kapat
01.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.iku.edu.tr
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )

Sırada iyi haberler var

Ekonomide beklenti yaratabilecek ve risk doğurabilecek gelişmeleri geçen hafta ile birlikte geride bıraktık. İç borç geri ödemeleri yönünden en sıkıntılı dönemi atlattık. Ekonomide icraat riski yaz aylarına girilmesi ve Meclis'in tatili nedeniyle kalmadı. Program gereğince yapılacaklar da yerine getirildi. Bu anlamda en kritik ve en önemli uygulamalar tartışma yaratsa da gerçekleştirildi. Bunun sonucunda da IMF ve Dünya Bankası kredisi serbest bırakılacak.

* Faize iç borçlanma dopingi- IMF'in bu parasının da kullanılmasıyla Hazine, temmuzda rahat bir ay geçirecek. 5.1 katrilyon liralık itfasına karşılık minimum 1.6 katrilyonluk yeni borçlanmaya gidecek. Bu miktarı biraz daha yukarı çekse de itfa-yeni borç açısından temmuz bir rekor ayı. Neredeyse ödediğinin yarısından bile azını borçlanacak. İç borçlanmadaki bu şiddetli azalış faizler üzerinde gevşetici etki gösterecek.

İç borçlanmadaki rahatlık döviz kuru üzerindeki baskıları da hafifletici etki yaratıyor.

* Döviz bolluğu- Cuma günü açıklanan nisan ayı ödemeler dengesi rakamı cari işlemlerin 503 milyon dolar fazla verdiğini ortaya koyuyor. Bu rakam geçen yıl 915 milyon dolar açıktı. Üstelik nisan ayı Türkiye'den yoğun sermaye çıkışının yaşandığı bir ay. Yani ilerleyen aylarda sermaye çıkışı yavaşladığından cari dengede daha da büyük fazlalar oluşacak. İhracat da finansman sorunlarının azaltılmasıyla hızlanabilecek. Üstelik yaz ayları döviz girişlerinin bol olduğu aylar. Dolayısıyla dış açığın giderek dış fazlaya dönüşeceği ve bu miktarın giderek artacağı aylara giriyoruz. Bu durum, Türkiye'nin fiziki bir döviz sorunu olmayacağı görüşünü kuvvetlendirecek. Döviz talep edenlere rahatça döviz satışı yapılmasına yol açabilecek.

* Dövizi yazın al- Bu gelişmeler, kurlar üzerindeki baskıyı hafifletici hatta kurları gevşetici etki gösterebilir. Mayıs ve özellikle haziran ayının ikinci yarısında yaşadığımız kur baskısını birkaç aylığına da olsa, artık hissetmeyebiliriz.

Kurların gevşemesiyle birlikte dövizde açık pozisyonu bulunanlar, döviz borcu olanlar ya da gelecekteki tehlikelere karşı önlem almak isteyenler uygun fiyatlardan bunu yaz aylarında edinebilecekler.

Yine önümüzdeki günlerde Demirbank gibi bir büyük fon bankasının satılabilecek olması olumlu gelişmeler arasında sayılabilir.

Haziran ayı ile birlikte enflasyonda düşüş hızlanmış olacak. Bu da iyi gelişmeler arasında yerini alacak.

* Borsada durum- Bu gelişmeler borsaya yarayabilir. Ancak yabancılardan pek umut yok. Kur dalgalı. Bu dalgalı kura güvenerek ve üstüne bir de hisse senedi riski alabilecek yabancı yatırımcı sayısı herhalde çok azdır. Olsa olsa bıyıklı yabancılar olabilir.

* Temmuz toparlanma ayı- Erken seçimi de içeren siyasi risk ve kısmen de iç borçların çevrilmesi riski -ki yaz aylarında en azından bir zorluk yok- bir kenara bırakılırsa temmuz ekonomide toparlanma ayı olabilir. Siyasi yönden riskler ortaya çıkmazsa mali piyasalarda ve ekonomide temmuz ivme yaratabilecek bir ay olmaya aday.

* Sonuç- "İnsanların elinde olmayan tek şey mevsimleri yönetmektir" James Russell Lowell


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.