kapat
10.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Ölüme 24 kala


Oklahoma Bombacısı Timothy McVeigh ölüm hücresine nakledildi. Son yemeğini söyledi. Vasiyetini yazdı. Zehirli iğneler hazırlandı. Nefesler tutuldu, herkes idam saatini bekliyor
1995'te Oklahoma'da düzenlediği bombalı saydırıyla 168 kişinin ölümüne neden olan Timothy McVeigh'in idamında geri sayıma başlandı. McVeigh yarın yerel saatle sabah 07.00'da (TSİ saat 15.00) Indiana eyaletindeki Terre Haute kentinde zehirli iğneyle idam edilecek.

YETER; HERKES HAZIRLIK YAPSIN
17 Mayıs'ta gerçekleştirilmesi gereken idam, FBI'ın 4 bin 400 sayfalık delili mahkemeye sunmayı "unuttuğunun" ortaya çıkmasının ardından 11 Haziran'a ertelenmişti. Daha önce hakkındaki bütün suçlamaları kabul eden McVeigh, geçen hafta fikrini değiştirerek infazın ertelenmesi için mahkemeye başvurmuştu. Mahkemenin ertelemeyi reddetmesi üzerine McVeigh kaderine razı olmaya karar verdi. Avukatlarına üst mahkemeye başvurmamaları talimatını veren McVeigh, "Bu kadar yeter. Daha fazla ileri gitmeyelim. Belirsizlik ortadan kalksın. Ben dahil herkes son hazırlıklarını yapabilsin" diye konuştu.

TEKSAS'TA İDAM EĞİTİMİ ALDILAR
Son idamın 1963'te gerçekleştirildiği Terre Haute hapishanesinde ise idam telaşı aylar öncesinden başladı. İnfaz memurları, bir idamın nasıl gerçekleştireceklerini öğrenmek için Şubat ayında, Amerika'nın idam rekortmeni olan Teksas eyaletine giderek bir idama katılarak nasıl yapacaklarını öğrendi. Terre Haute'da McVeigh'in idam günü giyeceği elbiseler ve öldükten sonra üzerine serilecek beyaz çarşaf da yıkanıp ütülenerek dolaba kaldırıldı.

"ÖLÜM HÜCRESİ"NE NAKLEDİLDİ
McVeigh dün son gününü geçireceği "ölüm hücresi"ne aktarıldı. Normal hücresinden çıkartılarak, kendisini ölüm hücresine götürecek minibüse kadar yürüdü. Bu, onun dışardaki hayatı son görüşü oldu. Hapishane kurallarına göre McVeigh, ölüm hücresine sadece bir incil, dini bir materyal (örneğin bir haç), 5 adet çerçevesiz fotoğraf, 1 dergi, 1 kitap ve 1 gazete götürebiliyor. Hücrede sadece 1 yatak, yere sabitlenmiş bir masa ve tuvalet bulunuyor.

SEBZEDEN BAŞKA BİR ŞEY YEMİYOR
McVeigh hapishanedeki son günlerinde sıkı bir sebze rejimine girdi. Sadece kendisi için özel olarak hazırlanan haşlanmış sebzeleri yiyor. Nedenini soran hapishane arkadaşlarına, "Cesedimin toplama kampındaki mahkumlara benzemesini istiyorum" dediği bildirildi. Çok az yemek yiyen McVeigh, 70 kiloya indi. 17 Mayıs'tan önce de benzer bir rejime giren McVeigh, idamın ertelenmesinin ardından tekrar et yemekleri yemeye başlamıştı.

BÜTÜN EŞYALARINI MAHKUMLARA VERDİ
McVeigh, tişörtlerini, çoraplarını ve resimlerini mahkum arkadaşlarına dağıttı. Bu eşyalar arasında bir arkadaşına verdiği çerçeveli bir resmi de var. Resmin üzerine el yazısıyla, "Kanlar içerisinde kaldı, ama yine de eğilmedi başım" diye yazdı. Bu arada hapishanedeki bazı gardiyanlar üzerinde McVeigh'in adının yazılı olduğu eşyaları hapishaneden kaçırmaya çalışırken yakalandı. Gardiyanların işine son verildi.

20 DOLARLIK SON YEMEK
McVeigh, bugün öğlen yiyeceği son yemeğinin siparişini de verdi. 'Oklahoma Bombacısı' McVeigh, kurallara göre yemeğini hapishane kantininden ya da Terre Haute'deki herhangi bir restorandan sipariş edebilecek. Ancak menünün fiyatı 20 doları geçemeyecek.

SON SÖZLERİNİ ÖNCEDEN HAZIRLADI
McVeigh ölmeden önce söyleyeceği son sözlerini de aylar öncesinden seçmişti. McVeigh infazdan önce William Ernest Henley adlı İngiliz şairin "Invictus" adlı şiirinden 2 dize okuyacak:

Ben kaderimin efendisiyim...

Ben ruhumun sahibiyim...

İnfazın ardından McVeigh'in cesedi vasiyeti uyarınca yakılacak. Külleri Oklahoma kentine götürülerek avukatı Robert Nigh'e teslim edilecek. Nigh, külleri McVeigh'in New York'ta yaşayan babasına götürecek.

POTASYUM İĞNE HAZIR BEKLİYOR
Bu sehpada gerçekleştirilecek infazda McVeigh'e 3 iğne enjekte edilecek. İlki uyutacak. İkincisinde nefes alışı kesilecek. Potasyumlu son iğne kalp atışlarını durduracak. İdama kadar "ölüm hücresi"nde (üstte, yanda) bekleyecek.

Son saatleri böyle geçecek
04.00: McVeigh uyandırılacak. Avukatıyla, Başkan Bush'a af için başvurup başvurmayacağını kararlaştıracak.

05.00: Adalet Bakanlığı'ndan, af talebinin cevabı öğrenilecek.

05.15: Dilerse yemek yiyecek.

06.30: Haki pantolon, tişört ve bağcıksız ayakkabıdan oluşan idam elbisesini giyecek.

06.47: İnfaz odasına getirilecek.

06.50: Zehir hazırlanırken McVeigh son sözlerini söyleyecek.

07.00: Vücuduna zehir enjekte edilmeye başlanacak. 7 dakika sonra kalp tamamen duracak

KENTTE KUŞ UÇURULMAYACAK
İdama ev sahipliği yapacak olan Terre Haute kentinde de yarım kalan hazırlıklar tekrar başladı. Yarın kurbanların akrabaları, idam karşıtları ve yandaşları ile 1500'den fazla basın mensubu 61 bin nüfuslu bu küçük kenti doldurdu. Televizyonların naklen yayın araçları ve basın mensuplarının çadırları hapishane yakınlarındaki boş alanı çoktan doldurdu.

İnfaz nedeniyle yaz okulunun açılması bir gün ertelenerek salıya alındı. Kentin 124 polisine ek olarak çevre illerden destek birlikler gönderildi. Her türlü önlemi alan polis, hapishane çevresinde uçuş yasağı uygulamaya başladı. Uçaklar ve helikopterler hapishane üzerinde alçaktan uçamayacaklar. Göstericiler de hapishaneye yaklaştırılmayacak. İdam karşıtları ve idam taraftarları kentin iki ucundaki parklarda gösteriler yapacak.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır