kapat
25.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Tasarımcılar hayal boyutunu aştı


Otomotiv üreticileri, geleceğin otomobillerini yaratmak için kıyasıya rekabet ediyor. Sürücüsüz araçlardan telefonla kumanda edilebilen otomobile kadar birçok "uçuk" tasarıma, 10 yılda 50 milyar dolar harcanacak
Otomotiv sektörü de diğer sektörler gibi yeni ekonomiye adapte olmakta geç kalmadı. Dünya otomotiv devleri, bilgi teknolojilerinden yararlanarak, geleceğin otomobillerini yaratmak için kıyasıya rekabet içinde. Hepsinin ortak hedefi sürücüsüz gidebilen bir otomobil yaratabilmek. Dünyanın en büyük otomobil üreticisi General Motors (GM) OnStar şirketi ile yaptığı işbirliği doğrultusunda telematik otomobiller yaratmaya başladı. OnStar, sürücüye şimdilik callcenter hizmetiyle otomobil kaybolduğu zaman, lambaları açık kaldığı zaman veya anahtarı içeride unuttuğunuz anlarda yardımcı oluyor. OnStar bu hizmetleri sayesinde sadece Amerika'dan 4 milyar dolar gelir bekliyor. OnStar, 2010 yılında bu pazarın 50 milyar dolara ulaşacağını öngörüyor. Bu rakamın en büyük ağırlığını da internet hizmeti alacak. Aynı şekilde İsveçli otomobil üreticisi Volvo da Ericsson ile işbirliği yaparak, yeni nesil otomobiller yaratma peşinde.

Geleceğin otomobillerinden birini, ünlü İtalyan tasarımcı Bertone, Opel için yarattı. Filo isimli bu araçta tüm fonksiyonlar bilgisayarla kumanda edilebiliyor.

VE İLK SİNYAL...
Filo'nun kokpiti geleceğin otomobillerinin nasıl olacağının habercisi gibi; direksiyon simidi yerine kullanılan cihaz sayesinde sürücü kendini uçak kullanır gibi hissediyor. Araçta bulunan DVD, GPS, bilgisayar ve internet sistemleri hem sürüşe keyif katıyor hem de güvenliği artırıyor. Yolcu koltuklarının arkasında bulunan bilgisayar ekranı işadamlarının uzun yolculuklarda işlerinden uzak kalmamalarını önlüyor. Filo'nun kapı kolları bile gelecekten sinyaller veriyor. Kapı üzerinden bulunan mouse sayesinde internete ulaşılabiliyor. Özetle Opel Filo geleceğin şimdiden öngörmüş.

Yorulduysan direksiyonu yana geçir, biraz da o kullansın
Bilişim teknolojileri otomotiv dünyası ile entegre olmaya başladı. Bunun en son örneği, SKF ve Nokia'nın gelirdiği yeni direksiyon projesi. Yakında kullanıma girecek UMTS teknolojisi sayesinde sürücüler otomobil ile ilgili bilgileri yanlarında taşıyabilecek. Fakat yenilikler bununla da sınırlı değil. Sürücü yorulduğunda akıllı direksiyonu yeni geliştirilen bir mafsal yardımıyla yerini değiştirmeden yanındaki yolcuya devredebiliyor.

METE TANSU

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır