kapat
25.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Kredi bulamıyoruz bari KDV'yi ödeyin


İhracatçının 200 milyon dolarlık birikmiş KDV alacağı olduğunu söyleyen İTHİB Başkanı Oğuz Satıcı, "Kredi muslukları da kapalı, bu paraya çok ihtiyaç var" diyor
İhracatçı müteselsil sorumluluktan bıktı. Türkiye'den her gün binlerce firma iplik, kumaş, gömlek ya da yüzlerce başka çeşitte malı dünyanın dört bir yanına gönderiyor. Sonra da yaptığı ihracata karşılık vergi iadesini almak için devlete başvurup beklemeye başlıyor. Ancak uzunca bir bekleyişten sonra öğreniyor ki kumaş, ya da iplik aldığı firma daha önce usulsüz bir işlemden dolayı vergi dairesince incelemeye alınmış. Dolayısıyla o da bu olayda sorumlu kefil sayılarak KDV iadesi alamıyor. İşte bir örnek:

TİCARİ SIR MI?
İhracat yapan, bazen de ihracatçılara kumaş veren Kupateks, Litvit firmasına kumaş veriyor. Litvit mamul hale getirip ihraç ediyor. Sonra KDV iadesinin vergi borcuna mahsup edilmesi için Maliye'ye yazı yazıyor, isteğinin işleme konduğunu düşünerek işine devam ediyor. Ama bir gün kapıyı haciz memurları çalıyor. Litvit'in yetkilileri o zaman Kupateks'te sorun çıktığını bu nedenle KDV iadesinin vergi borcuna mahsup edilmediğini öğreniyor. Firma yetkilileri Kupateks'e başvuruyor. Kupateks de vergi dairesine gidip sorunun kaynağını araştırıyor ve öğreniyor ki, daha önce alışveriş yaptığı Egeser'in 1995 yılında bir vergi inceleme takibi var. Dolayısıyla Litvit müselsil kefalet yüzünden KDV iadesi alamıyor. Kupateks'in sahibi, Egeser'in 1995'te yaptığı bir iş nedeniyle incelemeye tabi tutulduğunu, oysa Egeser'in ticari sırlarını öğrenemeyeceği için bu olayda sorumlu tutulamayacağını düşünüyor.

DERVİŞ SÖZ VERDİ
İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Oğuz Satıcı, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in 'KDV iadeleri hızlandırılacak' açıklamasının uygulamaya geçmesini istiyor. Satıcı, 150-200 milyon dolarlık birikmiş KDV iadesi bulunduğunu belirterek, "İhracatçı cepheyi kaybetmemek uğruna çalışıyor" diyor. Eskiden kredi imkanlarının çok daha fazla olduğunu dile getiren Satıcı, bu nedenle KDV iadelerine çok ihtiyaç olmadığını belirterek, kredi musluklarının kapalı olmasından dolayı bu iadelerin hayati önem taşıdığını vurguluyor.

Türkiye'ye döviz yağdıran yabancılara ödül
Hazır giyimciler, konfeksiyonda geçen yıl toplam 7 milyar dolarlık alım yapan firmaları ödüllendiriyor. İstanbul Hazır Giyim Fuarı (IFF) organizatörleri hazır giyim, triko, konfeksiyon yan sanayi ve çorap sektöründe örgütlenmiş 5 dernek ödülleri, bugün Esma Sultan Yalısı'ndaki törenle uluslararası alıcıların Türkiye temsilcilerine verilecek. Bu yıl ilk defa verilecek ödüllerde birinciliği 550 milyon marklık alım yapan Alman Karstadt-Quelle Grubu aldı. ABD'li GAP firması 200 milyon dolarla ikinci, İsveçli Hainnetz and Mouritz (H&M) 200 milyon dolarla üçüncü, Alman Otto 320 milyon markla dördüncü, Europe Sourching de 150 milyon dolarlık alımla beşinci oldu. Ödül organizatörlerinden Triko Sanayicileri Derneği Başkanı Metin Alkoçlar, "Bu firmalar yıllardır Türkiye'den alım yapıyor. Ama teşekkür dahi edilmiyor. Bu organizasyonla motivasyonlarını artırmayı düşündük" dedi.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır