kapat
10.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Ecevit'ten güvence


Ecevit, yolsuzlukla mücadelenin kesintisiz süreceğini belirterek "Ancak bürokratlar atacakları imzalardan dolayı başlarının derde girmeyeceğine güvenebilmelidir" dedi
Başbakan Bülent Ecevit, hükümetin yolsuzlukla mücadeleyi kesintisiz sürdüreceğini belirterek, "Ancak bu mücadele kesintisiz sürerken bürokrasiye de güven ve huzur verilmelidir" uyarısında bulundu. Ecevit, bürokratlara imza atmaktan korkmamaları çağrısı yaptı.

Ecevit, dün Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında ekonomide yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Üretimi arttırmak için kaynak sağlamanın zorunlu olduğuna dikkat çeken Ecevit, şöyle konuştu: "Fakat sorun sadece kaynak sorunu değildir. Aynı zamanda bürokrasiye işlerlik kazandırmak gerekir. Yüksek Planlama Kurulu açıklamasında da belirttiğimiz gibi bürokrasi önünde psikolojik engeller vardır. Bürokratlar kamu görevlileri, yasalara uygun olarak atacakları imzalardan dolayı başlarının derde girmeyeceğine güvenebilmelidir."

BÜROKRASİ HIZLANMALI
57'nci Hükümet'in kuruluşu ile yolsuzlukla mücadelenin ivme kazandığını kaydeden Ecevit, "Bunu sağlayan iktidardaki siyasal iradedir. Bu mücadele kesintisiz sürerken bürokrasiye de güven ve huzur verilmelidir. Bu, hukuk devletinin önde gelen bir görevi olduğu gibi sağlıklı ve hızlı kalkınabilmenin de bir gereğidir" dedi. Ecevit, yolsuzlukla mücadelenin yanı sıra ilgili devlet kuruluşları arasında eşgüdüm, işbirliği ve uyumun sağlanmasının da yabancı sermayeyi çekebilmenin başta gelen koşulu olduğunu bildirdi. Hükümet ve Meclis'in çok hızlı çalıştığını kaydeden Ecevit, "Bu hıza bürokrasinin de katkısına büyük önem veriyoruz" dedi. Ecevit, hükümetin, ekonomik programın gereği olan yasama çalışmalarını bu ay içinde sonuçlandırma kararında olduğunu da vurguladı.

KÖYLÜYE REFAH YOLU
Ekonomik program kapsamındaki yasalardan birisinin de Tütün Tasarısı olduğunu hatırlatan Ecevit, "Verimli tütün ekimi yapılamayan yörelerde çok daha karlı ürünlere geçilebilmesi için gerekli olanakları ve düzenlemeleri köylülerimize sunacağız. Uygulamaya ondan sonra başlanacak. Buna özellikle Güneydoğu'da gereksinme var. Köylüye sıkıntı çektirmek şöyle dursun, refah yolunu açacağız" dedi.

Güneydoğu ile ilgili bir başka projenin de 360 bin hektarlık sınır bölgesindeki mayınların arındırılması olduğunu bildiren Ecevit, böylece verimli toprakların tarıma açılıp topraksız köylülere sunulacağını söyledi.

BOĞAZ'DA KAYGILI DURUM
Ecevit, "Rusya'nın boğazlardan radyoaktif madde taşıması konusunda bir tedbir söz konusu mu?" şeklindeki bir soruyu, "Evet, ben de kaygı ile izliyorum. Hafta başında, gerekli girişimi yapacağız" dedi. Ecevit, bir soru üzerine, Rusya Dışişleri Bakanı İgor İvanov ile aralarında geçen Çeçen diyalogunun abartılı bir biçimde yansıdığını söyledi. Ecevit, "Ben Çeçen teröristlerin hemen yakalandığını ve haklarında işlem başlatıldığını söyledim. O da gülerek, eylem yapılan otelde toplantı yapacaklarını söyledi. Onun dışındaki söylentiler beni de çok üzdü. Konuğumuzu da çok üzmüştür" dedi. Ecevit, İçişleri eski Bakanı Sadettin Tantan'in Hüsamettin Özkan tarafından DSP'ye davet edilip edilmediği sorusuna da "Hayır, öyle bir oluşum yok" karşılığını verdi.

3 bürokrata soruşturma
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Solvent ithalat izin belgesi veren komisyondan imza atmamak için istifa eden üç bürokrat hakkında soruşturma açtırdığını açıkladı.

Bürokratların yolsuzluk operasyonlarından çekindikleri için komisyondan istifa ettiklerini söylediklerini anlatan Çakan, SABAH'a şu açıklamayı yaptı:

"Devlette devamlılık esastır. Bürokrata kimse hukuğa aykırı bir imza atmasını söyleyemez. Ama bürokratlar da kanunlar çerçevesinde sorumluluktan kaçarlarsa, maaşlarının karşılığını vermezlerse o zaman da bürokrata sorarlar maaşını hak ediyor musun diye."

Enerji Bakanlığı Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nde bürokratların imzadan çekinmesi nedeniyle aksayan solvent ithalatı ile ilgili sorun da Enerji ve Sanayi Ticaret bakanlıkları bürokratlarından 6 kişilik bir komisyon oluşturularak çözüldü. Çakan, en küçük sanayici gibi dev sanayi tesislerinin de ihtiyacı olan solvent ithalatının gecikmesiyle üretimin aksadığını, ancak, ithalat belgesi sorununun çözüldüğünü kaydetti. Çakan, iki bakanlıktan üçer bürokrattan oluşturdukları komisyonun daha titiz bir çalışmayla solvent ithalat izin belgesi başvurularını değerlendirdiğini ve gereğini yerine getirdiklerini belirtti.

Nuri Sefa ERDEM

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır