kapat
25.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Programı anlamadılar


TOBB'un kriz anketinden 'karamsar ve umutsuz' çıkan İstanbullu sanayicilerin yüzde 70'i yeni ekonomik programdan da "birşey anlamadıklarını" söyledi
İstanbul'daki sanayiciler, 2001'in geri kalan günlerine karamsar bakarken, yeni ekonomik programdan da 'birşey anlamadılar.' TOBB'un ''2001 Şubat Krizi Sonrası Uyguladığı Ekonomik Kriz Anketi''nden çıkan İstanbul Sanayi Odası (İSO) üyelerine ait bulgulara göre, ankete cevap veren üyelerin yüzde 70.4'ü yeni ekonomik programdan birşey anlamadıklarını söyledi. Programın işletmeler üzerinde olumlu etki yapacağını bildiren firma oranı yüzde 41.4 olurken, yüzde 11'i 'olumsuz etkileyecek', yüzde 47.6'sı da 'değişikliğe neden olmayacak' görüşünü dile getirdi.

KREDİLERDE DÜŞÜŞ
İlk çeyrekte işletmelerin yüzde 61.5'i bankalardan kredi almadı. Daha önce yüzde 55'inin ticari kredi kullandıkları bilinirken, bu yıl kredi kullanımının azaldığı belirlendi. Ankette, şu bulgulara da yer verildi: "2001 ilk 3 ayında işletmelerin yüzde 72.3'ü '2000'e göre satış hacmimiz düştü' derken, sadece yüzde 9.2'si 'arttı' cevabını verdi. 2001'de ihracatlarında artış bekleyen işletmelerin yüzde 30.4'ü küçülerek faaliyetlerini devam ettireceklerini, yüzde 5.4'ü büyümeyi düşündüklerini ve yüzde 64.2'sinde de mevcut yapının korunacağı belirtildi.

YENİ ANAYASA ŞART
İSO üyelerinin yüzde 37.4'ü Türkiye'nin en büyük sorununun iç ve dış borçlar, yüksek faiz, siyasi faktörler, ihracat ve AB olacağı kanısında. Üyelerin yüzde 50.8'inin Dünya Bankası, IMF ve G-7 ülkelerinin Türkiye'ye yeterli desteği sağlayacaklarını düşünmediklerini ifade ettikleri ankete göre, işletmelerin talepleri şöyle:

Üyelerin yüzde 95.6'sı yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirttiler. Yeni bir seçim yasasının gerekliliğine inanan işletme oranı da yüzde 98.4'ü buldu. Üyelerin yüzde 99'u AB ile bütünleşme sürecinde Türkiye'nin topyekün kalkınmasında gerekli olan idarenin yeniden yapılandırılması ve etkin bir bürokratik mekanizmanın oluşturulmasını sağlayacak şekilde Türkiye'de yönetimin yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç olduğu görüşünde birleşti.

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır