir film değil. Amerikan siyasetinin güçlü isimlerinin bizzat yer aldığı "Kara Kış" (Dark Winter) adlı film, dünyanın en güçlü ülkesinin biyolojik terörist saldırılara karşı ne kadar aciz kaldığını ortaya çıkardı.

Geçtiğimiz ay Washington yakınlarındaki Andrews Hava Üssü'nde çekilen ve eski Savunma Bakanı John Hamre, Oklahoma Valisi Frank Keating ve eski senatör Sam Nunn'un yer aldığı filmde, küçük bir kasabada başlayan suçiçeği salgınının 1 ay içinde yayılarak ülkeyi etkisi altına almasını anlatıyor.

SU ÇİÇEĞİ SALGINI
Temsilciler Meclisi üyelerinin soluk soluğa izlediği film Oklahoma'da 20 kişinin suçiçeği hastalığı yüzünden hastaneye kaldırılmasıyla başlıyor. 1949'dan beri görülmeyen bu öldürücü hastalık, hastane doktorlarının elini kolunu bağlıyor. Doktorlar ne teşhis koyacaklarını düşünürken hastalığın Pensilvanya ve Georgia eyaletini de etkilemeye başladığı haberleri geliyor. Bir çözüm yolunun bulunamadığı altıncı gün sonunda 300 kişinin ölmesi, 2 bin kişinin de hastalıktan etkilenmesi paniği daha da artırıyor. Aynı anda salgının Meksika, Kanada ve İngiltere'ye sıçradığı haberi üzerine Amerikan sağlık sistemi çöküş sürecine giriyor.

AŞILAR YETERSİZ KALDI
Olayın ciddi boyutlara ulaşması üzerine senatör Sam Nunn'un canlandırdığı ABD Başkanı, Ulusal Güvenlik Konseyi'ni olağanüstü toplantıya çağırıyor. Toplantının yapıldığı saatlerde bin olan ölü sayısının 1 ay içinde milyonu bulabileceğini söyleyen yetkililer ellerinde sadece 12 milyon aşı olduğunu ve bunun da tüm ülkeye yetmeyeceğini belirtiyor. Aşının hangi eyalete öncelikle verileceği konusunda Konsey'de çıkan tartışma sokaklara taşıyor.

BİLANÇO: 1 MİLYON ÖLÜ
2 hafta sonunda bir yandan ölü sayısı durmadan yükselirken diğer yandan da protestoların şiddeti artıyor. Salgının başladığı Oklahoma'dan diğer eyaletlere doğru kitlesel göçün başlaması üzerine Teksas Valisi çözümü, sınır kapılarını kapamakta buluyor. Salgının başlamasının üzerinden 2 ay bile geçmeden 3 milyon kişinin su çiçeği olduğu, bunların üçte birinin de öldüğü belli oluyor.

Temsilciler Meclisi üyelerini şok eden bu uyarı filmi sonrasında konuşan John Hamre, "Bu deneme benzer bir olay karşısında Amerika'nın zor durumda kalacağını kanıtladı" dedi.


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır