kapat
12.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Advantage gerginliği


Akbank ile Boyner Grubu arasındaki 'Advantage Card ortaklık görüşmeleri' sürpriz bir şekilde sona erdi. Akbank, Boyner'i protokol şartlarına uymamakla suçladı
Akbank ile Boyner Grubu arasındaki ortaklık başlamadan sona erdi. Dün iki gruptan yapılan açıklamada Advantage Card'ı çıkaran Benkar'ın yüzde 65'inin Akbank'a satılması konusunda yapılan görüşmelerin sonuca ulaşmadan bitirildiği belirtildi. Akbank, Boyner Grubu'nun 24 Nisan'da imzalanan protokole uymadığını ifade ederken; Boyner Grubu 6 haftalık müzakere süresi sonunda mutabakata varılamayacağı anlaşıldığı için görüşmelerden çekilme kararı alındığını açıkladı.

24 Nisan'da yapılan ortak açıklamada Akbank ile Benkar'ın çoğunluk hissesini satın almak üzere Boyner Holding ile bir ön anlaşma yapıldığı, kesin anlaşmanın 1.5 aylık hazırlık süresi sonunda sağlanacağı ifade edilmişti. Ancak iki taraftan yapılan açıklamalar, 1.5 aylık müzekere sürecinin farklı şekilde algılandığını ortaya koydu!

İMZA TAMAMDI
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, Benkar'ın çoğunluk hissesini satın almak üzere yapılan görüşmelerin, Boyner Holding'in imzalanan protokole uymaması nedeniyle kesildiğini söyledi. Kurtul, protokolde tüm ayrıntıların belirtildiğini ve imzanın atıldığını belirtti. "Boyner Grubu daha sonra protokole aykırı bazı isteklerde bulundu" diyen Kurtul, şöyle devam etti:

"Protokol imzalandığında mutabakat sağlanmıştı. Ama karşı taraf hemfikir olduğumuz konularda fikir değiştirdi. Bunu etik olarak ve iş ahlakı açısından doğru bulmadık."

Akbank'tan yapılan açıklamada Boyner Holding'in protokol şartlarına uymaması nedeniyle Yönetim Kurulu'nun kararı ile söz konusu protokole ilişkin her türlü hukuki haklarını saklı tutmak kaydıyla görüşmeleri kesmiştir" denildi.

MÜZAKERE EDECEKTİK
Boyner Holding Murahhas Azası Cem Boyner ise tarafların birbirlerine tanıdıkları müzakere süresi sonucunda mutabakata varılamayacağının anlaşıldığı ve görüşmelerden çekilme kararı alındığını açıkladı. "Yapılan bir ön anlaşmaydı, esas anlaşmaya giden yolda farklı fikirler ortaya çıktı" diyen Boyner, yüzde 65-35 hisse dağılımı dikkate alınmadan yönetimde eşitlik istediklerini belirtti. Boyner şunları söyledi:

"Advantage mucizesini biz bu hale getirdik ve pek çok üye kuruluşun da sorumluluğunu, veri tabanının ve cirolarından önemli bir payın sorumluluğunu taşıyoruz sırtımızda. Bu nedenle yönetimde mutlak surette eşitlik ilkesinde ısrar ettik. Başından beri ayağımıza takılan prensip buydu. Akbank'ın tepkisinde bir anlam göremedim. Geçen hafta Salı günü altı haftalık süre doldu. Bütün ön anlaşmalar anlaşma amacıyla yapılır. Ama bizimki anlaşmamayla bitti. Biz de hayal kırıklığı duyuyoruz."

Akbank Genel Müdürü

Zafer Kurtul: Etik dışı davrandılar
Protokol detaylı olarak hazırlandı. Şirket yönetimi konusunda mutabakat sağlanmıştı. İşlemlerin hukuki prosedürünün 1.5 aylık süre içinde tamamlanmasına karar verilmişti. Ama Boyner Grubu şirket yönetimi konusunda protokole aykırı isteklerde bulundu. İş ahlakına aykırı, etik dışı davrandı. Hukuki haklar saklı kalmak kaydıyla görüşmeler kesildi.

Boyner Holding Muharras Azası

Cem Boyner: Yönetimde anlaşamadık
24 Nisan'da bir ön anlaşma yaptık. Birbirimize 1.5 ay zaman tanıdık. Biz, özellikle şirketin yönetimi konusunda yüzde 65-35'lik hisse dağılımına bakmadan eşit bir yönetim anlayışında ısrar ettik. Anlaşamadık. Türkiye'de pek çok banka, bir tane Advantage var. Yönetimde eşitlik istedim, çünkü bugüne kadarki başarılı formülün devam etmesini garantilemek zorundaydım."

Yeni bir banka arayışı başladı
Advantage Card'ı çıkaran Benkar, Çağrı Merkezi, Kredi Risk Yönetim Ünitesi, pazarlama birimleri ve 500 çalışanı ile banka sektörü dışındaki en büyük kart organizasyonu olarak biliniyor. Advantage Card, 1.4 milyon kart adedi ile tüm kredi kartı pazarında yüzde 9'luk paya sahip. Genel Müdürlüğü'nü Koçbank'tan Boyner Holding'e transfer olan Levent Ersalman'ın yaptığı Benkar, 1989 yılında Türkiye'nin önde gelen firma ve markalarını "Advantage Card" da toplayarak, tek bir kart sistemini uygulamaya koydu. Üç bini aşkın noktada ve 200'den fazla kuruluşta geçerli olan Advantage Card, sağlıktan otomotive, tekstilden turizme, elektronikten yapı gereçlerine, restaurant cafelere kadar birçok alanda hizmet veriyor.

Boyner Grubu hızla büyüyen Benkar Tüketici Hizmetleri'nin finansman boyunun desteklenmesi için uzun süredir bir banka almak veya ortak banka bulmak konusunda çalışma yapıyordu.

Sakura Bank'ı almak isteyen ancak girişimi sonuçsuz kalan Boyner, daha sonra ortak banka arayışına girdi. Geçen yıl başlatılan görüşmeler, 24 Nisan'da resmileştirilmişti. Ancak sonuca varılmadı. Dün açıklama yapan grup, bu konudaki çalışmaların devam edeceğini belirtti.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır