kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

Bilmeniz gerekenler


Dikey geçiş sınavına başvurular: Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans programlarından mezun olan yetenekli ve başarılı öğrencilerin, dört yıllık lisans programlarına geçiş yapmak için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'na başvuruları başladı. 22 Temmuz'da uygulanacak olan sınavın süresi 180 dakika.
Dikey Geçiş Sınavı'na başvurular 14-25 Mayıs tarihleri arasında yapılacak. Başvuru evrakını; 2000-2001 öğretim yılında mezun olabilecek durumda bulunan adaylar kendi Meslek Yüksekokulu Müdürlüklerinden, Açıköğretim Fakültesi önlisans programlarından mezun olabilecek durumda bulunan adaylar kendi Açıköğretim Fakültesi bürolarından, mezun durumda bulunan adaylar ise herhangi bir Meslek Yüksekokulundan, Açıköğretim Fakültesi bürosundan veya ÖSYM Sınav Merkezlerinden alacaklar.

ÖSS için kollar sıvandı
ÖSS giriş belgeleri gönderiliyor: 2001 ÖSS sınavına giriş ve kimlik belgesi ÖSYM tarafından bir milyon beşyüz bin üniversite adayına gönderilmeye başlandı. Postalama işlemi 31 Mayıs'a kadar tamamlanmış olacak. Belge üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina ve salon yazılı olacak. Mayıs sonuna kadar belgesi eline geçmeyen adaylar şahsen ÖSYM'ye başvuracaklar.

SORULARINIZ, YANITLARIMIZ

Rehberlik Uzmanları: Nuray Ünal-Nilgün Şişman

Rehberliğin puan türü değişti mi?
SORU: "Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık" bölümünün puan türü değişti mi? Esin Güler (Niğde)

* Evet, bölümün puan türü değişti. Bu yıldan itibaren EA puanıyla alınacak. Ancak bu yıl özel bir durumu var. Puan türü EA olmasına rağmen Türkçe-Matematik alanı mezunları, bu bölümü tercih etmek istediklerinde alan dışı sayılacak, yani AOBP'niz 0.2 katsayısıyla çarpılacak.

Okul öncesi öğretmenliği
SORU: Açıköğretim Fakültesi "Okul Öncesi Öğretmenliği" programının özel bir koşulu var mı? Nilgün Ulu (Çankırı)

* Bu bölümü isteyen her aday tercih edemeyecek. Çünkü, bölüme alan sınırlaması getirildi. Sadece Kız Meslek Liselerinin "Çoçuk Gelişimi, Çocuk Gelişimi ve Bakımı, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi" bölümlerinden mezun olanlar yerleştirilecek.

İkinci öğretimden normale geçiş yolu
SORU: İkinci öğretimden normal öğretime geçiş yapılıyor mu? Yaşar Kozlu (Adana)

* İkinci öğretimden, normal öğretime yatay geçiş yapılabilir. Bunun için dönem / yıl sonundaki ağırlıklı not ortalamanız itibariyle sınıf mevcudunun ilk % 0'una girmeniz ve üniversitenin istediği diğer koşulları da sağlamanız gerekiyor. Yalnız yatay geçiş başvurunuzun kabul edilmesi halinde yine de ikinci öğretime ait harç ücretini ödemeye devam edeceksiniz.

Tercih formum hâlâ gelmedi!
SORU: ÖSS Giriş Kimlik Kartı geldi. Ama Tercih Formu ve Kılavuzu gelmedi. ÖSYM'den nasıl isteyebilirim? Mert Kansu (Ünye)

* 2001 Tercih Kılavuzunuz ve Formunuz Haziran ayının ilk haftası gibi ÖSYM tarafından adresinize postalanacak. Onun için sizin herhangi bir işlem yapmanıza gerek yok.

2001-ÖSS'de adaylara iki bölümden oluşan bir test uygulanacaktır.

- SÖZEL BÖLÜM

- SAYISAL BÖLÜM

Adaylar bu iki bölümdeki tüm soruları cevaplayacaklardır. Ancak yapacakları tercihlerin puan türüne göre, hangi bölümün soruları kendilerine avantaj sağlayacaksa, o bölümün sorularına ağırlık vereceklerdir.

2001-ÖSS'de;
* Her bilgi düzeyine hitap eden sorular olacaktır. Her iki bölümün yaklaşık yarısını oluşturan normal güçlükteki soruların yanı sıra, zor ve kolay sorular da önemli bir miktara ulaşır. Her yıl yapılan soru analizlerinin ışığında, hazırlanan soruların ayırt etme gücü yüksek, şans etkenini en aza indirecek nitelikte olacakları söylenebilir.

* Bu sınav sisteminde adayların edindikleri en temel bilgileri kullanarak okuduğunu anlaması, verilen bilgileri sorularda uygulayabilmesi, temel bilgilere bağlı olarak muhakeme ve analiz yeteneklerine dayalı zihinsel becerilerinin ölçülmesi, kısaca düşünmenin, analiz ve sentez yapabilmenin ön plana alınması amaçlanmıştır.

Avrupa Birliği İlişkileri Mesleğin alanı
Türkİye'nİn günümüzden tam 40 yıl önce başlattığı AB macerası 11 Aralık 1999 tarihinden itibaren çok somut ve ivedi bir maceraya dönüşmüş bulunmaktadır. Türkiye'nin çok da uzun sürmeyeceğini düşündüğümüz aday üyelik süreci sanıldığı kadar kolay geçmeyecek. Ülkemizin siyasi, hukuki ve ekonomik mevzuat ve yapılanma dönüşümleri ise Avrupa Birliği konusunda gerçekten uzmanlaşmış, en azından iki Avrupa dilini iyi bilen, genç, dinamik ve konunun önemine inanmış yeni bir kadro gerektirmektedir. Bu amaçla bölüm, öğretime açılmıştır.

Mesleği seçecek adaylarda aranan özellikler neler?

Bu bölümü seçen adayların sayısal yeteneğinin gelişmiş olmasıyla beraber, sözel akademik yeteneğe sahip, yaratıcı, etkin düşünme ve düşündüğünü ifade edebilme özelliklerini de taşıması gerekir.

Çalışma sahası ve iş olanakları
Bölüm henüz mezun vermemiş olmasına karşın, mezunlar özel sektörde ve kamu kuruluşlarında iş bulma olanaklarına sahip olacaktır.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır