kapat
25.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi


Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.hyundai.com.tr
 

Kanserin yüzde 30'u yanlış beslenmeden


Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi'nin hazırladığı rapora göre hayvansal gıdalar, alkol ve sigara kanser riskini yükseltiyor
Fransa'da geçtiğimiz hafta biraraya gelen 10 ülkeden kanser uzmanları kanser hastalıklarının üçte birinin yanlış beslenmeden kaynaklandığını açıkladı. Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC) tarafından Fransa'nın Lyon kentinde düzenlenen kanser ve diyet konferansında konuşan uzmanlar, kanseri en çok 3 yiyecek grubunun etkilediğini belirtti. Bunlar sebze- meyve, alkol ve hayvansal yağlar...

Merkezin 9 yıl süren ve 500 bin kişi üzerinde yapılan araştırmalardan sonra hazırladığı rapora göre;

* Günde 20 taneden fazla sigara ile birlikte düzenli alkol tüketimi gırtlak kanserine yakalanma riskini yüzde 50 artırıyor.

* Günde 1 şişeden fazla içki gırtlak kanseri riskini 9 kat , 1 paket sigaradan fazlası 8 kat artırıyor.

* Günde 500 gramdan az sebze ve meyve yemek bağırsak kanseri riskini yükseltiyor.

* Düzenli pirinç, tahıl ve lifli yiyecekler tüketmek kolon kanseri riskini yüzde 40 düşürüyor.

Araştırmacılar gırtlak ve kolon kanserini önleyebilen sebze ve meyvenin akciğer veya mide kanserine yakalanma riskinde hiçbir etkisi olmadığını ortaya koydu. Raporda salam, sucuk, sosis gibi kırmızı et çeşitlerinin de kolon kanserine yol açtığı da belirtiliyor.

BİLİNÇSİZ DİYET RİSK
Araştırmayı gerçekleştiren uzmanlar yanlış beslenmenin yanısıra kanserin yüzde 30'una bilinçsiz yapılan diyetlerin yol açtığını belirledi. Diyet yapan birinin günde en ez 5 adet meyve yemesi gerektiğini söyleyen doktorlar, rejimdeki birinin eskiye oranla daha fazla sigara ve içki tükettiğini ve bunun da kanser riskini artırdığını vurguladı.

Kansere yol açan tehlikeler
* Kırmızı et

* Alkol

* Hayvansal gıdalar

* Tuzlu yiyecekler

* Salam, sucuk, sosis vb..

Kanser önleyici besinler
* Yaş meyve

* Sebze

* Balık

* Tavuk eti

* Tahıl ve lifli gıdalar.

Jan DEVLETOĞLU/ LONDRA

www.sigortam.net

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır