kapat
01.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.iku.edu.tr
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Nasıl iş bulunur?


Ekonomik kriz işsizler ordusunu genişletti. Ekmek aslanın ağzında değil, deyim yerindeyse midesinde artık. Peki işi bulmak ve kapmak için ne yapmalı?
İş bulmak için öncelikle gazetelerin insan kaynakları eklerini, internette kurulan insan kaynakları sitelerini iyice bir tarayın. Bu sitelerin başında http://www.insankaynaklari.com, http://www.tekadres.com, http://www.kariyer.com, http://www.yenibir.com geliyor. Eski işyerinizdeki amiriniz ve arkadaşlarınızla ilişkiyi kesmeyin. Belli olmaz aniden bir iş imkânı yeniden çıkabilir. Akraba ve dostlarınız nasıl bir iş aradığınızı mutlaka bilmeli. Unutmayın birçok kimse hâlâ referansla eleman alıyor. İnsan kaynakları şirketlerine öz geçmişinizi mutlaka yollayın.

Son olarak gazete, TV ve dergi haberlerini dikkatli takip edin. Yeni oluşumlardan haberiniz olsun. Örneğin uluslararası bir şirket Türkiye'de yatırıma giriyorsa bu sizin için yeni bir iş kapısı demektir.! Diyelim ki iş görüşmesine çağrıldınız. Gitmeden önce aklınızdan şu sorulara verebileceğiniz yanıtları düşünün: Bu işi niçin istiyorsunuz, 5 yıl sonra hangi görevde olmayı planlıyorsunuz, güçlü yönleriniz, olumsuz bulduğunuz özellikleriniz neler, niçin bu işe siz seçilmelisiniz, stres altında çalışabilir misiniz, başka hangi şirketlerle görüşüyorsunuz?

İYİ BİR ÖZGEÇMİŞ NASIL YAZILIR?
*Mutlaka bilgisayar çıktısı olmalı.

*Açık ve net olun. Bir dosya sayfasını geçmemeye çalışın. Değerlendirecek profesyonellerin vakti kısa unutmayın.

*Özgeçmişi asla ikiye katlamayın, iyisi mi bir naylon dosyada koruyun.

*İçinde kişisel bilgileriniz, eğitim durumunuz, iş tecrübeniz, varsa hobi ve ödüllerinizi sırayla yazın.

*Özgeçmişiniz palavra dolu olmasın. Ama güçlü yanlarınızı parlatabilirsiniz! (Terfi edildim cümlesini kullanabilirsiniz.)

*Kitapçılarda satılan özgeçmiş yazma sanatıyla ilgili kitaplardan faydalanın.

İŞ GÖRÜŞMESİ TÜYOLARI
Başvurularınız sonunda, bir şirket sizi istedi, randevulaştınız. Görüşme sonunda ya işsizler kervanına 'elvada' diyeceksiniz ya da iş aramaya kaldığınız yerden devam edeceksiniz. İşte başarılı bir iş görüşmesinin püf noktaları...

* Randevu almak için aradığınızda sessiz bir yeri seçin. Arka plandan gelen köpek havlaması iyi intiba bırakmaz. Konuşmayı sakın, "Bir saniye" diyerek bölmeyin.

* Yöneticiniz olacak kişiyle önceden tanışmaya çalışın ya da hakkında bilgi toplayın.

* Görüşmeye giderken yanınıza kalem, kağıt ve telefon defterinizi almayı unutmayın.

* Giysileriniz ütülü, ayakkabılarınız boyalı olsun.

* Görüşme sırasında cep telefonunuzu kapatın.

* Görüşme öncesi tuvalete bir uğrayın, saçınızı düzeltin, bakın bakalım sabah yediğiniz açma böreğin içindeki maydanoz dişinize yapışmış mı?

* Kadınlar makyaj saç ve parfümün, erkeklerse after-shave'in dozunu ayarlamalı!

* Saatinizi cebinize koyabilirsiniz. Böylece tedirginlik duyup, güç alırcasına saatinize bakmamış olursunuz.

* Sigara içilen bir yer de olsa görüşme sırasında sigarayı nazikçe reddedin. Çünkü sigara gergin olduğunuzun işaretidir.

* İçecek ikram edilirse su rica edin. Hem konuşmada kuruyan ağzınızı nemlendirir hem de cevap verirken size zaman kazandırır.

* Konuşma sırasında iyi bildiğiniz, iyi yaptığınız işleri öne çıkartın. Bilmediğniiz alanlara sakın girmeyin.

* Hemen "Kaç para alacağım" diye sormayın. Bir firmanın maaş sınırları ve dilimleri zaten bellidir. Biraz iner, biraz çıkar ama fazla değişmez.

YARIN:
Tatilinizi nasıl ucuza getirebilirsiniz hiç düşündünüz mü? İşte dar bir bütçeyle güzel bir tatil geçirmenin püf noktaları...

Öge DEMİRKAN


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.