kapat
12.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
OKAY GÖNENSİN(ogonensin@sabah.com.tr )

Mayısın nabzı

Aylık düzenli kamuoyu araştırmalarıyla "nabız" tutan kuruluşlardan Strateji-Mori'nin, mayıs ayının üçüncü haftasında yaptığı çalışmanın sonuçları, ülkenin moralinin bir önceki nisan ayı kadar dipte olmadığını gösteriyor.

Nisan ayı tam bir "çöküş" ayı olmuştu. İnsanların yüzde 87'si Türkiye'nin kötü yolda olduğunu, yüzde 56'sı durumun daha da "kötü" olacağını düşünüyordu.

Mayıs ayında ise moraller bir nebze toparlanmış görünüyor: Türkiye'nin "kötü yolda" olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 76'ya inmiş, tevekkül içinde "ne iyi ne kötü olacak, böyle gidecek" diyenler yüzde 12'ye çıkmış, "iyi yolda" diyenler ise yüzde 9'a yükselmiş.

Bu "moral" artışı çok küçüktür. Bir ülkede mevcut durumun düzelmeyeceğini ya da daha kötü olacağını düşünenlerin oranı o ülke insanlarının yüzde 90'ına yaklaşıyorsa, ortada iyimser olabilmek için pek bir neden yoktur.

Koalisyon hükümetinin çalışmalarından "hiç memnun olmayan" ve "memnun olmayan"ların toplamı yine biraz azalmıştır: Yüzde 79. "Biraz memnun" ve "çok memnun" olanların toplamı ise yüzde 10'dur. Türkiye'de yaşayanların beşte dördü hükümetten memnun değildir.

İnancın kaynağı Derviş
Hükümetin ekonomik krizi çözebileceğine inananların oranı da yüzde 23'ten yüzde 34'e yükselmiştir. Hükümetin çalışmalarından memnun olmayanların oranının hâlâ yüzde 79 olduğu gözönüne alınırsa burada bir çelişki olduğu düşünülebilir.

Ancak tek tek yöneticilerden "memnuniyet" oranlarına bakıldığı zaman bu "inanç" artışının büyük ölçüde Kemal Derviş'ten kaynaklandığı açık olarak görülüyor. Çalışmalarından memnun olunan kişiler şöyle sıralanıyor:

A. Necdet Sezer % 84,1

Sadettin Tantan % 61,6

(Bu çalışma Tantan'ın ayrılmasından önce yapılmıştır.)

Kemal Derviş % 52,8

İsmail Cem % 49,2

Cumhurbaşkanı Sezer'in "memnunluk" puanı bir önceki aya göre 2 puan, Kemal Derviş'in puanı ise 8,2 artmıştır.

Muhafazakâr kesime yönelik siyasi "gösterileri" artırmış olan MHP'nin lideri Devlet Bahçeli ise 7 puan artarak yüzde 19,7'lik bir orana ulaşmıştır.

Siyasi kriz yerli yerinde
Kemal Derviş'in hem ekonomik program konusunda inandırıcılığı hızlı artmaktadır, hem de onun çalışmalarıyla başarıya ulaşılabileceğine olan inanç yaygınlaşmaktadır.

Strateji-Mori'nin araştırmasında, siyasi partilerin durumunda önemli bir değişiklik görülmemektedir:

FP yüzde 11, DYP yüzde 9, MHP yüzde 9, ANAP yüzde 6, HADEP yüzde 6, CHP yüzde 5, DSP yüzde 5.

"Kararsız - Hiçbiri" ve "Diğer" toplamı yine artmış, yüzde 47'ye çıkmıştır. Seçmenin yarısı "tam tepki" içindedir. Aslında bu "tepki toplamı"na HADEP'te görünen yüzde 6'yı da eklemek gerekir.

Mevcut siyasi yapının, ülkenin yarısını bile "kucaklamaması", temsil etmemesiyle vücut bulan siyasi kriz, aynı derinlikte durmaktadır. Bu araştırmadan sonra "Tantan olayı" yaşanmıştır. Bu olayın kamuoyundaki yansımaları bu dönemde yapılacak araştırmalarda görülecektir. Ancak "siyasi yapı"ya biraz daha puan kaybettirdiğini söylemek kehanet olmaz.

Nabız bir parça düzelmiş olsa da, yönetime olan inançsızlık ve güvensizlik, esas olarak aynıdır.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır