kapat
10.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ŞELALE KADAK(skadak@sabah.com.tr )

TÜSİAD kadın-erkek eşitliği için Anadolu yollarına düştü

"Şirkette her yıl öğrencilere burs veriyoruz. Şimdiye kadar bu öğrencilerin kaçı kız kaçı erkek diye bakmak aklıma gelmemişti. Bu yıl bir baktım ki, 27 öğrencinin tamamı erkeklerden oluşuyor. Bunun üzerine önümüzdeki yıl sadece kız öğrencilere burs verilmesini istedim."

Kurtsan İlaçları'nın Murahhas Azası Meltem Kurtsan, TÜSİAD bünyesinde kurulan Kadın-Erkek Eşitliği Çalışma Grubu Başkanı olunca, olaylara bir de bu açıdan bakmaya başlamış. Çalışan bir kadın olarak kendini bilinçli zannettiğini oysa bu konuda bilmediği çok şey olduğunun da böylece farkına varmış.

JTI Başkan Yardımcısı Servisimin Cömert, 23 yıldır iş hayatında ama o da bu konudaki bilinçsizliğinden yakınıyor. "İş hayatında iş yapılır diye düşünürdüm. Türkiye'nin gerçeklerinden habersiz olduğumu farkettim" diyor.

Meltem Kurtsan ve TÜSİAD'ın bir başka kadın üyesi Servisimin Cömert, Şerif Kaynar ve Nuri Çolakoğlu'yla geçtiğimiz gün sabah kahvaltısında bir araya geldik. Nihayet TÜSİAD gündemine de girmeyi başaran kadın-erkek eşitliği konusunda derneğin neler yapacağı konusunda sohbet ederken, Kurtsan, Cömert ve sorunlara kadınlar kadar duyarlı erkek üye Kaynar, iş hayatında kadının yaşadığı zorluklardan örnekler verdi ve TÜSİAD'ın hazırladığı "Kadın-Erkek Eşitliğine Doğru Yürüyüş: Eğitim, Çalışma Yaşamı ve Siyaset" adını taşıyan rapordan kesitler sundu.

Dernek Meclis'e fark atıyor
Türk Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) zenginler kulübü kimliğinden çıkarak, gerçek anlamda bir sivil toplum örgütü gibi davranmaya başlamasına herhalde en güzel örnek "kadın-erkek eşitliği" konusundaki çalışmaları olacak.

Kurtsan ve Cömert, çalışma grubu sayesinde ilk kez kendilerini yani derneği de analiz etme fırsatı bulmuş. TÜSİAD'ın şuanda 459 üyesinden 30'u işkadınlarından oluşuyor. Gerçi TÜSİAD'ın kadın oranı Meclis'i düşünecek olursak gayet iyi. TÜSİAD'da kadın oranı yüzde 6.5 iken, Meclis'te bu oran ne yazık ki yüzde 4.2 seviyesinde.

Anadolu'ya gidecekler
Kurtsan, Cömert ve Kaynar işe üç konuda yani eğitim, çalışma yaşamı ve siyasal alanda kadınların sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri konusunda bir çalışma yaparak başlamış. Hedefleri kadın-erkek eşitliği konusunda sivil toplumda bir hareket yaratmak. Konuyu İstanbul'un entellektüel camiasından çıkarıp Anadolu'ya yaymak. İşte bu nedenle de Anadolu'daki sanayici ve işadamları dernekleriyle (SİAD) işbirliğine giderek toplantılar düzenleyecekler. Yıllardır kadın-erkek eşitliği konusunda çalışan sesini bazen duyuran bazen duyuramayan pek çok sivil toplum örgütüyle de işbirliğine gitmeye karar veren TÜSİAD, yakında bir eylem planı açıklamaya hazırlanıyor.

En son işe alınan ve ilk atılanın kadın olduğu günümüzde, kadınların işsizlik oranının erkeklere göre 2 misli olduğu belirtiliyor. Şirketlere üst düzey yönetici yerleştiren Korn Ferry International'ın Genel Müdürü olan Şerif Kaynar'ın anlattıklarına bakılırsa olumlu gelişmeler de yok değil. Her ne kadar üst düzey yönetici konumundaki kadın sayısı az olsa da, örneğin Korn Ferry'e 'Ben bir genel müdür istiyorum ama kadın olsun' diyerek gelen şirketlerin sayısında artış görülmeye başlanmış.

Her ne kadar derneği hâlâ bir sivil toplum örgütü olarak görmeyen kimi üye 'Bize ne kadın-erkek eşitliğinden. Dernek, işimizi ilgilendiren konularda ne yapıyor?" diyecek olsa da TÜSİAD, sivil toplum örgütü kimliğine uygun çıkışlar yapıyor.

Sabancı'dan bir yıldız kaydı
Sabancı Holding'in strateji ve yeni iş geliştirmeden sorumlu Genel Koordinatör Yardımcısı Tufan Darbaz, geçtiğimiz hafta sessiz sedasız gruptaki görevinden ayrıldı. Sabancı Grubu'nun yeni iş ve yatırım alanlarıyla ilgili tüm projeleri Darbaz'ın başında olduğu bölüm tarafından geliştiriliyordu. Hangi sektörde büyüneceği, hangi sektörlerden çıkılacağı bir anlamda Darbaz'ın sorumluluğundaydı. Ancak ne olduysa oldu, Tufan Darbaz'la Sabancı'nın yolları ayrıldı. Kimi diyor ki, grupta yenilikçilerle gelenekçilerin gizli bir savaşı vardı. Şu durumda gelenekçiler kazandı. Hasan Güleşçi CEO'luk görevinden ayrıldığında yerine iki aday görünüyordu. Bunlardan birisi o dönem Toyotasa Genel Müdürü olan Hazım Kantarcı ve Tufan Darbaz. Grup, Kantarcı'yı CEO'luğa getirdi ve bu da Darbaz'a yolun göründüğü anlamına geldi. İkinci kuşak Sabancılar'dan İş Geliştirme Koordinatörü Ali Sabancı'yla birlikte çalışan Tufan Darbaz, grubu telekomünikasyon ihalelerinde de temsil ediyordu. Gruptan neden ayrıldığını kendisinden öğrenmek için Darbaz'ı aradım ancak bulamadım. Umarız, çok yakında Darbaz'ı yepyeni projelerle iş hayatında yeniden görürüz.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır