kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

Garildi
 

ANAP'ta Şalk tartışması


ANAP Başkanlık Divanı toplantısında Salih Yıldırım, Savcı Şalk'ı savununca Mesut Yılmaz "Adam, partin için 'Rüşvet aldı' diyor. Daha ne yapsın" diye tepki gösterdi
ANAP'ın dün Genel Başkan Mesut Yılmaz başkanlığında yapılan Başkanlık Divanı toplantısında Beyaz Enerji soruşturması iddianamesini hazırlayan DGM Savcısı Talat Şalk'la ilgili tartışma yaşandı.

Genel Başkan Yardımcısı Salih Yıldırım, Savcı Şalk'ı tanıdığını ve özünde iyi bir insan olduğunu belirterek, "İnsan olarak iyidir ama hukuk açısından yanlış yapmıştır. Bu yanlışın faturasını ANAP ödüyor. Hiçbir hukuk adamının böyle bir yanlış yapmaya hakkı yok. Ama şahsıyla uğraşarak zaman geçirmektense davanın özünü anlatalım. ANAP'a açılan davanın hukuk skandalı olduğunu anlatalım. Bu kadar sert üzerine gitmeseydik. Duygusallıkla o da cevap vermeye kalkınca gerginlik tırmandırılıyor. Yargıyı yıpratma noktasına gelmeyelim" dedi.

YILMAZ'DAN SERT TEPKİ
Yılmaz ise, "Salih Bey sen bunları daha önce de söyledin, biliyorum. İyi bir insan olabilir ama adam senin partin için 'Rüşvet aldı' diyor. Yapacağını yaptı. Daha ne yapsın? Bizim tepkimiz buna. Ayrıca yargıyı yıpratmak gibi bir amacımız da kastımız da yok. Adam bize karşı taraf olmuş" diye tepki gösterdi. Yılmaz, "Sor bakalım diğer arkadaşların bu görüşü paylaşıyor mu?" diyerek diğer genel başkan yardımcılarına döndü ve "Hayır" yanıtını aldı.

REVİZYON TOPLANTISI
Yılmaz ayrıca çete ve mafyayla mücadele için çıkarttıkları ancak adli suçlar için de uygulandığı yönünde eleştiriler yönelttiği 4422 sayılı yasanın uygulamasındaki yanlışlıkları araştırmak üzere komisyon kurulmasına ilişkin araştırma önergesiyle ilgili olarak bilgi aldı. Yılmaz, önergenin bugün TBMM Başkanlığı'na verilmesini istedi.

Bu arada, Yılmaz, toplantıya girmeden önce basın mensuplarının "Kabine revizyonu gündemde mi?" sorusuna da, "Şu anda aldığımız öyle bir karar yok. Bu hafta içerisinde bir araya geleceğiz. Genel bir değerlendirme yapacağız" karşılığını verdi.

1 saat 45 dakika süren toplantıdan sonra bir basın toplantısı düzenleyen Genel Başkan Yardımcısı Ahat Andican Savcı Şalk'ı eleştirdi. Andican, "Bu savcının, bu meseleyi yargının bağımsızlığı ilkesi içerisinde ve yargının sadece mağdurun ya da olayla ilgili olan kesimlerin değil, ona karşı olanların da tümünün haklarını savunmak ve sadece kanunu temsil etmek noktasından hareket edilmesi gerektiğini ön plana almadığı görünüyor" dedi.

ADALET BAKANI TÜRK

Şalk hakkında gereken yapılacak
Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, "Beyaz Enerji" davası tartışmalarıyla ilgili olarak Ankara DGM Cumhuriyet Savcısı Talat Şalk hakkında "gerekenin yapılacağını" belirterek, "Bu konuda zaten bakanlığımızda gerekli hazırlıklar yapılmıştır" dedi. Türk, Romanya'ya yaptığı resmi ziyaret dönüşünde Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin Savcı Şalk hakkındaki soruları üzerine, "yargı mensupları ve siyaset adamları arasındaki tartışmaların ne yargıya, ne siyasete yararı olmayacağını" kaydetti.

GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ YOK
Ankara'ya dönen Türk Meclis'te DYP Tunceli Milletvekili Kamer Genç'in sorusunu yanıtlarken de Savcı Şalk'ın görev yerinin değiştirilmesinin söz konusu olmadığını bildirdi. Türk şunları söyledi: "Öyle bir değişiklik sözkonusu değildir ama savcılarımızın görevlerini kanunlar çerçevesinde yapması asıldır. Biz herkesten bunu bekliyoruz."

GAZPROM'DAN AÇIKLAMA

Mesut Yılmaz ile görüşmedik
Rusya'dan Türkiye'ye doğalgaz taşıyacak Mavi Akım projesinin Rusya tarafı sorumlusu Gazprom şirketinin 1. Başkan Yardımcısı Yury Komarov, dün Ankara'ya gelerek bir basın toplantısı düzenledi. Kamarov "Biz bu projeye inanıyoruz. Bu projenin hayata geçirileceğinden eminiz" dedi.

ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'ın, "18 Eylül 1999 tarihinde Moskova'ya yaptığı ziyaret sırasında Gazprom şirketinin başında kim vardı?" şeklindeki soru üzerine Komarov şöyle dedi: "Hatırladığım kadarıyla, Gazprom'un Sayın Mesut Yılmaz ile bir görüşmesi olmadı. Zaten o zamanlar gerekli anlaşmalar ve sözleşmeler yapılmıştı. Böyle bir görüşme için bir neden de yoktu. Başından beri proje ile ilgileniyorum. 1999 yılının son bölümü ile 2000 yılının ilk bölümünde proje çalışmalarını yürütmek üzere Türkiye'deydim. Açıkça söylemek gerekirse, bunun Mavi Akım ile bağlantısını tam anlamadım."

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır