kapat
01.07.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

www.iku.edu.tr
Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Ölmeyecek sürünecek


Miloseviç'in intihar etmemesi ya da öldürülmemesi için olağanüstü önlemler alındı. Amaç katile cezasını çektirtmek
Yugoslav hükümetinin ani bir kararıyla Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi'ne teslim edilen Yugoslavya eski diktatörü Slobodan Miloseviç'in (60) götürüldüğü Hollanda'nın Lahey kentindeki Scheveningen hapishanesinde intihar etmemesi için yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cezaevi yekilileri, daha önce "Mahkemeye çıkacağıma kendimi öldürürüm" diyen Miloseviç'in adil bir şekilde yargılanıp hak ettiği cezayı bulana kadar intihar etmemesi ya da öldürülmemesi için kendisini özel bir hücreye koydular.

SUİKASTE UĞRAYABİLİR
Hapishanede Bosna ve Kosova'da Miloseviç'in emriyle kıyım yapan generaller ve siyasi liderlerin dışında Hırvat savaş suçluları da bulunuyor. Hapishane müdürü Timothy McFadden, diğer mahkumların intikam almak amacıyla Miloseviç'e suikast girişiminde bulunma ihtimalini de gözönüne alarak, "Sırp Kasabı" için özel bir hücre hazırladıklarını açıkladı. Hücresine yerleştirilen video kameralarla 24 saat boyunca Miloseviç'in her hareketi takip ediliyor. Ayrıca kendisini 20 dakikada bir kontrole gelen özel gardiyanlar da görevlendirildi. Diğer mahkumların davranışları da takibe alındı.

PSİKOLOG KONTROLÜNDE
Uzman doktor ve psikologlardan oluşan bir sağlık ekibi ise düzenli olarak Miloseviç'in sağlık durumunu ve ruhsal durumunu kontrol edecek ve intihar girişiminde bulunması durumunda hemen müdahale etmek üzere hazır bekletilecek. Miloseviç bu özel hücrede en az bir ay gözaltında tutulacak. Bir aylık süre sonunda gerekli güvenlik önlemleri alındıktan sonra diğer mahkumların kaldığı bölmeye nakledilecek. Burada kendisi için tehlikeli olduğu düşünülen isimlerle doğrudan temas kurmaması için düzenlemeler yapılacak.

CEZASINI ÇEKECEK
İsmi açıklanmayan bir yetkili, alınan bu olağanüstü önlemlerin sebebini şu sözlerle açıkladı: Miloseviç Bosna ve Kosova'da yüzbinlerce insanın ölümüne sebep oldu. Şimdi bu yaptıklarının cezasını çekecek. Mahkeme tarafından yargılanıp hak ettiği cezayı bulana kadar kendisine rahat koşullar sağlanacak. Ne başkası ne de kendisi onu herhangi bir şekilde mahkeme önüne çıkmaktan kurtaramayacak...

Biri yakalandı, ikisi kaldı
Mİlosevİç'İn yakalanmasının ardından gözler Sırp liderin en büyük iki suç ortağına çevrildi: Bosnalı Sırplar'ın lideri Radovan Karadziç ve Bosna Sırp ordusu komutanı Radko Mladiç. Sürekli yer değiştiren Karadziç'in Bosna'nın Foca ve Pale kentlerinde çevreye hakim tepelerde kurulu villalarda saklandığı bildirildi. Hatta geçtiğimiz haftalarda Banja Luka kentindeki bir barda yan masada oturan SFOR komutanına viski gönderdiği bile biliniyor. Ancak tutuklanamıyor. Mladiç ise en son Saraybosna civarlarında görüldü.

42 sanık adalet önünde
* Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi'nin 74 ülkeden 1103 personeli bulunuyor.

* Sanıklar dava süresince Lahey'deki Scheveningen gözaltı merkezinde tutuluyor.

* Yugoslavya'daki insanlık suçlarından şu ana kadar Miloseviç'le birlikte 42 kişi tutuklandı. 3'ü tutuksuz yargılanıyor. Miloseviç dahil 39 tutuklunun davaları ise halen devam ediyor.

* Toplam 42 davanın 12'si temyizde, 10'u sürüyor, 4'ü karar, 16'sı ise inceleme aşamasında.

* Sanıklardan 7'si bulundukları ülkenin polisi, 21'i NATO askerleri tarafından yakalanırken, 14'ü de kendiliğinden teslim oldu.

* Savaş ya da insanlık suçu işlediği gerekçesiyle 26 sanık halen aranıyor.

* Şimdiye kadar en uzun dava 239 gün, en kısa dava ise 10 gün sürdü.


Bu sayfa MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.. ile
Yöre Elektronik Yayımcılık A.Ş. işbirliğiyle hazırlanmıştır.