kapat
12.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

Boeing'e Türkiye'de büyük fırsat var

İstanbul Müzik Festivali'ne sponsor olan birçok uluslararası şirketin tepe yöneticisi İstanbul'da. Festivali tam 10 yıldır destekleyen dünyanın en büyük ticari jet ve askeri uçak üreticisi Amerikan Boeing'in Başkan Yardımcısı Carolyn Corvi de bu vesileyle ilk kez Türkiye'ye geldi.

'Daha başarılıyız'
Uçak üreticileri için Türkiye önemli pazarlar arasında yer alıyor. Bu yüzden de Amerikalı Boeing ile Avrupalı Airbus dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye'de de ciddi bir rekabetin içinde. Carolyn Corvi, "Türkiye'deki uçakların yüzde 70'inin Boeing olduğunu düşünecek olursak, bu pazarda bizim daha başarılı olduğumuz ortada" diyor ancak bununla da yetinmeyi hiç düşünmüyor ve asıl geleceğe baktıklarını vurguluyor.

Türkiye, Boeing'in tüm dünyadaki 82 müşterisinden biri ancak Corvi'nin konuşmasından anlaşıldığı kadarıyla çok önem verdikleri ülkelerden bir tanesi. Yeni görevinde henüz bir yılını doldurmayan Corvi, Türkiye'de büyük fırsat gördüklerini ve çok umutlu olduklarını anlatılyor.

Uçak endüstrisi gibi erkeklerin hakimiyetindeki bir sektörde sayıları bir elin parmaklarını geçmeyen kadın tepe yöneticilerden biri olan Carolyn Corvi, aynı zamanda Türkiye'ye en çok satılan model olan 737 Uçakları Programı'nın da genel müdürlüğü koltuğunda oturuyor.

Ayda 24 uçak
"Kadın olmak bu sektörde zor mu" sorusuna kendine güvenen bir ses tonuyla "hayır" diyen Corvi, "Kapasitenize güveniyorsanız, hiçbirşey zor değil ve ben de güveniyorum" yanıtını veriyor.

Corvi'nin başında bulunduğu bölüm her ay 24 tane uçak üretiyor. Bu rakam Ağustos ayından itibaren 28'e çıkıyor. Tam 27 yıldır Boeing'de çalışan Corvi, diğer modellerle birlikte Boeing'in bu yıl 500 tane uçak üreteceğini belirtiyor. 51 milyar dolar cirosuyla dünyanın dev şirketleri arasında yer alan Boeing'in bugüne kadar tüm dünyadan aldığı siparişlerin miktarı 15 bin 204 adede ulaşmıştı.

737'lerin pek çok değişikliğe uğradığını anlatan Corvi, Boeing olarak güvenli ve müşteri için daha ekonomik olan uçaklar üretme peşinde olduklarını belirtiyor.

Bürokrasi sitemi
Corvi'yle birlikte Boeing'in Ticari Uçaklar Grubu Güney Asya ve Pasifik, Afrika ve Ortadoğu bölgelerinden sorumlu Başkan Yardımcısı Doug Groseclose ve Türkiye, Türkmenistan ve Fas'tan sorumlu Bölge Satış Direktörü Aldo Basile de Türkiye'de bulunuyor.

Boeing yöneticileri, önümüzdeki 20 yılda dünyada 22 bin 300 uçaklık bir potansiyelin bulunduğuna inanıyor. Bürokrasinin bir havayolu şirketini yıldırabildiğini ve hükümete bağlı kaldığı zaman elinin kolunun bağlandığını düşündüklerinden, THY'nin özelleştirmesini ise dörtgözle beklediklerini söylüyorlar.

Bankalar tekstil fabrikalarını kelepir fiyatına satıyor
Dün öğlen yemeğinde buluştuğum babadan tekstilci bir işadamı, bankaların ellerindeki tekstil fabrikalarını kendilerine ve iyi durumdaki diğer tekstil şirketlerine pazarlamaya çalıştıklarını anlattı.

Üstelik de fabrikaların üçte bir fiyatına satıldığını, aslında büyümek isteyen şirketler için gayet mantıklı olduğunu da vurguladı. Krizin en çok vurduğu sektörlerden birinin tekstil olduğu ortada. Bankalar, kredi borcunu ödeyemeyen tekstil şirketlerini birbiri ardına borçlarına karşılık bünyelerine kattı katmasına da, bir tekstil fabrikasını işletecek bilgi ve birikime sahip olmadıkları da ortada.

Özellikle Kahramanmaraş'taki iplik fabrikaları ile Çorlu bölgesindeki bir çok konfeksiyon ve boyama tesisi bankalar tarafından satılığa çıkartılmış. Banka müdürleri de iyi durumdaki tekstil şirketlerini kapı kapı dolaşmaya ve patronlara ellerindeki fabrikaları pazarlamaya başlamış. Peki en çok hangi bankanın elinde tekstil fabrikası var diye merak ediyoruz ve "İş Bankası" cevabını alıyoruz. Sanayiciye en çok kredi kullandıran bankalardan biri olan İş Bankası, işadamları arasında "yaklaşım" açısından en iyi bankalardan biri olarak niteleniyor. Ne olursa olsun zor duruma düşen şirketleri önce kurtamaya gayret gösteren bankanın "artık kurtaramam" dediği tesislere el koyduğu anlatılıyor. Devraldıkları tesisleri işletemediklerinden ve bir hurda olarak durmalarının zararlarını daha da çok artıracağından, başta İşbankası olmak üzere pek çok banka, bu tesisleri bir an önce elden çıkarmanın yollarını arıyor.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır