kapat
25.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

VAVEK hesap soruyor...

Bilmeyenler, "Bu VAVEK'te neyin nesi?" diye sorabilir. Önce onu açıklayalım. VAVEK; Vatandaşın Vergisini Koruma Derneği'nin kısaltması. Ne yaptığına gelince, toplanan vergilerin nerelere, nasıl ve kimler için harcandığının, vatandaşın gözü kulağı olarak takip ediyor, hesabını soruyor.

Maliye Bakanlığı ve SSK'daki başarılı çalışmalarından dolayı yakından tanınan Kemal Kılıçdaroğlu'da, VAVEK'in Başkanlığı görevini yürütüyor.

Bir kısmınız duymuş olabilir "Her toplum, layık olduğu yönetime göre idare edilir" diye bir söz var. Her dönemde geçerli olan bu söz, sadece vergilerin değil, çok şeyin hesabının sorulmasını, doğruyu yapanla yanlışı yapanın ayırdedilmesi gerektiğini ve daha birçok şeyi ifade ediyor.

İŞTE SORULAR
Giderek, sesi daha çok çıkan ve bazı gerçekleri kamuoyunun bilgisine sunan VAVEK, kapsamlı bir çalışma yapmış. Bazı gerçekleri ortaya koyarak, şu soruların yanıtını istiyor.

- 2001 yılında, ödediğimiz vergiler borç faizlerine yetmiyor neden?

Türkiye Cumhuriyeti, tarihinde ilk kez böyle bir bütçe ile karşılaşıyor ve topladığı vergiler yetmediği için, borçlanarak borç ödeyen bir ülke konumuna getirilmiş oluyor. Neden?

- Devleti dolandırmanın, dayanılmaz cazibesi mi?

Sayıştay Yasası'nda, 34 yıl önce çıkmış sakat bir madde var. Bu maddeye göre; Devleti dolandıranların, zimmetine para geçirenlerin, Devletin parasından usulsüz ödeme yapanların, tespit edilip sorgulanması ve yıllar süren yargılama sonucu olayın netleşmesi halinde, bunlardan en fazla yüzde 10 faiz alınıyor. Neden? Örneğin, 10 trilyon lirayı 8 yıl sonra iade eden kişi, en fazla 1 trilyon faiz ödüyor. Bu yasa maddesi yıllardır neden değiştirilmiyor?

- SSK Sigorta Müfettişlerinin denetim yetkisinin kaldırılmasından doğan 1,4 katrilyonluk kayıptan kim sorumlu?

Uyarılara kulak asmadan, denetimsizliği teşvik edenlerin, Hazineyi 1,4 katrilyon lira zarara uğratanların, bunun hesabını vermeleri gerekmez mi?

- Hayali ihracatçılar, trilyonlarca lira vergi iadesini tek başlarına mı aldılar?

Perde gerisindeki bürokratların ve siyasilerin niçin üzerine gidilmiyor?

YASASIZ İŞ YAPANLAR
- Yapılan uyarılara kulak asmadan, yasa yerine tebliğ ya da kararname ile vergi almaya çalışıp, devleti katrilyonlarca lira zarara uğratanların, bunun hesabını vermeleri gerekmez mi?

- 2000'de, Hazine Bonosu ve Devlet tahvili faizleri, niçin yüzde 151 enflasyondan arındırma uygulanarak, vergi dışı bırakıldı? Yüz trilyonlarca lira gelir kaybına neden olan bu hatalı yasa, ısrarlı uyarılara rağmen niçin düzeltilmiyor?

- Japonya'da 10 bin, İngiltere'de 12 bin, Almanya'da 11 bin, Fransa'da 9 bin kamu taşıtı varken, bu rakam Türkiye'de niçin 125 bin ve neden dur denilmiyor? Devlette 23 kişiye 1 araç, 12 görevliye 1 telefon ve 9 kamu görevlisine de 1 lojman düşüyor. Dünya'da emsali olmayan bu savurganlık ve israfa dur denilmesi gerekmez mi?

GÖZ YUMANLAR
- Bankalara, bir tebliğ ile haksız yere, yüz trilyonlarca lira vergi iadesi dağıtılmasına olanak sağlayan ve önümüzdeki haftalarda, kamu kağıtlarına yeniden stopaj getirildiğinde, yine devam edecek olan, bu hatalı uygulamaya niye son verilmiyor?

- Kayıtdışı istihdamdan 2001'de 6 katrilyon lira sigorta primi ve vergi kaybı var. SSK denetimi etkinleştirileceğine, niçin kısıtlanıyor ve SSK müfettişlerini pasivize etmek için neden özel bir çaba harcanıyor?

- Kamu ihalelerinde, yüzde 70-80 tenzilat yapanlara iş verilmesine ve Devletin zarara uğratılmasına niçin göz yumuluyor?

- "Devletin malı deniz yemeyen domuz" sözünü anımsatırcasına, Devletin bazı gayrimenkulleri niçin sembolik fiyata kiralanıyor? Örneğin, son olarak Adana'da 26 odalı otel yıllık 160 milyon liraya, 300 kişilik düğün salonunun yıllık 97 milyon liraya kiralandığı ortaya çıktı. Bunu kim yaptı ve göz yumdu?

VAVEK'in soruları uzayıp gidiyor... Bakalım, daha nereye kadar uzayacak!..

www.sigortam.net


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır