kapat
01.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.iku.edu.tr
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Küçük kalp atıyor


Kalp nakli yapılan 8 yaşındaki Mehmet Saygın artık futbol oynayabiliyor. Kalp nakli için sırada bekleyen Seher'e de moral veriyor
Mehmet Saygın... 8 yaşında... 2 yaşından beri kalp yetmezliği çekiyordu. Çok sevdiği topla yaşıtları gibi oynayamıyordu. Ama Gazi Üniversitesi Hastanesi'nde görevli Prof. Dr. Emin Özdoğan, 2.5 ay önce Mehmet'e 7 yaşındaki bir çocuğun kalbini nakletti. Ve o kalp nakli yapılan en küçük hasta unvanını aldı. Mehmet şimdi yaşıtları gibi futbol oynuyor, koşabiliyor. Mehmet şimdi, 5 yıldır kalp ve akciğer nakli için sırada bekleyen Seher Oğuz'a moral veriyor. Mehmet'e, 6 yaşına geldiğinde kalp nakli yapılmasından başka çare olmadığı söylenmiş ve iki yıl boyunca nakil için organ aranmış. Prof. Özdoğan, bu iki yıl içinde Mehmet'i 4 kere Ankara'ya getirmiş. Üç donörde doku uyuşmazlığı olmuş, bir donör ise gece helikopter bulunamadığı için Ankara'ya yetiştirilememiş. Bir ailenin yüreğini yakan acı ölüm haberi bir akşamüstü ansızın iki yıldır donör bekleyen Mehmet'in umudu olmuş.

AMELİYAT 4 SAAT SÜRDÜ
Düzce'de karşıdan karşıya geçmeye çalışırken bir otomobilin çarpması sonucu hayatını kaybeden 7 yaşındaki Şemsettin Doğan'ın 4 organı 4 insana hayat vermiş. Şemsettin'in kalbi Mehmet'e nakledilmek için Düzce'den Ankara'ya getirilirken Mehmet de babasıyla birlikte Burdur'dan Ankara'ya umut yolculuğuna çıkmış. 4 saat süren başarılı bir ameliyat ile Şemsettin'in kalbi Mehmet'e nakledilmiş. Mehmet şimdi, "Hiç yorulmuyorum. Top oynuyorum, koşuyorum, bisiklete biniyorum" diyor.

Mehmet, şimdi tıpkı kendisi gibi kalp ve akciğer bekleyen Seher için dua ediyor. 16 yaşındaki Seher Oğuz daha 40 günlükken doktorlarla tanışmış. Seher, 5 yıldır kendini hayata kavuşturacak uygun kalp ve akciğer naklini bekliyor.

Seher'e de 4 kez uygun donör bulunmuş ama hiçbirinin dokuları uymamış. Ama Seher umudunu hiç kaybetmiyor, "İyileşeceğim ve resim öğretmeni olacağım" diyor.

DİYANET UMUT OLDU
Londra'da kalp nakli eğitimi merkezi olan Harefield Hastanesi'nde 3 yıl çalışmalar yaptıktan sonra 1991'de Türkiye'ye dönen Prof.Özdoğan, 45 hastaya kalp kapakçığı nakli, 3 hastaya kalp nakli ameliyatı yapmış. Özdoğan Türkiye'de kalp ve akciğer nakli için sırada bekleyen yaklaşık 6 bin hastanın olduğunu söyledi. Özdoğan, Diyanet'in başlattığı organ bağış kampanyasının desteklenmesi gerektiğini söyledi.

FATMA CAN


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.