kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

Altın Kanat Kemal'in bayrağını Derviş aldı


İlk uzun mesafe uçuşu İstanbul-Kahire hava yolculuğunu başarıyla tamamlayan, bir yıl sonra Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen Yüzbaşı Kemal Bey, Bakan Kemal Derviş'in büyük amcası...
87 yıl önce ilk uzun mesafe uçuşu İstanbul-Kahire seferini başarıyla tamamlayıp adlarını Türk havacılık tarihine altın harflerle yazdıran pilotlardan biri Erkanı Harp Yüzbaşısı Kemal Bey. Yüzbaşı Kemal Bey, bugün Türkiye'nin umudu Bakan Kemal Derviş'in dedesinin kardeşi. Yani babasının amcası. Bakan Derviş, cesur yolculuğu başarıyla tamamladıktan bir yıl sonra Çanakkale Savaşı'nda şehit düşen ve babasını da yetiştiren büyük amcası Yüzbaşı Kemal Derviş'in ismini taşıyor...

ZOR GÖREV...
1914'ün Şubatı... İttihat ve Terakki Hükümeti, ilk uzun mesafe uçuşu İstanbul-İskenderiye seferinin yapılması kararından sonra bunun için Fethi ve Sadık Bey ile Nuri ve İsmail Hakkı Bey'den oluşan iki ekip görevlendirdi. İki uçak 8 Şubat'ta büyük sevgiyle İstanbul'dan uğurlandı. Fethi ve Sadık Bey başarılı bir uçuş yaptılar. Ancak, Beyrut Nehri'nde geçirdikleri bir kazadan sonra tamir edilmeyen uçakları 27 Şubat'ta Şam'da düştü. İki pilot da şehit düştü. İkinci ekibin uçağı da Yafa'da düştü. Nuri Bey şehit düştü. İsmail Bey de ağır yaralandı. Moraller bozulsa da projeden vazgeçilmedi. Kemal ve Salim adında iki pilot görevlendirildi. İki pilot da yolculuğu başarıyla tamamladılar, 16 Mayıs 1914'de İskenderiye'ye indiler. Kemal Bey, bu başarının üzerinden bir yıl geçtikten sonra 8 Temmuz 1915'te Çanakkale'de şehit düştü.

Haber Tasfiri Efkar gazetesinde şöyle yer aldı: "Genç ve güzide erkanı harplerimizden hüsnü ahlak ve cesaretle mümtaz Yüzbaşı Kemal Bey'in, Çanakkaye darülharbinde vatanın alayı şan ve şerefi fedakarane çalıştığı bir sırada ihrazı şehadet eylediğini duyuyoruz."

Bakan Derviş'in babasına Kemal Bey baktı
1889'da Silifke'de doğan Yüzbaşı Kemal Bey, Derviş Ailesi'nin saygın bireyi. Şehit düştüğü Çanakkale Savaşı'ndan önce Balkan ve Ortadoğu savaşlarında da yer aldı. Mısır'da esir düştü, 3 aylık esaretten kurtularak kaçmayı başardı. Yemen'de İnönü'nün emir subaylığını yaptı. Parlak askeri geçmişinin yanı sıra iyiliksever yönüyle de dikkat çeken Yüzbaşı Kemal Bey, Bakan Kemal Derviş'in dedesi olan kardeşi ölünce yeğenlerine de sahip çıkarak tüm geçimini üstlendi. Bakan Derviş'in babası amcasının bu iyiliğini ömür boyu unutmadı, oğlu olunca adını Kemal koydu. Yüzbaşı Kemal Bey'in adını taşıyan 2'nci Kemal, bugün Devlet Bakanlığı koltuğunda, yarım kalan ekonomik programı başarıyla tamamlamak üzere oturuyor.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır