kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Derviş baş tacı


Siyaset bilimcisinden sokaktaki vatandaşa kadar bu yeni dönemi yorumlayanlar Kemal Derviş'e tam güven duyuyor.
Derviş'in yeni dönemle ilgili anlattığı, rant sistemine dayalı anlayışın sona ereceği, kamu bankalarının devlet dairesi olarak görülmeyeceği, ekonomiyle siyasetin ayrılacağı gibi özellikler ise tüm toplumda özlemle kucaklandı

Vatandaş ne diyor?

'Sorunlar konuşulmalı'
Ali İçin (45-Öğretmen): Türkiye, Avrupa ve Amerika için tepsideki pasta. Kesinlikle her açıdan Türkiye'nin güçlü olmasıve ekonomisini düzeltmesi gerekiyor. Çünkü dış ilişkilerde en önemli güç ekonomi. Yeni program umut veriyor ama bugüne kadar pekçok şey uman vatandaş hiçbir şey bulamadı. Bu yüzden bu sefer ülkece bir şeyler bulalım diye ben hiçbir şey ummuyorum. Derviş'in şeffaf olmasını ve Türkiye'nin sorunlarının saklanması yerine konuşulmasını taktirle karşılıyorum.

'Piyasa yine canlanacak'
Necdet Atik (47-Esnaf): Son ekonomik krizin ardından iflas ettim. Türkiye konusunda kesinlikle karamsar değilim. Bir haftadır piyasanın canlandığını söylemeliyim. Bu canlanma yaz aylarında turizm sektöründe daha da görülecek. Ama özellikle rahatlama Eylül-Ekim aylarında Anadolu'da mahsülün kalkmasından sonra yaşanacak. Çünkü bu gelir İstanbul'daki sektörleri yeniden canlandıracak. Umutsuz değilim.

SONSUZ İNANCIMIZ VAR
72 yaşındaki emekli Selahattin Aksoy ve ev hanımı eşi 65 yaşındaki Nazmiye Aksoy, Kemal Derviş'e sonsuz inanç besliyor. "72 yaşındayım. Belki de yakında öleceğim. Ama ben, Türkiye'de ömrüm boyunca gün görmedim" diyen Selahattin Aksoy, büyük umut bağladıkları Kemal Derviş giderse ekonominin daha da kötü olacağını düşünüyor. Aksoy Derviş hakkında da "Vatandaşın her şeyden haberdar olması gerekir. O bunu yapıyor. Yalan söylemediği gibi her şeyi açıklıyor" diyor. Nazmiye Aksoy'un tek sözü ise "İnşallah Derviş dediğini yapar da düzlüğe çıkarız. Çünkü artık vatandaşın dayanacak gücü kalmadı" şeklinde.

Sakıp Sabancı: "Şükürler olsun"
İşadamı Sakıp Sabancı IMF İcra Kurulu'nun Türkiye'ye yapılacak olan mali desteği onaylamasına ilişkin "Şükürler olsun para geldi" değerlendirmesi yaptı. Sabancı, paranın gelmemesi durumunda ise, "Allah göstermesin yıkılırdık" yorumu yaptı. Sabancı, "Önceki akşam Türkiye için olumsuz bir karar çıksaydı yıkılırdık. Zaten zor koşullar içindeyiz. Şükürler olsun gidişat iyi gözüküyor. Akıllı düzenlemelerle borç isteyen bir ülke yerine bizde başkalarına borç veren bir ülke haline geliriz" diye konuştu.

DÜĞÜM HÜKÜMETTE
İbrahim Betil (Eski bankacı): Derviş'in bütün söylediklerine katılıyorum. Ümit ediyorum ki bu söylemler yalnız Derviş'e bağlı değil çevresindeki tüm siyasetçiler tarafından da benimsenir. Çünkü toplumu söylemler değil; uygulamalar ilgilendiriyor. İnsanlar yıllarca söylemlere umut bağladı. Siyasetçi kendi söylemlerinin arkasında durmadığı için hüsranlar yaşadık. Kemal Derviş'in iyi niyetli sözleri başta milletvekilleri olmak üzere tüm yetkililer tarafından desteklenmeli. Programın başarılı olması ancak uygulama sonucunda söylenebilir. Şahsen biraz da temkinliyim. Siyasi kadroların tavrını görmek istiyorum. Programın başarılı olması ve yeni bir Türkiye için hükümetin tavrı çok önemli olacak. Düğümü siyasiler ve hükümet çözecek.

