kapat
21.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Girne Kalesi'ne Yunan bayrağı dikeceğim


Silahları savaşmadan bırakmayacağız. Ant içtik. Yunan bayrağı, Girne Kalesi'nde dalgalanana kadar mücadelemiz sürecek
Yaşım kadar Türk öldürdüm" açıklamasıyla övünen Kıbrıslı Türkler'in katili Nikos Sampson'un oğlu Sotiris, Mahi (Savaş) gazetesine içindeki Türk nefretini döktü. 27 Mayıs'ta Rum Kesimi'nde yapılacak milletvekilliği seçimlerinde Demokratik Seferberlik Partisi'nden (DİSİ), Gazimagosa'dan aday olan Sotiris, yaptığı açıklamalarla babasının yolunda olduğunun sinyallerini verdi.

"HELEN KÜLTÜRÜ"
Kanserden ölen babasının sahip olduğu Mahi gazetesinin muhabiri, KKTC sınırları içerisinde yer alan ve 1974'den bu yana iskana kapalı olan Maraş'la ilgili bir soru yöneltince Sotiris şu yanıtı verdi:

Birkaç gün önce rahat durmayacağımıza ve silahları savaşmadan bırakmayacağımıza dair ant içtik. Yunan bayrağının Apostol Andrea Manastırı'nda, Girne Kalesi'nde dalgalandığını görene, Kıbrısımız bir uçtan diğer uca özgür Helen havasını hissedene kadar, mücadelemizi sürdüreceğiz. Boyunduruk altında bir vatan teslim etmeyeceğimize, Kıbrıs'ın Helen olduğuna, özgür ve Helen kalacağına dair ant içiyoruz...

GENEL BAŞKAN OLACAK
Açıklama, Sotiris'in Kıbrıslı Türkler'in adadan çıkartılması için en kısa zamanda harekete geçeceği yönünde yorumlandı. Güney Kıbrıs Cumhurbaşkanlığı'na oynadığı söylenilen Sotiris'in ilk olarak milletvekili seçimlerini kazanması gerekiyor. Milletvekilliğine kesin gözüyle bakılan Sotiris'in ilk işi, Güney Kıbrıs lideri Glafkos Klerides'in kurduğu DİSİ'nin Genel Başkanlığı için başvurmak olacak.

"KOLTUĞU BIRAKIRIM"
Partinin halen liderliğini yürüten Temsilciler Meclisi Başkanı Nicos Anastasiades de koltuğunu Sotiris'e bırakacağını açıkladı. DİSİ'nin Genel Başkanlığı'ndan sonra Sotiris'in iyice yaşlanan Klerides'in yerini alacağı söyleniyor. Ada'da 2'nci Sampson dönemini başlatacak olan Sotiris'in Mahi'ye yaptığı açıklama, Türk Dışişleri'nde rahatsızlık yarattı.

Doğu Akdeniz'de büyük kriz çıkar
Ünlü haber ajansının diplomatik editörü Paul Taylor'ın Kıbrıs yorumu şöyle: Türkiye, KKTC'nin istekleri göz önüne alınmadan Rum Kesimi'nin AB'ye alınmaması konusunda uyardı. Yunanistan da Rum Kesimi AB'ye alınmadan diğer adayların üyeliğini veto edeceğini söyledi. Kıbrıs'ta iki halk arasında problem giderilmeden Rumların AB adaylığına izin verilirse Doğu Akdeniz'de büyük kriz çıkar. Bazı bankacılar, Kıbrıs krizinin Kemal Derviş'in ekonomik istikrar programının kazanımlarını ortadan kaldırmasından korkuyor. ABD tarihindeki en Türkiye yanlısı hükümeti olan Bush kabinesi dahi Dışişleri Bakanı Cem'e, Türkiye'ye verdikleri desteklerin Ankara'nın Kıbrıs konusundaki taleplerini içermeyeceğini ifade etti. Türk generaller bu konuda konuşmuyor. Clinton'ın başkanlığında Kıbrıs konusuyla ilgilenen Brookings Enstitüsü'nden analist Philip Gordon, "Türkiye'nin ısrarını asla hafife almayın. Felakete yol açacağını bilse bile yolundan şaşmayabilirler" diyor.

Teoman TURAN

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır