kapat
01.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.iku.edu.tr
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Sorunlu kredilere düzenleme


BDDK'nın, yeni kararı hem bankaları hem reel sektörü rahatlattı. Bundan sonra likidite sıkıntısı nedeniyle dönmeyen kredilere yüzde 25 yeni kredi açılabilecek
BDDK, geçici likidite sıkıntısından kaynaklanan kredi geri dönüşlerdeki sorunları aşılması için hem bankalara hem de reel sektörü nefes aldıracak bir düzenlemeye gitti. Yeni düzenleme ile bankalar likidite sıkışıklığı yüzünden aksayan kredi geri dönüşlerinde, kredinin yüzde 25'ine kadar yeni kredi açabilecek ve bu krediler 5 yıla kadar vadeli olarak yeniden yapılandırılabilecek.

5 GRUPTA İZLENECEK
''Bankalarca Karşılık Ayrılacak Kredilerin ve Diğer Alacakların Niteliklerinin Belirlenmesi ve Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik''i yenileyen BDDK, özel finans kurumlarınca kullandırılan fonlar ve diğer alacakların da bu yönetmelik hükümlerine tabi olacağını bildirdi.

Özetle yönetmelikte şunlar yer aldı:

* Bankalar, yurtdışı şubeleri dahil kredilerini ve diğer alacaklarını, tahsil kabiliyetine ve borçluların kredi yeterliliğine göre, 5 grupta sınıflandırarak izleyecekler.

* Tahsilinin mümkün olmadığına kanaat getirilen, anapara ve faizinin ödenmesi 1 yıldan fazla gecikmiş krediler, zarar niteliğinde kredi ve alacak olarak kabul edilecek.

* Daha önce olduğu gibi, üçüncü, dördüncü, ve beşinci gruplarda sınıflandırılan ve anapara ve faizin vadesinden itibaren tahsilinin 90 günden fazla gecikmiş olan tüm alacaklar, donuk alacak kabul edilecek.

* Yönetmeliğe göre, borçluya likidite gücü kazandırmak ve banka alacağının tahsilini sağlamak amacıyla, bu alacak, gerektiğinde alacağın yüzde 25'ine kadar ilave kredi açılarak, bir defaya mahsus olmak üzere yenilenebilecek.

* Bu kapsamda yenilenen krediler, izlendikleri kredi grubundan 6 ay sonra çıkarılarak, ''Yenilenen ve İtfa Planına Bağlanan Krediler Hesabı'na aktarılacak.

* Bankalar, yönetmelik hükümleri kapsamında yapılacak sınıflandırma öncesinde, tutarı 50 milyar lirayı aşan kredileri ve diğer alacakları ile, tutarı en büyük 100 kredi ve diğer alacağa ilişkin olarak ulaştıkları kanaatleri, gerekçeleri rapora bağlayarak, bu raporları denetime hazır bulunduracak.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.