Değişiklik başladı
İshak Alaton (Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı): Program çok olumlu ve dışarıdan da beklenenin üzerinde netice alındı. Bizim enerjideki Fransız ortağımız SNET yetkilileri, sabahleyin aradı ve 'Para programının açıklanmasından sonra uluslararası bankalardan gelen mesajlar birdenbire olumluya dönüştü. Eskiden kredi bulmakta zorlanıyorduk' dediler. Bu çok belirgin ve elle tutulur bir değişikliktir.

Küçükler unutulmasın
Sema Küçüksöz (İş kadını): Yıllar önce atılması gereken bir adımdı. Bu açıdan baktığımızda geç kalındığını görüyoruz ama kabul etmemiz gerekir, yarından da geç değil. Elbette bazı sıkıntılar çekilecek, ancak bu program çerçevesinde orta ölçekli sanayiciler için ayrı bir reçetenin de acilen hazırlanması gerekiyor. Kredi borçları altında ezilen orta ölçekli sanayici için düşük faizli kredilerin verilmesi gerekir.

Mehmet Altan: Şimdi sosyal program şart
Önceden Türkiye'de paylaşımda, insanların ürettiği oranlar değil oy potansiyelleri etkili oluyordu. Şimdi bu bitiyor. Paylaşım devlet elinden alınıp piyasaya veriliyor. Bu çok önemli bir adım. Fakat bu noktada Türkiye'yi bekleyen çok önemli bir sorun var. Yeni sistemde insanların haketmediği payı alma dönemi biteceği için eski alışkanlıklarını unutmakta zorlanacak ve sosyal boşluklar meydana gelecek. Bu sosyal boşlukların doldurulması için ekonomik paketin yanında bir de sosyal paket hazırlanmalı. Pakette bu sıkıntıların nasıl paylaşılacağı insanlara anlatılmalı.

Asaf Savaş Akat: Gelecekten umutluyum
Türkiye'de değişimin çok daha hızlı olması gerektiğini savunuyordum. Şu anda gerçekleştirilmesi düşünülen değişiklikleri 5 yıl önce söylemiştim ama bugün yapılmaya çalışılması bile umut verici. Bu reform döneminde belli sancılar yaşanması muhtemeldir. Sancısız geçeceğini, hiç gedik verilmeyeceğini, arızalar çıkmayacağını tahmin etmek biraz fazla iyimserlik olur. Bunlarla zaman içinde mücadele etmek zorunda kalınılacaktır. Ancak tekrar ediyorum; bu yeni dönemden çok umutluyum.

Prof.Dr. Bülent Tanör İktisat belirleyecek
Böyle bir değişimi zaten bekliyordum. Çünkü kaçınılmazdı. Değişime karşı iyimserim ve inancım var. Problemleri olmasına rağmen Türkiye potansiyeli çok yüksek bir ülke. 60-70 yıllık kabuğumuzu yenilemek zorundayız. Gerçi Türkiye bu atılımlarla yeniden yapılanıp modern bir dünya ülkesi mi olacak yoksa milli bağımsızlığını iyice kaybedip bir yarı sömürge durumuna mı düşecek, bu sorular kafamı kurcalıyor. Ama yine de bu endişelere iyimser olmamı engellemiyor. En belirleyici faktör iktisat olacak.

HAYDİ BİZE YAZIN
Türkiye açıklanan program ile yeni bir umut yolculuğuna çıktı. Artık popülizm yok, kamu bankalarının çiftlik gibi kullanılması yok, üretmeden tüketmek yok ve rant ekonomisi yok.

SABAH temelleri atılan bu yeni Türkiye için sanatçısından işadamına, politikacısından öğretim görevlisine toplumun değişik kesimlerinin görüşlerini alarak sayfalarında yansıtmaya başladı. Siz de görüşlerinizi bize yazarak Türkiye'deki bu değişime katkıda bulunabilir ve SABAH'ın sütunlarından düşüncelerinizi toplumla paylaşabilirsiniz. İşte adresler:

Email: editor@sabah.com.tr

Fax: 0212 315 86 83

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır