Bizimki göstermelik
İngiltere bir görme özürlüyü İçişleri Bakanı yaparken, bizim siyasetçilerimiz engellilere hep lafta destek verdi. Bizimkiler, 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü'nde bile engelliler gibi yaşamaya bir saat dayanabildi
Türkiye'de bedensel engelliler yıllardır özürleri nedeniyle çektikleri zorluklar yetmezmiş gibi bir de devlet tarafından çıkarılan zorluklarla uğraşmak zorunda... Devlet büyük ölçekli özel sektör şirketlerine "özürlü" çalıştırma zorunluluğu getirirken bu kurala kendisi uymuyor.
Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitiren Enver Ertürk, 1999 yılının Eylül ayında yapılan devlet memurluğu sınavını kazanmasına karşın işe alınmadı. Kahramanmaraş Körler Okulu ve Yeşilköy 50. Yıl Lisesi'nin pekiyi derece ile bitiren Ertürk, üniversiteyi de bitirince girdiği devlet memurluğu sınavında başarılı olmasına karşın kendisinden ek bir sağlık raporu istendi. Bu raporun kendisinden 657 sayılı devlet memurluğu kanununca istendiğini belirten yetkililer, raporu getirince de Ertürk'e "Sen körsün seni işe alamayız" cevabı verdiler. Oysa Ertürk, 24 Eylül 2000 tarihinde Hürriyet gazetesinde çıkan söyleşisinde, sınav kitapçığında görmeyenlerin de sınava girebileceği ve işe alınacağının yazdığını anlattı. Sınavı kazandığı halde işe alınmayan, Ertürk, Personel Dairesi'nden yetkilerle konuştu ama "Birşey yapamayız" cevabı aldı.
NASA ÇALIŞTIRIYOR
Isparta'nın Senir Beldesi'nde görme özürlü bir öğretmenin görevine son verilmesi için imza toplandığını televizyonlardan üzüntü ile öğrendiğini belirten Ertürk, "Görmeyen gözlerle Boğaziçi Üniversitesi'ni bitirdim. Bir başka görmeyen kız arkadaşım bu üniversitenin fizik bölümünden mezun oldu. NASA'da bile görmeyenler çalışabilirken bizim okullarda ya da bir başka alanda görev almamız neden engelleniyor" diye dert yanıyor. Ertürk, yüksek lisans eğitimi yapmak ve öğretim üyesi olmak istemesine karşın, işsiz olduğu için çaresiz durumda ve eğitimini noktalamak zorunda...
Görme Özürlüler Derneği Eski Başkanı Arif Badem: Bizde santral memuru olurlar
Demokrasinin beşiği olan bir ülkede görme özürlüler de her insan gibi pekçok hakka sahip. Türkiye'de ise okur yazar olan hatta hukuk fakültesini bitirmiş görme özürlü kardeşlerimiz santrallerde memurluk yapıyor. Böyle değerlendirirsek Türkiye'de yüzde 98'i okuma yazma bilmeyen görme özürlülerin durumunun ne olduğu daha iyi anlaşılır. Bilgidiğim kadarıyla Mısır'da 1940'lı yıllarda görme özürlü Taha Hüseyin, Milli Eğitim Bakanlığı görevinde bulunmuştu. Bu yüzden de Mısır'daki görme özürlüler dünyada gerçekten ayrıcalıklı olanaklara sahip oldu.
GEÇİCİ KÖR AYDIN: BİZE İBRET OLSUN
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu, geçen yıl 3 Aralık Dünya Özürlüler Günü'nde kura ile belirlenen 15 milletvekilinin bir saatliğine özürlü gibi yaşamasını istedi. Amaç sorunların daha iyi anlaşılmasıydı. Kura ile belirlenen 15 milletvekilinden 10 tanesi bir saatliğine bile özürlü olarak yaşamayı kabul etmedi. Kurada adı çıkan Tunceli milletvekili Kamer Genç "Beni bu işlere alet etmeyin" diyerek kampanyaya katılmadı. FP Siirt milletvekili Ahmet Aydın ise, bir saatliğine görme özürlü olmayı kabul ederek, gözlerinin bağlanmasına izin verdi. Aydın, bir görme özürlünün İngiltere İçişleri Bakanı olduğunu dün SABAH'tan öğrendi ve "Bu Türkiye'ye ibret olmalıdır." dedi.
İçişleri eski Bakanı, DYP Milletvekili Meral Akşener: Bizde sakıncalar yaratabilir
"Bizim gibi terör mücadelesi veren, son derece aktif çalışma gerektiren bu makama engelli bir kişinin getirilmesinin sakıncaları olabilir. Ancak İngiltere'de bu bakanlığın niteliği bizimkinden çok farklı. Üstelik sistemleri oturmuş bir ülke. O nedenle İngiltere gibi çağdaş bir ülkede görme özürlü bir vatandaşın İçişleri Bakanlığı'na getirilmesinin problem yaratmayacağına inanıyorum. Zaten önemli olan fiziksel özürler değil, kafaların çalışması. Görmemek, kafanın çalışmasına engel değil."
DYP Adana Milletvekili Halit Dağlı: Medeniyetin ölçüsü budur
Gelişmiş ülkelerde insanlar görünüşlerine ve fiziksel durumlarına göre değil, niteliklerine göre değerlendiriliyor. Medeniyetin ölçüsü bu ülkelerde engellilere değer vermek. İngiltere biraz ileri gitmiş, görme özürlü birini bakan yapmış. Bence bu çok normal.
İçişleri eski Bakanı, Elazığ Milletvekili Mehmet Ağar: Onlarda işlevler farklı
İçişleri Bakanı'nın konumu ve işlevi İngiltere'de, Türkiye'den çok farklı durumdadır. Orada bu bakanlık daha çok nüfus işleri, insanlarla ilişkiler gibi beşeri konularda faaliyet gösteriyor. İşte bu nedenlerle ben görme özürlü birinin İngiltere'de İçişleri Bakanlığı'na getirilmesinin bir dezevantaj olacağını düşünmüyorum. Üstelik adam belli ki, bu engelini unutturacak biçimde çok nitelikli ve birikimli biri ki, Başbakanı ve partisi tarafından böyle bir göreve düşünmeden getiriliyor.
DSP'li Toprak: Beyinsel engellilere bakalım!
DSP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak: "Önemli olan insanların fiziksel değil, "beyinsel engelli" olmamaları, beyinsel özürlü pek çok kişi önemli makamlara gelebiliyor ama fiziksel engellilere bu imkan tanınmıyor Tony Blair'ı yürekten kutlarım...
Altınokta Başkanı Süha Sağlam : İmkanlar kısıtlı
Ülkemizdeki şartları düşündüğümüzde herkes için ciddi bir eğitim ve istihdam sorunu var. Görme özürlüler için bu durum çok çok daha vahim. Bu konuda Türkiye'de görme özürlülerin İngiltere örneğinde olduğu gibi Türkiye'de belli yerlere gelmesi çok zor. Eğitim olanağı olmadığı için görme özürlülerin bu mevkilere yükselebilmesi neredeyse imkansız. İngiltere, eğitim istihdam ve anlayış sorununu aştığı için hak eden insanları belli yerlere getirebiliyor. Onlar için önemli olan o mevkiye gelecek kişinin yeterliliği ve yetenekleridir. Türkiye'de siyasi yapıya baktığımızda görme özürlüler değil, bütün özürlüler açısından durumun pek parlak olmadığı ortada.
|