kapat
25.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
OKAY GÖNENSİN(ogonensin@sabah.com.tr )

Etik kurallar

Geçen yüzyılın başında, modern gazetecilik oluşmaya başladığı dönemden itibaren gazetecilik "etiği", meslek "ahlâk" kuralları da tartışılmaya başlanmıştır.

Basının, "Dördüncü Kuvvet" olarak insanların ve toplumların hayatlarını etkileme ve değiştirme gücüne ulaştığı iyice ortaya çıkınca, öncelikle mesleğin içindeki insanlar "etik kurallar" oluşturmaya çalıştılar. Bunun amacı basının "kendi içinden" denetimini sağlamak, basının gücünden rahatsız olan güç odaklarının gazeteler ve gazeteciler üzerinde, kötü örnekleri bahane ederek baskı kurmalarını engellemekti.

Bütün dünyada örnek olması için, 1954 yılında FIJ (Dünya Gazeteciler Federasyonu) tarafından bir "etik kurallar" metni hazırlandı. FIJ; gazeteci örgütlerinin, birlik ve sendikalarının oluşturduğu bir çalışanlar birliği olarak, temel ilkelerin çalışanlar tarafından belirlenmesi ve iç denetimin böylece sağlanması için çalıştı.

"Basın Ahlâk Yasası"
Batı ülkelerinde, çeşitli gazeteci örgütleri ve daha sonra oluşan "basın konseyleri" de ulusal metinler belirlediler; temel kurallara, kendi ülkelerine göre ayrıntılar eklediler.

Türkiye'de 1960'da bir "Basın Ahlâk Yasası" ortaya çıkarıldı ve gazeteler uzun yılar boyunca görünür bir köşelerine "Bu gazete Basın Ahlâk Yasası'na uymayı taahhüt eder" diye yazdılar. 1980'lerin sonunda Türk Basın Konseyi kurulurken de bir "Meslek ilkeleri" bildirisi yayınlandı. Geçen yıl da Doğan Medya Grubu, bağlı yayın organlarında izlenmesi gereken temel gazetecilik kurallarını sıralayan bir metin yayınladı.

FIJ tarafından 1954'te kabul edilen, 1986'da bir kez daha bütün dünyada temel metin olarak kabul edilmesi önerilen "anayasa", dokuz madde içinde "herşeyi" anlatır:

Dokuz maddelik anayasa
"1. Gerçeğe ve halkın gerçeği bilme hakkına saygı, gazetecinin öncelikli görevidir.

2. Gazeteci, bu görevine uygun olarak, araştırma özgürlüğü ve haberi olduğu gibi dürüstçe yayınlama, tarafsız yorum ve adil eleştiri haklarını her zaman savunacaktır.

3. Gazeteci, sadece kaynağını bildiği haberleri aktaracak, önemli bilgileri gizlemeyecek, belgeleri tahrif etmeyecektir.

4. Gazeteci, haber, fotoğraf ve belge elde etmek için adil olmayan yollara başvurmayacaktır.

5. Gazeteci, doğru olmadığı için zarar veren her yayınlanmış haberi düzeltmek için çalışacaktır.

6. Gazeteci, haberlerinin kaynaklarına ilişkin bilgileri meslek sırrı olarak saklayacaktır.

7. Gazeteci, her türlü ayrımcılık tehlikesine karşı dikkatli olacak; özellikle ırk, cins, cinsel hayat, dil, din, siyasi görüş ve milli ya da toplumsal ayrımcılığın yayılmasından sakınacaktır.

8. Gazeteci şu eylemleri ağır meslek suçu sayar: Fikir hırsızlığı, kötü niyetli çarpıtma, iftira, kötüleme, kanıtsız suçlama, gerçek bir haberin yayımını engelleme.

9. Bu adı hak eden her gazeteci, yukardaki ilkeleri en sıkı biçimde izlemekle görevlidir. Ülkelerdeki yasalar değişik olabilir, ama gazeteci için kabul edilebilir olan, hükümetlerin müdahalesi değil kendi meslektaşlarının yargısıdır."

İsveç'te gazete tirajları
Attonbladet410.000
Dagens Nyheter350.000
Expressen340.000
Göteborgs Posten265.000
Svenska Dagbladet125.000
Dagens Industri105.000
(İsveç'te 1000 kişiye 430 gazete satılıyor.)

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır