kapat
12.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Çıkar yasayı, al parayı


IMF Türkiye Masası Şefi Kahkönen, kredinin ikinci diliminin serbest bırakılması için Türkiye'nin Niyet Mektubu'nda verdiği taahhütleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi
Sekizinci gözden geçirme programı çerçevesinde iki haftadır incelemelerde bulunan IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkönen ve ekibi, dün inceleme sonuçlarını açıkladı. Toplu sözleşme ve buğday fiyatlarındaki sapmaya rağmen programın tutarlı bir şekilde yürütüldüğünü belirten Kahkönen, ancak bütün bunların IMF'nin yeni kredi dilimini serbest bırakması için yeterli olmadığını vurguladı. Kahkönen, gelecek ay IMF İcra Direktörleri Toplantısı'ndan kredi onayı çıkması için Türkiye'nin söz verdiği dört konu için gereğinin yapılması gerektiğini belirterek şunları söyledi:

TELEKOM'A ÖZEL ÖNEM
"Önümüzdeki günlerde yerine getirilmesi gereken öncelikli hususlar var. Bunlardan birincisi Türk Telekom'a profesyonel bir yönetim kurulunun atanması. Türk Telekom'un özelleştirilmesi için hemen harekete geçilmesi gerekmiyor. Çünkü bu konuda dünyadaki konjonktürü de izlemek lazım. Ama en azından özelleştirme koşulları uygunlanana kadar verimli bir şekilde çalışabilmek açısından bu gerekli. Aynı zamanda özelleştirme için de hazırlık olacaktır diye düşünüyorum.

EMLAKBANK UYARISI
İkinci önemli konu ise programdaki hedeflere uygun bir ek bütçenin parlamentodan çıkarılması. Üçüncü unsur bankacılık sektörü. Bu alanda verilen sözlerin uygulanmasında biraz daha ilerleme gerekiyor. Özellikle Emlakbank'ın tasfiyesi ve satılamayan fon bankaları konusunda Niyet Mektubu'nda verilen açık taahhütler var. Ayrıca TMSF'deki satılamayan dört bankanın da bir geçiş bankasında toplanması ya da tasfiye edilmesi gerekiyor.

Son önemli husus ise Tütün Yasası'nın Meclis'ten geçmesi. Ancak yetkililerin geçmiş aylarda gösterdiği performansa baktığımızda son derece ümitliyiz. Yine aynı performans gösterilirse iyi netice alınacağına inanıyoruz."

1-Programa uyumlu ek bütçeyi çıkarın

2-Emlakbank tasfiyesi ve fondaki bankaların satışı için vakit geçirmeyin

3-Türk Telekom'da yönetimi profesyonellere bırakın

4-Tütün Yasası için gereken neyse yapın

Program iş yapma şeklini değiştirecek
IMF Türkiye Masası Şefi Juha Kahkönen, sürekli olarak altını çizdiği "programa politik destek" unsuruna bir kez daha dikkat çekti. Kahkönen, programı şöyle değerlendirdi: "Baktığımızda, programın başarıyla yürümesi için birçok unsur olduğunu görüyoruz. Program son derece kuvvetli düzenlendi. Türkiye'nin hızlı büyümesinin önündeki engelleri çok hızlı bir şekilde kaldırmak hedeflendi. Programın iddialı hedeflerini gerçekleştirmesi için tam bir politik desteğe ihtiyaç var. Bunu, kabinedeki bakanlar da söylüyor. Yani onlar da sorunların farkında. Program işlerin yapılma şeklini değiştirece. Bu olursa çok şey değişecektir."

Hükümet kaynak sözü verdi
Kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri ve hububat fiyatları konusunda alınan kararların programa uygun olmadığını belirten Kahkönen, şöyle devam etti:

"Program tutarlı bir şekilde yürütülüyor. Büyüme ve enflasyon için tahminler bütçe ve parasal göstergeler program doğrultusunda ilerliyor. Ancak iki alanda sapma var. Bunlar kamu işçilerinin toplu sözleşmeleri ve buğday fiyatına ilişkin kararlar. Bu iki konuda alınan kararların bütçe üzerine ekstra bir etki getirdiği muhakkak. Ancak, hükümet bu durumu telafi edecek yeni tedbirler alacağına dair açık taahhütte bulundu. Telafi edici önlemler konusunda bir takım tedbirler yürürlüğe girdi, bir takım tedbirler daha alınacak. Tedbirlerin ne olduğu ve kaynağın nereden bulunacağı konusundaki açıklamayı hükümetin yapması daha doğru olur. Zaten önümüzdeki günlerde bir açıklama yapılacaktır. Hükümet sosyal kesimle fiyat ve ücret artışları için temaslarını yoğunlaştırdı."

Revize için henüz erken
Kahkönen, enflasyon ve büyümede hükümetin verdiği hedeflerin ulaşılabilirliklerinin sürdüğünü belirterek, "Ancak bu konularda bir revize için çok erken. Şu anki göstergeler programın hedeflendiği gibi gittiğini gösteriyor. Enflasyonu düşürmek, Türk ekonomisini daha sağlıklı hale getirmek içindir. Hazırlanan mektup, program amaçlarının gerçekleştirilmesi için atılacak adımları gösteriyor" dedi.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır