kapat
21.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
MURAT BİRSEL(mbirsel@sabah.com.tr )

Ekonominin sultanı

Devlet Bakanı Derviş 'Sultans of the Dance' gösterisini izlemek için eşiyle salona giriyor. Salon alkıştan inliyor

'Bu alkışlar size sorumluluk yüklüyor mu?' diyoruz. 'Yüklemez olur mu? Hem de nasıl' diye cevaplıyor

Kemal Derviş Mydonose Showland'a giriyor, alkış yağmuru başlıyor. Salonda koltuğuna yürüyor... Alkışlar arasında. Derviş'in yüzü gülüyor, yanına yaklaşıp soruyorum, "Bu güzel his, aynı zamanda omuzlarınıza ağır bir sorumluluk olarak çöküyor mu?"

"Çökmez mi? Hem de nasıl!" diye cevap veriyor. Ama belli ki keyfi yerinde...

HOŞGÖRÜ ALTIN ANAHTAR
Mart ayında Ankara Hilton'da yaptığımız sohbette, "Çok zor iki ay yaşayacağız sonra rahatlamaya başlayacağız" demiştiniz, dediğiniz oldu. Peki şimdi, bir yıl sonrası için bir tahmin yapabilir misiniz diye sordum... "Bir yıl sonra çok rahatlamış olacağız, büyüyen bir Türkiye olacak. Yeter ki bu fırsatı çok iyi kullanalım. Bir de herkesin herkese biraz daha hoşgörülü olması lazım" dedi.

Kemal Derviş'in keyfinin sırlarını çözmeye çalışacak olursak... Eşinin artık yanında olması, Boğaz'da balık keyfi ve Hurşit Güneş'in Sedadkent'teki evinin bahçesinde çalışırken aynı zamanda güneşlenme fırsatı yakalaması faktörlerini sayabiliriz. Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre Derviş güneşlenmeye bayılıyor.

Bu mutluluk ortamında "Zaman zaman gına geliyor mu gerçekten" diye konuya girmektense... Ankara'da durumu bir benzetmeyle açtım:

"PES ETME" OYUNU
"SayIn Derviş hani bir oyun vardır. İki adam karşılılı birbirlerinin parmaklarını ısırırlar. Sonunda birisi pes eder, bırakır ve karşısındakine 'Yahu ben pes ettim sen ne kadar dayanacaktın' diye sorar. Karşısındaki de 'Sen pes etmeseydin bir saniye sonra ben ediyordum' der. Durum böyle mi?" diye sordum.

"Evet güzel ve yerinde bir örnek verdiniz, durum aynen böyle" dedi ve gülümsedi.

Derviş'in de muzip ifadeli bir gülüşü yok değil, bir gün kameralar görüntüleyebilirse ifadeyi yakalayacaksınız.

KORUMA ENFLASYONU
Nerede detay yakalarım gözüyle bakmaya başlayınca, ilginç gözlemler ortaya çıktı...

Derviş halkın arasına karışmayı seviyor. 'Sultan's of the Dance' gösterisinin 20 dakikalık arası esnasında imza kuyruğuna giren vatandaşı kırmadı, korumaları da uzaktan izlediler, araya girmediler. Lakin gösteri sonrası, arabasına binmek üzere, Mydonose'un koridorlarında yürürken küçük bir koruma timi etrafını sardı.

Kemal Derviş'in koruma sayısı normal bir bakanınkinden fazla... 5 ila 7 koruma birden koruyor. Bu da insanda ister istemez "Devlet müstakbel lider adayına ihtimam gösteriyor" fikrinin akla gelmesine neden oluyor. Yorumu böyle yaptığınızda Derviş'e yakın çevrelerden tepki almanız mümkün, çünkü "Lider Derviş" imajının cilalanması "parmak ısırma oyununda" parmaklarının daha da sert ısırılmasına neden oluyor.

Öte yandan vatandaşların alkışlarının oya çevrileceğini de biliyorlar.

Derviş zor bir dengede yoluna devam ediyor.

Öncelik de Ğgerçekten- yoluna devam etmek gibi görünüyor.

'DÜRÜSTLÜK PARTİSİ' Mİ?
Benİm yorumum böyle... Bu yorumu Devlet Bakanı Fikret Ünlü'ye anlattığımda tecrübeli politikacıdan gelen gözlem de ilginçti... Ünlü, "Bizim Anadolu'da bir laf vardır, en büyük hile dürüstlüktür" dedi ve "Onun takkesini buna, bunun takkesini ona giydirirsen... Sonunda işin içinden çıkamazsın. Ama her seferinde dürüst olursan her seferinde şeffaf olursan... Uzun vadede mutlaka kazanırsın" diye ekledi.

İnsanın aklına gelmiyor değil, acaba Derviş parti kuracak olsa adını "Dürüstlük Partisi" mi koyar? Bunu bilmek için erken. Tek bildiğimiz programa destek var, o da programı anlatıp alkış alıyor!

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır