kapat
10.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Bu yaz küçük Amerika olacağız


Karaibrahimgil, "Bir bardak çayımızı içen Amerikalı turist, dönüşte 10 arkadaşını daha Türkiye'ye gönderiyor" diyor
Bugünlerde New York'ta en gözde ülke Türkiye. Yerel bir gazetenin anketinde sorulan "bütün masraflarınız karşılansa tatil yapmak için hangi ülkeyi tercih ederdiniz" sorusuna 6 kişiden 2'si Türkiye yanıtı veriyor. Eğer, Amerikalı turistin korktuğu başına gelmez, çevremizde savaş ya da çatışma çıkmazsa bu yaz Türkiye Amerikalı istilasına uğrayacak. Belki bu kez en azından tatil sezonu boyunca Türkiye gerçekten "Küçük Amerika" olacak.

İYİ PARA HARCARLAR
Amerika'da Türkiye'nin böylesine "in" olmasında, Türk Turizm Ofisi'nin payı da büyük. New York'ta hangi turizmciyle konuşsanız ofisin başına Selami Karaibrahimgil geçtikten sonra çok şeyin değiştiğini söylüyor. Karaibrahimgil ise mütevazı, topu Turizm Bakanlığı'na atıyor. Manhattan'da Birleşmiş Milletler binasının hemen karşısındaki ofisinde görüştüğümüz İbrahimgil, Amerikalı turistin önemini ise şöyle anlatıyor:

"Biz Amerikalı turisti yeni keşfediyoruz. Buradan Türkiye'ye giden Amerikalı bir turistin ortalama yıllık geliri 105 bin dolar. Amerikalılar en az 2 bin, 3 bin dolarlık turlara katılırlar. En çok tercih ettikleri gemi turları ise 5 bin dolardan başlar. Tatil köyünde değil, en lüks otelde kalmak isterler. Otelin restoranında yemek yer, alışveriş yaparlar. Yani gittikleri ülkenin hayatına tam olarak girerler ve bol bol da para harcarlar.

Amerika Ticaret Bakanlığı'nın 1998'de yaptığı bir araştırmaya göre Türkiye'ye giden Amerikalı turist ortalama 1.531 dolar harcıyor. Şimdi bu rakam daha da artmıştır. Türkiye'ye her yıl Almanya'dan 2.5 milyon, Rusya'dan 1.5 milyon, İngiltere'den 1 milyon turist gidiyor. Çok güzel. Ama çoğu para harcamıyor. Almanlar tatil köyüne girip, bir daha çıkmıyor. İngilizler kuruşu bile hesap ediyor. Oysa Amerikalı Anadolu'yu da karış karış gezer, Güneydoğu'ya da gider. Amerika'dan giden turist, 3-4 Avrupalı turiste bedeldir. Onların en çok aradığı şey tarih. Çünkü Amerika'da en eski tarihi yapı 200, bilemediniz 300 yıllık. 10 bin yıllık tarihi geçmişimize insanımızın sıcaklığı da eklenince gidenlerin hepsi memnun dönüyor. Türkiye'de ikram edilen bir bardak çayı hayatları boyunca unutmuyorlar. İnsanımızın sıcaklığını, içtenliğini anlata anlata bitiremiyorlar... Ve dönüşte 10 kişinin daha gitmesine sebep oluyorlar."

Bodrum da doldu taştı
Türkiye ekonomik krizden çıkış için bel bağladığı turizmde altın yılı yakaladı. Devalüasyon sonrası Akdeniz'in en ucuz tatil cenneti haline gelen Türkiye'ye turist yağıyor. Sadece ilk beş ayda 2.5 milyon turist geldi. 1 milyon turist Antalya'ya akın etti. Artık, Akdeniz sahillerinde yer bulmak mümkün değil. Bugünlerde en gözde turistik belde ise Bodrum. Tur operatörleri, Antalya'dan sonra Bodrum'a gitmek isteyen turistlerin de uçaklarda yer bulamadığını söylüyor. Bodrum'da doluluk oranı yüzde 75'lere ulaştı. Kısacası Bodrum havasını buldu.

Mine ŞENOCAKLI- OLAY TAN

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır