kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Finansbank

 
ŞÜKRÜ KIZILOT(skizilot@sabah.com.tr )

Bazı tazminat ve yardımlar arttı!...

15 Mayıs 2001 tarihinden geçerli olmak üzere, bazı tazminat ve yardımların tutarında artışlar oldu. Devlet memurlarının maaşlarına esas olan aylık katsayı, taban aylık katsayısı ve yan ödeme katsayısı yükselince; kıdem tazminatı tavanı, doğum, ölüm, çocuk ve aile yardımı da, yeniden arttı.

1) Kıdem Tazminatı Tavanı
15 Mayıs 2001 tarihinden itibaren, kıdem tazminatı tavanı; 665 milyon liradan, 730 milyon 700 bin liraya yükseldi. Buna göre, 15 Mayıs 2001 tarihinden itibaren, kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılanlara ya da işten çıkartılanlara, ödenecek olan kıdem tazminatının tavanı, her hizmet yılı için 730 milyon 700 bin lirayı aşamayacak.

2) Doğum Yardımı
Devlet memurlarının, gelir vergisinden müstesna tutulan ve daha önce 1 milyon 402 bin 500 lira olan doğum yardımı tutarı, 15 Mayıs 2001'den itibaren, katsayı artışına paralel olarak 1 milyon 545 bin liraya yükseltildi.

Özel kesimde çalışanlara ödenen doğum yardımı ise özellik taşıyor. İşçilere, Devlet memurları için belirlenen doğum yardımı tutarına bağlı olmaksızın, iki aylığına veya buna karşılık gelen gündeliklerinin tutarına kadar yapılan doğum yardımı, gelir vergisinden müstesna tutuluyor.

3) Ölüm Yardımı
Devlet memurunun, memur olmayan eş ve çocuğun ölümü haline, ödenecek ölüm yardımı 195 milyon 700 bin liraya, memurun kendisinin ölümü halinde, hak sahiplerine ödenecek ölüm yardımı 391 milyon 400 bin liraya yükseltildi.

Ancak, işçilere ve hak sahiplerine ödenecek ölüm yardımı tutarında, herhangi bir sınırlama yok. Toplu iş sözleşmeleri veya bireysel hizmet sözleşmelerine göre ödenen, ölüm yardımlarının tamamı, gelir vergisinden müstesna tutuluyor (GVK Md. 25/1).

4) Çocuk Yardımı
Gerek kamu kesiminde gerekse özel kesimde çalışanlara ödenen ve gelir vergisinden müstesna tutulan çocuk yardımı, 15 Mayıs 2001'den itibaren, her bir çocuk için aylık 1 milyon 30 bin liraya yükseltildi.

Ancak, iki çocuktan fazlası için, bu avantaj sözkonusu değil.

5) Aile Yardımı
Devlet memurlarına, bir ücret karşılığı çalışmayan ya da herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan aylık almayan eşi için, ödenecek aile yardımının tutarı, 15 Mayıs 2001'den itibaren 14 milyon 401 bin liraya yükseltildi.

Ancak, İş Kanunu'na tabi olarak çalışan işçilere, aile yardımı adı altında yapılacak ödemeler, tutarı ne olursa olsun, tamamı gelir vergisine tabi tutulacak.

Daha önce de yazdığımız, memurlara ödenen aylık 200 bin lira "kira yardımı" yine artmadı, aynı kaldı. İşin doğrusu, bazı tazminat ve yardımlara, bir çiklet ya da sandviç bile alınamıyor. Sembolik bazı ödemeler madem artırılamıyor o halde bütünüyle kaldırılsın.

Çünkü bu tür ödemeler, ücretliyle alay etmek gibi birşey oluyor...

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 


Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır