kapat
12.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Bak Bush bak burası Avrupa


ABD Başkanı, 5 günlük Avrupa gezisi öncesi, hiç görmediği kıta ile ilgili ders aldı. Beyaz Saray'da 4 tarihçi ve profesörle 48 saat Avrupa'yı çalıştı
Avrupa kıtasını daha önce hiç görmeyen Amerika Başkanı George W. Bush, bugün başlayan 5 günlük gezisi öncesi Avrupa ile ilgili 48 saat süren özel ders aldı. Newsweek dergisinin "Bush'a eğitim toplantısı" adını verdiği bu toplantı 31 Mayıs'ta Beyaz Saray'da başladı. Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice başkanlığındaki bir ekip, Bush'u karşısına alıp, kıta ve dış politika hakkında uzun uzun bilgi verdi. "Öğretmenleri"nin her söylediklerini sessizce dinleyen Bush bol bol not aldı. Oval Ofis'teki "Bush'a özel Avrupa dersleri" için Rice, kıtada yaşayan 4 uzman kişiyi Beyaz Saray'a çağırdı:

Hoover Enstitüsü'nden Rusya uzmanı Michael McFaul, Bill Clinton döneminde Amerika'nın Paris büyükelçiliğini yapan Felix Rohatyn, İngiliz tarihçi ve yazar Timothy Garton Ash ile ünlü Financial Times gazetesinin Avrupa uzmanı Lionel Barber...

GİZLİLİK YEMİNİ ETTİLER
Beyaz Saray'daki "dersler" öncesi öğretmenler, "Burada konuşulanlar, bu odada kalacak" diye yemin etti. "Öğrenci" Bush'a ilk verilen tavsiye, "Avrupa ülkelerinin gözündeki kötü imajını düzelt" oldu. Avrupa Birliği ülkelerinin politikaları Bush'a anlatıldı. İsmini gizli tutan bir yetkili, "Bush'un dış politika bilgisi sıfır. Eski başkan Reagan'dan da kötü. Üstelik karizması da yok" dedi. İngiliz Daily Telegraph gazetesine konuşan tarihçi Ash de "Toplantıya Başkan Yardımcısı Dick Cheney de katıldı. Bush'a biraraya geleceği liderlerin ülkeleri ve AB'nin yönetim sistemi hakkında bilgiler verdik" açıklamasını yaptı.

İSPANYOLCA KONUŞACAK!
Newsweek'in "Bak George. Bunun adı Dış Politika" başlığını attığı habere göre Bush, bu toplantılarda Avrupa Birliği'nin genişlemesine karşı olmadığını ancak Avrupa Süper Devleti'ne karşı olduğunu anlattı. Başkan ayrıca öğretmenlerinin tavsiyesine uyacak ve İspanya'da halka İspanyolca seslenerek puan toplamaya çalışacak.

RICE ANLATTI, BUSH DİNLEDİ
Uçağına yakıt almak için İtalya'da geçirdiği 1 saatin dışında Avrupa'yı hiç görmeyen Bush'un "Kıtayı tanıyalım" toplantısını Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice yönetti. Bush "hocaları"nı uslu uslu dinledi, notlar çıkardı.

Ecevit'le görüşecek
Bugün İspanya'nın başkenti Madrid'e gidecek olan Bush, Başbakan Jose Maria Aznar ve Kral Juan Carlos'la görüşecek. Gezisinin ikinci gününde Bush, Brüksel'deki NATO toplantısında hazır bulunacak.

Bush, burada ilk kez Başbakan Bülent Ecevit ile biraraya gelecek. Perşembe günü, İsveç'e geçecek olan Bush, Avrupa Birliği dönem toplantısında AB liderleriyle buluşacak. 15 Haziran'da Polonya'nın başkenti Varşova, bir gün sonra da Slovenya'da olacak. Bush, Slovenya'da Rus lider Vladimir Putin ile 20 dakikalığına görüşecek. Bush'un katılacağı NATO ve AB toplantılarında Türkiye'yi doğrudan ilgilendiren konular masaya yatırılacak. NATO toplantısında Avrupa Güvenlik Savunma Kimliği tartışılacak.

Savunma Bakanı Donald Rumsfeld, "Sorunun ilk çıktığı günden Ankara'daki temaslara kadar Türkiye, uzlaşma yönünde oldukça taviz verdi. Bir orta noktaya yaklaştık" diye konuştu.

Savaş SÜZAL

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır