kapat
10.06.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

banner
Dünyadan
Spor

Limasollu

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

www.itsakiss.com
 

Kelebek gibi uçtu arı gibi soktu!


Muhammed Ali'nin kızı Leyla, yedinci raundda Joe Frazier'in kızı Jacqui'nin sol gözüne indirdiği yumrukla maçı kazandı. Ali, rakibinin beklediğinden vahşi çıktığını söyledi, 'Onu nakavt etmeliydim' dedi
İki efsanevi boksör Muhammed Ali ile Joe Frazier'in kızlarını karşı karşıya getiren 'asrın maçı'nda zafer Leyla Ali'nin... Tüm dünyanın nefesini tutarak izlediği gösteri maçında rakibi Jacqui Frazier-Lyde'i hakem kararıyla yenen Leyla Ali, 20 aylık profesyonel boks kariyerinde yaptığı onuncu maçtan da galip ayrıldı.

Dün sabah TSİ 04.00'te başlayan ve 8 raund süren maç, kadınlar arasında ilk defa '8 raund üzerinden yapılan maç' olduğu için de tarihe geçti. New York'taki Turning Stone salonunu hınca hınç dolduran 8 bin kişinin büyük merakla beklediği maç, boks otoriteleri tarafından son yılların en keyifli maçı olarak değerlendirildi. 300 dolara satılan ve günler öncesinden tükenen maçın biletleri, maç saati yaklaşırken karaborsada 1.500 dolara kadar alıcı buldu.

BAKIŞLARIYLA TEHDİT ETTİ!
50 ülkede canlı olarak yayınlanan maç, Muhammed Ali ile Joe Frazier'in 8 Mart 1971'de yaptıkları maçın rövanşı niteliğindeydi. Maçtan aylar önce ağız dalaşına giren iki kadın boksör, salona girerken kendilerinden oldukça emin görünüyordu.

8 bin kişinin inanılmaz tezahüratları eşliğinde salona giren iki boksörden ringe ilk çıkan Frazier oldu. Boks kariyerine 17 ay önce başlayan ve önceki akşama kadar yaptığı 7 maçı da nakavtla kazanan 39 yaşındaki Frazier, ringe seyircilerin alkışlarını selamlayarak çıktı. Frazier'den birkaç dakika sonra ringe çıkan 23 yaşındaki Ali ise kollarını yukarı kaldırdı ve babasının daha önceki maçlarda yaptığı gibi bakışlarını uzun bir süre rakibinin üzerine dikti.

FRAZİER'İN GÖZÜNÜ ŞİŞİRDİ
İki boksörün de nakavt hedefiyle çıktığı maçın ilk 2 raundu karşılıklı yumruklarla geçti. Maça hızlı başlayan Frazier'in yumruklarını önleyen Ali, 3'üncü raunddan sonra atağa başladı. Frazier'in başına ve ağzına 2 sol kroşe vuran Ali, roundu aparkatla bitirdi. Sonraki roundlarda gençliğinin verdiği enerjiyle rakibine daha da yüklenmeye başlayan Ali, seyircileri ayağa kaldıran hareketi 5'inci roundda yaptı. Pes etmemeye kararlı gözüken Frazier'in sol gözü 7'inci roundda Ali'nin sert yumruğu ile şişti. 8'inci raundun sonunda köşelerine çekilen iki boksör, maçın galibini ilan edecek 3 hakemin vereceği kararı beklemeye başladı. Hakemlerin, Ali'yi galip ilan etmesi üzerine ring bir anda ana baba gününe döndü.

MAÇIN RÖVANŞI YOK
Leyla Ali'nin çok agresif dövüşmesinden dolayı maçı kaybettiğini vurgulayan Frazier, yenilginin kendisi için sürpriz olmadığını itiraf etti. Frazier, medyanın adeta 'intikam ve rövanş maçı' diye nitelendirdiği karşılaşmadan önce 'Onu sadece yenmekle kalmayacağım, ona iyi bir ders de vereceğim' demişti. Kaybetmesine üzüldüğünü ancak tüm ailesinin yanında olmasının harika bir duygu olduğunu söyleyen Frazier, "Leyla Ali ile en kısa zamanda bir kez daha karşılaşmak istiyorum. O, maçın tekrarını istemiyor ama belki organizatörler onun fikrini değiştirebilir" dedi. Ali ise, Frazier'in bu teklifini ciddi bulmadı.

NEDEN 'ASRIN MAÇI'YDI?
Leyla Ali ile Jacqui Frazier arasındaki maç 30 yılın rövanşı olarak görülüyordu. İkisinin de dünyaca ünlü boksör babalarının 8 Mart 1971'de yaptıkları 15 raundun rövanşı olarak görülen bu maç milyonlarca kişiyi ekran başına çekti.

1971'de ünlü Madison Square Garden'da Dünya Ağır Sıklet Şampiyonluğu için karşı karşıya gelen iki boksörün maçı da "Asrın Maçı" olarak değerlendirilmişti. Maçın 15'inci ve son raundunda Ali'yi nakavt eden Frazier 'Dünya Şampiyonluğu' unvanını korudu. Bu maçın rövanşı 1974'te yapıldı. İki boksörün mücadelesinden galip çıkan ise Muhhammed Ali oldu.

Ali ile Frazier arasındaki 3'üncü ve son maç ise 1975'te yapıldı. Bu maça Dünya Şampiyonu sıfatıyla çıkan Ali, Frazier'i 15'inci raundda yere serdi. İki boksör arasındaki maçların en serti ve kanlısı olarak tarihe geçen maçtan sonra herkes Ali'nin artık emekli olması gerektiğini, kanıtlayacak bir şeyi kalmadığını düşünmeye başladı.

Gözler M. Ali'yi aradı
Salondaki seyirciler ve basın mensupları ringdeki 2 boksorün yanısıra kızların babalarını da görme telaşı içindeydi. Maç öncesinde kızını bu önemli sınavında yalnız bırakmayacağını açıklayan Joe Frazier, maç öncesi kızına son taktikleri verdi. Şimdiye kadar yaptığı 9 maçta yenilgi yüzü görmeyen Leyla Ali'nin babası ise maçta yoktu.

TAKTİKLERİ DİNLEMEDİ
Babasından "Kolunu mümkün olduğu kadar geniş tut, çeneye çalış, sağ kroşe kullan ve laf dalaşına girme" öğütleri alan Leyla Ali, maçtan sonra "Maçı kazandığım için çok mutluyum ancak babamın taktiklerini yerine getiremediğim için kendime kızıyorum" dedi.

Ezeli rakibi Muhammed Ali'nin maça gelmemesine üzülen Joe Frazier, ona kırgın olmadığını onun da kendisini sevdiğini sandığını söyledi. Geçmişin geçmişte kalması gerektiğinin altını çizen Frazier, kızıyla gurur duyduğunu belirtti.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır