kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Alternatif siyaset


Kamuoyu yoklamalarında, kararsızların oranı yüzde 50'leri geçince siyasetteki alternatif arayışları hızlandı. Artık sağda ve solda yeni oluşumlar daha yüksek sesle konuşuluyor
Kararsız seçmen kitlesinin yüzde 50'nin üzerine çıkması ve mevcut partilerle ilgili baraj tehlikesinin doğması, alternatif siyasi arayışları hızlandırdı. Siyasi yelpazenin hem sağ hem sol kanadında, Ankara ve İstanbul merkezli karargahlarda yeni siyasi oluşumların temelleri atılıyor. Yeni hareketlerin gün ışığına çıkması için, FP hakkındaki kapatma davası, Devlet Bakanı Kemal Derviş'in siyasi rotası ve sonbaharda yapılacak ANAP kongresi gibi üç kritik alandaki gelişmelerin önemli rol oynayacağı konuşuluyor.

KİMLER YOK Kİ...
Tayyip Erdoğan, Erdal İnönü, İlhan Kesici, Hüsnü Doğan, Fikri Sağlar, Aydın Güven Gürkan, Melih Gökçek, Hasan Denizkurdu gibi siyaset dünyasının yıllardır tanıdığı, Kemal Derviş gibi yeni yıldızlar ile Sami Selçuk ve Mehmet Ali Bayar gibi siyaset dışı isimler de alternatif siyasi arayışlar içinde sıkça konuşuluyor. Ayrıca, siyasi kulislerde, bir süredir Washington Büyükelçiliğinde Siyasi Müsteşar olarak görev yapan ve Özelleştirme İdaresi Başkanı Uğur Bayar'ın ağabeyi Mehmet Ali Bayar'ın adı yeni bir merkez sağ lider adayı olarak konuşuluyor.Sağdaki bir başka karargahta ise Özal'ın dayıoğlu Hüsnü Doğan çalışıyor.

Bütün bunlardan başka, sonbaharda yapılacak ANAP kongresi, yeni parti arayışlarında önemli rol oynayacak gibi görünüyor. Yılmaz'ın en büyük rakibi Lütfullah Kayalar olacak. Kulislerde, Yılmaz'ın kazanması halinde bazı muhaliflerin merkez sağdaki yeni oluşum için start vereceği veya diğer oluşumlarla dirsek temasına geçeceği öne sürülüyor.

DERVİŞ SENARYOLARI
Yeni arayışlar içinde ismi en sık konuşulanlardan birisi de Devlet Bakanı Kemal Derviş. Siyaset dünyasının bu yeni yıldızının çizeceği rotanın, diğer hareketlerin de yönünü tayin edeceği belirtiliyor. Kamuoyunda genel olarak Derviş'e siyasi yelpazede biçilen rol, merkez sol parti liderliği. Ancak Derviş'e yakın kaynaklar, yeni parti kurulursa, bu partinin, DSP-ANAP ekseninde merkez liberal parti olacağını, sol kadar sağ seçmene de hitap edeceğini söylüyor. Derviş'e yakınlıkları ile bilinen Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, Prof. Dr. Celal Göle ve Danışmanı Oya Ünlü'nün çekirdek kadroda yer alacağı tahmin ediliyor. Yeni parti olasılığı, siyasi kulislerde Derviş ismi etrafında farklı senaryoları da gündeme getirdi.

İnönü'nün dönüşü
Erdal inönü, yeni sol parti için sıcak mesajlar vermeye başladı. Yeni parti için belirlenecek stratejiler Derviş'e endeksli olacak

SODEP ve SHP deneyiminden sonra siyasete veda eden Erdal İnönü etrafında yeni bir sol partinin temelleri atılmak isteniyor. Son ana kadar siyasete dönmeyi düşünmeyen ancak yoğun baskılar karşısında "kerhen" genel başkanlık tekliflerine karşı sıcak mesajlar vermeye başlayan İnönü, sadece CHP ve DSP küskünlerini kapsamayan, toplumun geniş kesimlerine hitap eden yeni bir merkez sol parti arayışını daha doğru buluyor.

Murat Karayalçın, Mehmet Moğultay, Fikri Sağlar, Altan Öymen, Hikmet Çetin gibi bir çok ünlü siyasi, yeni sol partinin kurulması için çaba harcıyor. Ancak, Erdal İnönü'nün önünde, kuruluş takvimi olarak iki alternatif duruyor:

STRATEJİK KARAR
1. Kemal Derviş parti kurmadan önce yeni sol partinin kuruluşu bir an önce tamamlansın.

2. Yeni parti, Kemal Derviş'e endeksli olmasın, siyasi zaaflar tüm yönleriyle gözden geçirilip hedefler belirlendikten sonra temeli sağlam güven veren bir parti kurulsun.

Gökçek kararlı
Görşütüğümüz siyasilere ısrarla "Tayyip Erdoğan ortaya çıkmazsa parti kuracağım" diyen FP'li Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Erdoğan'ın siyasi yasağının kalkacağına ihtimal vermediği için yeni parti hazırlıklarını hızlandırdı. ABD'de temaslarda bulunan, ünlü işadamı Mustafa Koç ile yemekte buluşan Gökçek, 40 kişilik danışman kadrosuyla program ve amblem hazırlığı yapıyor. Gökçek'in yeni parti profili ise şöyle: MHP, DYP, ANAP ve FP ağırlıklı sağ parti olacak, soldan oy alma kaygısı bulunmayacak. Gökçek, FP'nin yenilikçi kanadındaki milletvekilleriyle sürekli olarak da dirsek temasında...

Kesici pusuda
Merkez sağda potansiyel genel başkan adayları arasında adı geçenlerden birisi de İlhan Kesici. Kesici, sürekli olarak yurt gezilerine çıkarak nabız yokluyor. Ancak yeni parti kurma konusunda ağır davrandığı gerekçesiyle birlikte hareket ettiği Metin Öney, Ahmet Alkan gibi isimler yanından uzaklaştı. Siyasetin iflas ettiğini ve yeni yapılanmanın şart olduğunu savunan Kesici, krizin aşılması için geniş uzlaşmaya dayalı bir siyasi oluşum hedefliyor. Süleyman Demirel'in Mehmet Ali Bayar gibi yeni bir isme ışık yakması halinde ise Kesici'nin yeni parti hazırlıklarını askıya alabileceği konuşuluyor...

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır