kapat
12.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Guncel Veri
 

Cinayete töre indirimi


15 yaşındaki kızkardeşlerini, "töre gereği" öldüren 3 kardeş, genç kızın fuhuş yaptığı iddiası "ağır tahrik" sayılınca müebbetten kurtuldu
Kendisinden çok yaşlı bir adamla zorla evlendirdikleri henüz 15 yaşındaki kızkardeşlerini evden kaçtığı için acımasızca öldüren 3 kardeş, TCK'nın çağdışı kalmış bir maddesi gereği yok denecek kadar az ceza aldı.

İstanbul 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davaya konu olan olay 7 Haziran'da 2000'de Sadabat 1 Viyadüğü'nün altında 15 yaşındaki Naime Salman'ın cesedinin bulunmasıyla başladı. Yakalanan Ağrılı kardeşler İsmail Salman, 17 yaşındaki E.S. ve Ahmet Salman hakkında TCK'nın 449. maddesi uyarınca ömür boyu hapis istemiyle dava açıldı. Sanık avukatları müvekkillerine ceza verilmesi halinde "birini intihara ikna etmeyi cezalandıran" TCK'nın 454. maddesi ile kızkardeşin fuhuş yaptığının tespiti halinde cezayı 1/8'e indiren TCK'nın 462. maddesi üzerinden hüküm kurulmasını istediler.

CEZANIN 3'TE 1'İNİ YATACAKLAR
Mahkeme, 3 sanık kardeşi önce TCK'nın 449. maddesi uyarınca kızkardeşlerini öldürmekten ömürboyu hapis cezasına çarptırdı. Ancak, Naime Salman'ın birçok kez evden kaçıp fuhuş iddasıyla yakalanmasını TCK'nın 51/2. maddesinde belirtilen ağır tahrik indirimine gerekçe yaptı.

Ağır tahrik, yaş küçüklüğü ve iyi hal indirimleri uygulanan İsmail Salman 12 yıl 6 ay , E.S' 8 yıl 4 ay ve Ahmet Salman 4 yıl 5 ay 10 gün hapis cezasına çarptırıldı. Ahmet Salman, yattığı süre nedeniyle tahliye edildi. Diğerleri İnfaz Yasası gereği çarptırıldıkları cezanın 3'te 1'ini yatıp çıkacak.

Töre cinayetine ceza indirimi kaldırılıyor
Töre cinayetlerinde ceza indirimini öngeren TCK'nın 462. maddesi, hazırlanan yeni Türk Ceza Kanunu tasarısında yer almıyor. Komisyonun başında bulunan ünlü hukukçu Ord. Prof. Sulhi Dönmezer, kızkardeşin fuhuş yaptığının tespiti halinde cezayı 1/8'e indiren 462. maddenin kaldırılmasıyla ilgili kararın Temmuz ayında bakanlığa teslim edileceğini söyledi. Dönmezer, "1984'ten beri 4 komisyonla birlikte yeni TCK'nın hazırlanması için çalıştık. İçinde Yargıtay'dan üyelerin, hukuk profesörlerinin yer aldığı 25 kişilik komisyonun aldığı karar gereğince de bu yasa kaldırılacak. Çünkü bu yasa medeni ceza kanunlarına aykırı bir yasaydı" diye konuştu.

Bundan iki yıl önce de Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı, 'töre cinayeti'ne ceza indirimini öngeren 462. maddenin kaldırılması amacıyla bir çalışma başlatmıştı.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır