kapat
12.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ABDURRAHMAN YILDIRIM(yildirim@sabah.com.tr )

Ekonomi canlanıyor mu?

Son açıklanan veriler yılın ilk üç ayına ait. Ekonomik kriz resmi rakamlara göre 357 bin kişiyi issiz bıraktı. Ocak'ta ve Şubat ayının 19'una kadar durumun sakin olduğu ve işlerin ancak son 1.5 ayda karıştığı dikkate alınırsa, bu işsizliğin üç ayın yarısında oluştuğu ortaya çıkar. Ürkücütü bir tablo.

* 10 Nisan ekonominin dip noktası - Ekonomideki daralma daha sonra da sürdü. Mali piyasaların kaderinin döndüğü tarih olan 10 Nisan, reel ekonominin de dip yaptığı tarih olabilir. En büyük parakende satıcısı Migros'un verileri bunu göstermişti.

Son olarak Boyner Grubu'na bağlı 1.5 milyon dolayında kullanıcısı olan Advantage Kart ile yapılan alış verişler de bunu teyit ediyor. Alışverişlerdeki durgunluğun 10 Nisan'da dip noktasına vardığı ve o tarihten sonra canlanmaya başladığı dikkati çekiyor.

* Ciddi toparlanma başladı - Cem Boyner bu alışverişin rakamsal değerlerini gönderdi. Anneler günü alışverişin en çok arttığı gün. Mayıs ayının üçüncü haftasındaki bu yükselişten sonra alışverişteki canlılık devam ediyor. Dip seviyeye göre yapılan alışverişin tutarı 4 kat artmış. Haftalık ortalama olarak bakıldığında alış verişin 10 Nisan haftasına göre Haziran'ın ilk haftasındaki artış bir kat daha fazla. Cem Boyner buradan hareketle haftasonu Ekonomist'le yaptığı söyleşide "Satışlar Mart ve Nisanda dibe vurduktan sonra, 2000'in de üstünde çok ciddi bir toparlanma başladı" demişti.

* Ecevit'in açıklaması - Başbakan Bülent Ecevit de benzer bir istihbarat almış olacak ki, hafta sonunda "Ekonomide umut veren canlanma var" açıklamasını yaptı.

İnşallah böyledir. Nisan ve Mayıs ayına ait rakamlar açıklandıkça ekonomideki canlılığı görürüz.

* İşsizliğin boyutları - Çünkü 1.5 ayda meydana gelen resmi işsiz sayısı 357 bin. Kriz bu tarihten sonra da devam ettiğine göre, rakamın daha artması beklenir. Kaldı ki, bu kayıtlı işsizlik. Kayıtsız çalıştırma kayıtlının yaklaşık yarısı olduğuna göre, işsiz sayısını ikiyle çarpmak gerekir. Bir de alışverişin durmasından dolayı esnafın içinde bulunduğu durum dikkate alınırsa krizin meydana getirdiği işsizliğin boyutları çok daha büyür.

Canlanmanın başlaması, insanların tüketmeye başlamaları iyi bir gelişme. Tüketimin artması sonucunda makro dengeleri tutturmak ise hükümetin görevi ve becerisi.

* Sonuç Ğ " Zamanın yaraladığı insan yine zamana sığınır" E.M.Cioran

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır