Çeyrek tesettür
Muhafazakar kesim yeniden tesettürü tartışmaya başladı.
Ancak bu sefer tartışmanın göbeğinde ne 8 yıllık eğitim ne de türbanlı genç kızların okullara girmesine izin verilmemesi var. Bu kez sınırları genişletilen, renkten renge giren, alımlı hale getirilen, vücut hatlarını belli eden, uzun yırtmaçlı tesettür kıyafetleri eleştiriliyor.
DEĞİŞİMİN ZAMANI GELDİ
Tesettür giyimin Türkiye'deki öncülerinden Tekbir Giyim Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaduman bu yeni giyim tarzını "Çeyrek Tesettür" olarak adlandırıyor. Karaduman, "Değişimin zamanı geldi ve bunun önüne geçilemez. Bunun ön önemli ispatı ise satışlarımızın yüzde 65'ini kapsayan çeyrek tesettürdür" diyor.
PARDÖSÜ YERİNE CEKET
Yeni tesettürde modanın gözde renkleri tercih ediliyor, hatta pantalon bile giyiliyor. Pardösü yerine vücudu saran ceket tercih ediliyor. Pardösü boyları ise daha kısa ve uzun bir yırtmaç göze çarpıyor.
Ancak siyasal İslamı savunan bazı kişiler çeyrek tesettürün yayılmasını engellemeye çalışıyor. İnternette mektup.4mg.com adresindeki sitede, Özkan İsmail rumuzuyla yazan ve ilahiyat fakültesi mezunu olduğunu iddia eden bir kişi tesettürün inceliklerine değiniyor ve uyulacak kuralları aktarıyor.
PASTADA PAYI BÜYÜK
Tekbir Giyim Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Karaduman, tesettür satışlarında özellikle 90'lı yıllarda büyük bir artış yaşandığına dikkat çekiyor. "Türkiye'de gerçek tesettür en fazla 5 milyon dolarlık bir paya sahip. Çeyrek tesettürle birlikte rakam 20 milyon dolarlara kadar çıkar. Satışlarımızın yüzde 35'i gerçek tesettür. Geri kalanı ise çeyrek tesettür."
M.Ü İlahiyat Fak. Dekanı: Artık herşey değişiyor
"Evrende her şey değişiyor. Kampus içindeki tesettürlü genç kızlarımız artık erkek arkadaşlarıyla sosyal faaliyetlere katılıyor. Modern hayata adapte oluyorlar. Bir tek görünüşte farklılıkları var; o da ileride rayına oturacak."
Akit Gazetesi Yazarı: Taklitçilik değil yenilik
"Değişim kaçınılmaz. Bazı insanlar inanç ve geleneklerinden koparak farklı forma bürünürken birtakım sembollerden kopmak da istemiyorlar. Taklit her zaman kötüdür ama her yeniliği taklitçilik olarak da görmek doğru değil.
Tekbir Giy. Yön. K. Bşk.: Türk-İslam Sentezi
Artık dindar insanlar da değişik yaşıyor. Yavaş yavaş orta nokta bulunuyor. Yeni İslami tarz için Türk-İslam sentezi diyebiliriz. Gençler modernizmle İslam arasında yeni bir tarz oluşturdu. İnanç noktasında değişim söz konusu değil.
Bülent Günal-Öge DEMİRKAN
|