Fransa'da geçtiğimiz hafta biraraya gelen 10 ülkeden kanser uzmanları kanser hastalıklarının üçte birinin yanlış beslenmeden kaynaklandığını açıkladı. Uluslararası Kanser Araştırmaları Merkezi (IARC) tarafından Fransa'nın Lyon kentinde düzenlenen kanser ve diyet konferansında konuşan uzmanlar, kanseri en çok 3 yiyecek grubunun etkilediğini belirtti. Bunlar sebze- meyve, alkol ve hayvansal yağlar...
Merkezin 9 yıl süren ve 500 bin kişi üzerinde yapılan araştırmalardan sonra hazırladığı rapora göre;
* Günde 20 taneden fazla sigara ile birlikte düzenli alkol tüketimi gırtlak kanserine yakalanma riskini yüzde 50 artırıyor.
* Günde 1 şişeden fazla içki gırtlak kanseri riskini 9 kat , 1 paket sigaradan fazlası 8 kat artırıyor.
* Günde 500 gramdan az sebze ve meyve yemek bağırsak kanseri riskini yükseltiyor.
* Düzenli pirinç, tahıl ve lifli yiyecekler tüketmek kolon kanseri riskini yüzde 40 düşürüyor.
Araştırmacılar gırtlak ve kolon kanserini önleyebilen sebze ve meyvenin akciğer veya mide kanserine yakalanma riskinde hiçbir etkisi olmadığını ortaya koydu. Raporda salam, sucuk, sosis gibi kırmızı et çeşitlerinin de kolon kanserine yol açtığı da belirtiliyor.