kapat
17.05.2001
Haber İndeksi
Yazarlar
Günün İçinden
Politika
Ekonomi

ciceknet

Dünyadan
Spor

Magazin
Astroloji

Para Durumu
Hava Durumu

Bizim City
Sizinkiler

Sarı Sayfalar
İstanbul

Cumartesi Eki
Pazar Eki

Künye
E-Posta
Reklam
Arşiv

A T V

Win-Türkçe
ASCII

 

4 ay önce de bir CASA düşmüştü


Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait, içinde 6'sı mürettebat 34 kişinin bulunduğu CASA tipi askeri nakliye uçağının Malatya'ya düşmesi, son 4 ayda yaşanan ikinci kaza oldu.
Erkilet 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı'ndan 19 Ocak 2001 tarihinde eğitim uçuşu yapmak için havalanan CASA tipi nakliye uçağı, Bünyan ilçesi yakınlarında Sarımsaklı Barajı kıyısına düşmüştü.

3 ASKER ŞEHİT OLMUŞTU
CASA uçağının düşmesi sonucu uçakta bulunan Üsteğmen Okan Divrik, Teğmen Murat Orbay ve Teknisyen Astsubay Üstçavuş Hüseyin Tüfekçi şehit olmuştu. Toprağa gömülen uçak enkazı, askeri personel tarafından çıkartılmış, uçağın düşme nedeninin ortaya çıkması için de enkaz bir süre Erkilet Hava Üssü'nde özel bir hangarda koruma altına alınmıştı.

Gövde ve kanatları Kayseri 2. Hava İkmal Bakım Merkezi'nde üretilen CASA uçakları, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda hafif nakliye uçağı olarak kullanılıyor.

Uçaklar 9 yıldır kullanılıyor
CN-235 tipi CASA uçağı, İspanyol Casa ve Türk TAI şirketlerinin ortak üretimi. Dünyada 1986 yılından beri üretilen CASA uçakları, Türkiye'de ilk kez 1992 yılında hizmete girdi. CASA uçakları, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda hafif nakliye uçağı olarak kullanılıyor. Türkiye'de halen ikisi İspanya'dan gelen 52 Casa uçağı bulunuyor.

Dün düşen Casa uçağı da Türk Hava Kuvvetleri'nce kullanılırken bir süre önce Özel Kuvvetler Komutanlığı'na tahsis edilmişti. Daha önce Hava Kuvvetleri'ne mensup pilotlar tarafından kullanılan uçak, devir işleminden sonra Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanılmaya başlandı.

'DÜŞECEK UÇAK DEĞİLDİ'
Uçağın teknik altyapısının normal koşullarda çok sağlam olduğunu belirten emekli pilot Üsteğmen Ali Özden, "CASA tipi nakliye uçağının arıza verebileceğini önceden kestirmek mümkün değildir. Aksi halde kesinlikle bir şeyler yapılabilirdi. Öyle anlaşılıyor ki hata ansızın oluşmuş" dedi.

En büyük 2. kaza
Malatya'dakİ kaza TSK tarihine, 1981'deki 40 askerin şehit olduğu kazadan sonra ikinci büyük kaza olarak geçti. Trakya'da yapılan bir tatbikat sırasında HKK'na ait F-5 tipi uçak arızalanarak askeri birliğin ordu karargâhı üzerine düştü. Türkiye'yi yasa boğan olayda uçağın pilotu ile 40 er ve erbaş şehit oldu, 71 asker de yaralandı.

 
Ekonomik programın başarıya ulaşacağına inanıyor musunuz?

Evet
Hayır

 

Copyright © 2001, MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş. - Tüm hakları saklıdır