kapat
25.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Ege'de kırmızı telefon hattı


Cem-Papandreu'nun iki günlük Ege Zirvesi işbirliği kararıyla sonuçlandı. İki bakan birbirlerine ulaşmak için özel bir telefon hattı kullanacaklar
Ege'deki dostluk Sisam'dan sonra Kuşadası'na taşındı. Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in Sisam ziyaretinin ardından, Yunan Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, Kuşadası'na geldi. Bakanlar ayağının tozuyla Kuşadası'nı ziyaret etti ve tarihi Kervansaray'da çay içerek, barış ve dostluğun şerefine beyaz güvercin uçurdular. Bakanların eşleri ise, Kuşadası Çarşısı'nda alışveriş yaptılar. İki bakanın gezisine, Ege Zirvesi'nin mimarı DSP Aydın Milletvekili Halit Dikmen ve eşi de katıldı. İki bakan ve beraberindekilerin Pine Bay'deki yemeği de düğün havasında geçti. Ege Bakanı Sufinakis tef çalarken, Papandreu'nun kardeşleri Andreas ve Nikos sirtaki yaptı. DSP Aydın Milletvekili Halil Dikmen ise, zeybek oynadı. Cem ve Papandreu, eşleri Ada ve Elçin hanımla tempo tuttu. Papandreu ile Cem, daha sonra Selçuk'ta Efes harabeleri ve Meryem Ana Evi'ni ziyaret ettiler. Papandreu ve ailesi burada hacı oldu.

Türkiye ile Yunanistan işbirliği alanlarını geliştirme konusunda kararlı. Cem ve Papandreu, Kuşadası'nda işbirliğinin 5 alanda daha geliştireceği açıklamasını yaptı. Bakanlar, acil durumlarda kullanılmak üzere, doğrudan telefon hattı kurmaya da karar verdi. Cem ve Papandreu, Kuşadası'nda sivil toplum örgütleri toplantısına katıldı.

Toplantı sonunda iki bakan, 5 konuda mutabakata varıldığını açıkladı.Bu konular şöylle sıralandı:

* İki ülke arasında büyümekte olan deniz ve havayolu trafiğinde yaşanan sorunlara çözüm üretmek için danışma mekanizmaları kurulacak.

* Deprem işbirliği, orman yangını, çölleşme ve sel gibi alanlarda işbirliği genişletilecek.

* İki ülkenin de ortak sorunlarından olan Akdeniz anemisi konusunda tıp adamları bir araya gelip ortak çalışma yürütecek.

* Acil durumlarda kullanılmak üzere, doğrudan telefon hattı kurulacak.

* 2004 olimpiyatları Atina'da yapılacak. Bu konuda Türkiye ile işbirliği çalışmaları yürütülecek.

Sibel YEŞİLMEN

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır