kapat
01.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.iku.edu.tr
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Döndü neden çıldırdı?


Ablasına gitmek için evden kimliksiz çıkan 14 yaşındaki Döndü Erdoğan, bir ihbar üzerine gözaltına alındı. Ne olduysa bundan sonra oldu ve iki kez intihara kalkıştı. İşte Döndü'nün başına gelenler
Tarih 29 Nisan 2001... 155 Polis İmdat telefonuna, "Yenibosna Tekke Sokak'ta, Can Tekstil ve kontürlü telefon merkezi önünde şüpheli bir kadın bekliyor. Elinde de içinde yasadışı pankartlar bulunan bir poşet var" şeklindeki bir ihbar geliyor.

Bahçelievler Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, bu ihbar doğrultusunda harekete geçiyor. Tam tarif edilen yerde, eşgale uygun bir kadın görülüyor. Aslında bu bir "kadın" değil. Henüz 14 yaşındaki Döndü Erdoğan. Fakat, kiloları nedeniyle, yaşından büyük göstermesi onun önce gözaltıyla, sonra da karakolla tanışmasına yol açıyor. Döndü Erdoğan, polislere "Bir sokak yukarıda oturan ablama tencere götürüyorum" diyor. Gerçekten de elindeki poşetten, bir tencere çıkıyor. Polis kayıtlarına göre, aynı poşette Grup Yorum ve Grup Munzur'a ait kasetler ile Yılmaz Güney posteri de var. Döndü, Bahçelievler 75. Yıl Polis Karakolu'nun ikinci katında üst düzey bir polis tarafından sorgulanıyor. Erdoğan, sorulan hiçbir soruya cevap vermiyor ve sessiz sedasız oturuyor. Kimlik tespiti dahi yapılamayan ve ev adresi bilinmeyen Döndü'nün üstünden çıkan iki telefon aranıyor, ancak cevap alınamıyor. Bu durum, örgütsel bir tavır olabileceği kuşkusuyla bir üst düzey polis müdürüne bile bildiriliyor ve Döndü kimliği tespit edilemediği için beklemeye alınıyor.

ŞUBEDE İNTİHAR GİRİŞİMİ
Bütün bunlar olup biterken, ailesi Döndü'nün kaybolduğunu bildirmek için 75'inci Yıl Polis Karakolu'na gidiyor. Orada, üst kattaki Törerle Mücadele Şubesi'nde bir genç kızın bekletildiğini öğreniyorlar. Yukarı çıkınca kendi kızlarıyla karşılaşıyorlar. İşte ne olduysa bu anda oluyor. Döndü Erdoğan, bir bardak su istiyor. Sonra, ablasının uzattığı bardağı yere atıp, kırık cam parçalarıyla bileğini kesmek istiyor. Ardından cama yönelip atlamaya kalkışıyor. Onu, önce demir parmaklıklar, sonra da polisler engelliyor. Ancak annesi Yıldız Erdoğan'a göre kızları bu sinir krizi öncesi de polis tarafından perişan edilmişti. Polis, aileye genç kızın kimliğini getirmelerini söylüyor. Kimlik getiriliyor Döndü serbest kalıyor. Polis, Döndü eve gitmek istemeyince eve kadar Erdoğanlar'a eşlik ediyor. Döndü daha sonra ablasının evine yerleştiriliyor ama burada da sakinleştirilemiyor. Ablasının 4'üncü kattaki evinin camından atlayarak intihara kalkışıyor. Vücudundaki sayısız kırık nedeniyle İstanbul Çapa Tıp Fakültesi'ne kaldırılıyor ve 20 gün tedavi görüyor. Erdoğan Ailesi'ne göre, Döndü Erdoğan'ın bunalıma girmesinin ve intihara kalkışmasının sebebi, gözaltındayken gördüğü işkence. Kızlarının, sorgu sırasında copla dövüldüğünü, dişinin kırıldığını öne sürüyorlar. Yine ailenin iddiasına göre, Döndü Erdoğan'a, üzerine soğuk su döküldükten sonra elektrik de verilmiş. Fakat, Erdoğan Ailesi'nin elinde bu iddiaları belgeleyecek resmi bir rapor yok.

Döndü, oyuncak ayısına sarılırken ağzından sık sık, "Polisler beni yakaladı, hepsini nasıl hapse atacaksınız, karokolda çok polis var" cümleleri dökülüyor...

Polisin acıklaması: İhbarı yapan kendisi
Erdoğan Ailesi'nin "Döndü'ye işkence yapıldı" iddialarına karşın polis, "nezarete bile konulmadı" ve "bir fiske bile vurulmadı" açıklaması yaptı. Döndü Erdoğan'ın kanunlar ve yönetmeliklere tamamen uyularak gözlem altına alındığını belirten polis yetkilileri, Döndü'ye, yapılması gerekenin çok üstünde iyi davranış gösterildiğini savunuyor.

Polis kayıtlarına göre, Döndü Erdoğan 1999 yılında evden kaçmış. Bu olayın Erenköy Polis Karakolu'nda kaydı var. Ayrıca Döndü Erdoğan'ın kolunda daha önce oluşmuş kesik izleri de bulunuyor. Ayrıca, olay günü Döndü Erdoğan'ın tam gözaltına alındığı yerdeki kontörlü telefondan, 155 Polis İmdat'ı aradığı tespit edildi. Bir başka ifadeyle, ihbarda bulunan Döndü Erdoğan'ın ta kendisi...

Polis, hassasiyetini, bölgede iki polisin şehit verilmesine, bir TİKKO üyesinin ölü bulunmasına ve son zamanlarda molotoflu saldırıya hazırlanan bir grup yakalanmasına bağlarken, Döndü Erdoğan'ın sırrı, hâlâ çözülmeyi bekliyor.

Yusuf DEMİR


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.